Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Statisíce Rusů prchají po ruské agresi na Ukrajině z Putinovy autokratické říše

Vedle milionů Ukrajinců, kteří prchají do střední a západní Evropy před válkou, jsou oběťmi imperiálních choutek vládce Kremlu Vladimira Putina také miliony vzdělaných a inteligentních Rusů. 

Vedle milionů Ukrajinců, kteří prchají do střední a západní Evropy před válkou a mají tak podle všech mezinárodních záruk nárok na ochranu a humanitární pomoc, jsou oběťmi imperiálních choutek vládce Kremlu Vladimira Putina a následnými drtivými sankcemi Západu také miliony vzdělaných a inteligentních Rusů. Jsou totiž schopni se zorientovat a nenechat se zmanipulovat agresivní propagandou a uvědomují si, v jak nesvobodnou zemi Putin za 23 let své diktatury Rusko proměnil. Také tito Rusové zvažují, zda se Rusko je schopno diktátora zbavit nebo zda se vydají hledat svobodný život za hranice.

Jestliže za dosavadních 22 let autokratického režimu Vladimíra Putina (včetně prezidentsko-premiérské šarády s Dmitrijem Medveděvem) podle kvalifikovaných odhadů z Ruska emigrovaly téměř 2,5 milionu lidí, od začátku agresívní války proti Ukrajině odešlo kvapem z Ruska dalších 200.000 lidí. Důvodem je odmítnutí stále více totalitních způsobů vlády ruského vůdce Vladimira Putina včetně nových zákonů typu „zrady státu“ trestající až 15 lety vězení protesty proti válce. Nemalá část Rusů si nechce nechat vzít svůj způsob života, který byl postavený na konzumu nyní nedostupných výdobytků západní civilizace, když Rusko na protest proti invazi na Ukrajině opustily takřka všechny významné západní firmy. Rusku přitom zoufale chybí pracovní síly k práci a spravování obří a byrokraticky centrálně spravované země, porodnost patří v Rusku k nejnižším na světě.

Podle studie společnosti PwC se spoluprací v IT sektoru se západními firmami například velmi dobře živilo kolem 14 milionů Rusů, kteří měli roční obrat 41 miliard dolarů USA. Jde o čisté IT experty, programátory, grafické designéry, zvukaře atd., ale také o pracovníky různých tvůrčích oborů či překladatelů, tedy statisíců lidí na tzv. volné noze. Jejich výdělky jsou v nenávratnu a navíc ani honoráře nemohou čerpat, protože v Rusku svůj byznys po ruské invazi na Ukrajině ukončily také společnosti VISA, MasterCard nebo nově PayPal a Western Union. Tito špičkově kvalifikovaní Rusové nyní hledají cesty k obživě i svobodnému životu. Nejsnáze to nyní jde přes Gruzii, Arménie, Turecko a Srbsko. Tyto státy Rusům poskytují bezvízový vstup a umožňují práci na dálku pro zahraniční firmy. Ovšem Rusové, jichž za necelé tři týdny od zahájení ruské agrese proti Ukrajině do Gruzie přicestovalo na 25.000, cítí, že v Gruzii nejsou vítání. Dobře si totiž pamatují na ruskou vojenskou agresi v roce 2008 proti této kavkazské zemi a ztotožňují se s vlastenectvím Ukrajinců.

Snaha dostat se na Západ je tedy dnes pro Rusy kvůli sankcím velmi omezená. A to platí i pro prominenty Putinova režimu z řad oligarchů, členů kremelských mocenských skupin a jejich rodin, které rády využívaly toku miliard z ruských zdrojů pro pohodlný život v zemích západní svobody. Jde ještě cestovat vlakem do finských Helsinek za podmínky očkování proti covidu a doložením jasných vazeb příbuzenských či pracovních. Šlo by se dostat na Západ letecky přes třetí země, když přímé léty byly sankcionovány, ovšem pak nastupuje problém víz, které západní země Rusům sankčně neudělují. Nicméně lze očekávat, že o špičkové ruské IT specialisty se západní firmy postarají. V Rusku se však tento klíčový sektor hrozí zhroutit, což si uvědomuje i Putinův režim. Jak napsala prostátní média, že všechny IT společnosti budou po dobu tři let osvobozeny od daně z příjmu a od kontrol regulačních úřadů. Navíc jim budou poskytnuty půjčky se sazbou nepřesahující tři procenta. Zde je třeba dodat, že základní úroková sazba ruské centrální banky, od níž se teprve směrem vzhůru odvíjejí úroky za komerční úvěry, činí 20 procent.

