Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PL

P35e19t60r 33L37a56b56a50j

28. 7. 2023 22:29

Je oblíbenou mantrou opakovat, jak rozšíření střešních solárů zvedne nutnost investic do distribuce. Ale proč by to tak mělo být?

Pokud v létě soláry třeba na každém pátém baráku budou generovat přetoky do sítě kolem 5 kW každý, tak tato energie se s vysokou pravděpodobností spotřebuje v dalších domech na stejné větvi za trafostanicí. Takže nejen že nezvýší zatížení sítě, ale naopak ho pravděpodobně sníží. Plus ubude příkon toho baráku se solárem na střeše.

A pokud má dlouhoživotnostní baterky, tak ten člověk je může celou zimu nabíjet v období nízkého tarifu (a tady i nízkého vytížení sítě) a z baterek pak fungovat přes den. Samozřejmě pokud nemá na elektriku i topení, to by z baterek nedal. A pokud má dvoutarifní sazbu.

0 0
možnosti
Foto

Důvodů je řada, ale asi se dají shrnout do udržení parametrů dodávané elektřiny v síti. To znamená udržet stálou frekvenci, napětí a vysoký účinník na jednotlivých fázích i tehdy, když bude výroba z těch připojených FVE kolísat ve velkém rozsahu a krátkém čase.

Jeden s problémů s přetoky sám popisujete tím, že píšete o pravděpodobnosti a nikoliv jistotě spotřeby.

1 0
možnosti
ZZ

I já patřím k drobným solárníkům s malým výkonem a za slunečných dnů je to od května do září bezva.

Nemám baterky, takže na večer si nutně přikupuji ze sítě.

Měsíce říjen až duben bez sítě nedám ani omylem - a to ani přes den.

Takže masívní podpora této solární energetiky je pro mě záhadou. Za peníze, které tato podpora stojí, se už mohly už profinancovat minimálně 2 bloky JE, která dává elektřinu celý rok - v noci i ve dne a ne jen půl roku ve dne, když svítí slunce.

5 1
možnosti
PK

P14e42t35r 72K97o30t50y95z68a

20. 7. 2023 15:57

Jedná se opět o dobře promyšlený tunel - v našem případě solární tunel č.2 - takže žádná záhada to není. Vydělávají spřátelené firmy - Malina & spol.

Už jsme si to tady jednou před cca 10 lety prožili.

A teď se připravuje tunel izolační - zatepli dům po babičce.

1 0
možnosti
Foto

Nebojte se, Vám se širokým obloukem vyhne.

1 3
možnosti
  • Počet článků 121
  • Celková karma 36,28
  • Průměrná čtenost 2365x
Celý život jsem pracoval v komunikaci, napřed jako novinář s tematikou zahraniční politiky. Dodnes mne formuje šok z hrůz kambodžské genocidy spáchané v 70. letech Rudými Khmery. Byla naplánována jako maoistické sociální inženýrství a míněna  jako "náprava společnosti" zničením všeho, co nejsou a netvoří rolníci. Proto stoupence dnešní ideologie "zelené revoluce" s obdobnými zničujícími dopady na ekonomiku a společnost nazývám Zelenými Khmery. Přidal jsem do spolku českých vědců a expertů (realisticka.cz), protože v důsledku násilně prosazované totální elektromobility tuším existenční ohrožení dosud nejvýznamnější společnosti Škoda Auto a celého autoprůmyslu v EU. Byl jsem totiž  také 11 let mluvčím automobilky. Stabilní a cenově dostupná elektřina není komoditou, je to základní podmínka fungování naší civilizace.     

Seznam rubrik