Jaká je nálada obyvatelstva v Rusku, to je po vydání naprosto antidemokratických zákonů likvidujících i pokojný odpor obyvatelstva proti válce složité zjistit. Existují sice internetové petice za mír s podpisem 1,2 milionu Rusů a na 20 tisíc Rusů bylo za protesty zadrženo a bude dále perzekuováno, ale Putinova propaganda většinu ze 140 milionů obyvatel Ruska drží v nevědomosti.

Malým zábleskem toho, co si obyvatele největší země světa myslí, byl průzkum, který na téma největší obavy ještě před začátkem invaze na Ukrajinu mezi obyvateli země provedl respektovaný moskevský sociologický institut Levada. I když nejvíce se v analýze báli Rusové nemoci svých blízkých či dětí, na druhém místě byl strach ze světové války u 56 procent dotázaných a na třetím místě pak obava ze zneužité moci úřady, tedy Putinovou administrativou, a to u 53 % dotázaných. Tento ústav se dostal do kritického hledáčku Kremlu, když v roce 2019 při rozsáhlém průzkumu zjistil, že v kategorii mladých Rusů do 24 let chce emigrovat 53 % a ve vyšší kategorii do 35 let by chtěla Rusko opustit třetina dotázaných. „Hlasování nohama“ je totiž všude na světě nejupřímnějším vyjádřením vztahů populace k režimu.

Dá se tedy pochybovat, že Levada bude moci nějaký podobný průzkum v současné proválečné hysterii Putinova režimu provést. I ve svém předválečném prohlášení o nejnovějším sociologickém průzkumu tento čistě ruský subjekt musel dodat dle nového zákona stanovené vyjádření, jež vlastně má odběratelům sdělit, že je nepřátelský Putinovu režimu: „Levada je zařazena do seznamu nekomerčních organizací jednajících jako zahraniční agenti“. Putinův režim tedy jedná v nejlepších tradicích stalinismu, který odmítal sociologii jako „buržoazní pavědu“. Na co nějaká sociologie, když Rusové přece mají „nejjasnějšího vládce“ Vladimira Putina, který moudře sám rozhodne, co je správné a co si smí občané myslet. Rusko, země, kde kvůli diktátorovi včera znamená zítra.   

Autor: Milan Smutný | pondělí 14.3.2022 15:00 | karma článku: 23,75 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Milan Smutný

Elektromobilům docházejí zákazníci

I když média trpně opakují informace, že se prodeje v letošním roce elektromobilů zvyšují, jen to jen předzvěst nadcházející odbytové krize aut na baterky. To potvrzují i šéfové tradičních značek.

27.7.2023 v 19:20 | Karma: 44,37 | Přečteno: 8257x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Držte si peněženky, přichází tzv. komunitní energetika

Živelný rozvoj solárních zdrojů vytváří zcela falešný obraz údajné soběstačné energetiky v ČR, která navíc k tomu získává požehnání v návrhu nového zákona Lex OZE II, který ale přinese dodatečné zvýšení cen elektřiny pro chudé.

20.7.2023 v 2:31 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Skutečným cílem zelených aktivistů je brutální zbídačení všech lidí

Ideologové Zeleného údělu porodili stvůru - pod rouškou úsilí o záchranu Země před klimatickou katastrofou chce brutálně zničit a zbídačit současnou společnost se všemi jejími svobodami včetně podnikání. Cílem je rovnost v bídě.

11.7.2023 v 2:23 | Karma: 35,96 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Milan Smutný

Evropa uvázla v chřtánu čínského draka

Kdyby se zítra Čína rozhodla útokem definitivně připojit vzbouřeneckou provincii s demokratickou vládou na Tchaj-wanu, země EU by se kvůli své závislosti na Číně sotva mohly připojit k očekávané čínsko-americké konfrontaci.

7.6.2023 v 14:44 | Karma: 24,83 | Přečteno: 428x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Smutný

Hrozí kolaps českého státu v energetické bezpečnosti vinou deficitu elektřiny

Stabilní dodávka elektřiny, kdy v každém okamžiku se musí výroba rovnat spotřebě, je základem prosperity naší civilizace. My Češi se o tento fundament hodláme svou pasivitou a neschopností nechat za pár let připravit.

3.6.2023 v 18:47 | Karma: 30,65 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,26
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik