Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Island dokáže překvapit

Zastavená letecká doprava vinou jednoho soptícího kopečku na Islandu mi nedala a přivedla mě k rozhodnutí se na tento "ostrov" vydat...

Nezaměnitelná a jedinečná příroda

Ejafjatla... či jak se to vyslovuje... Stačilo trochu kouře a lidé chtiví cestování najednou objevili, že v Evropě také existuje železnice...

Mě tato země zaujala natolik, že jsem se rozhodnul nasednout na letadlo a podívat se tam.

Kromě obligátní lahve becherovky jsem do kufru přibalil i několik plechovek lepšího českého piva a pár dalších drobností. Z kuchyňské linky se na mě smutně koukala ráno zakoupená vánočka. Po mém návratu už bude tvrdá na kost. A tak putoval kus umě pleteného pečiva pokrytý plátky mandlí také do volného místa v zavazadle, však okolo půlnoci už budu na místě, tak se jí nic do té doby nestane a alespoň přivezu něco opravdu typicky českého… Kdybych tušil, co se s ní pak stane… Mezitím jsem absolvoval cestu na letiště, snad půlkilometrový pochod k terminálu a už jsme se s mými hostiteli vítali na letišti v Keflavíku. Mluvili báječně anglicky, ostatně jako snad úplně všichni obyvatelé Islandu, a připravili mi opravdu po všech stránkách příjemný pobyt. Voda ve venkovním bazénu neklesla pod 35°C, společnost mi ve volných chvílích dělali dvě černé slepice, údajně rasa, kterou sem přivezli první osadníci. Dostali jména Lessa a Stressa, přičemž se dá celkem lehce odhadnout, která z nich trpěla trochu vyšší mírou nervozity. Ale vraťme se ke zmíněné vánočce. S mým vysvětlením, že se jedná o běžné sladké pečivo, které pomazané máslem s oblibou baštíme s kakaem ke snídani, jsem považoval věc za uzavřenou. Hned druhý den pobytu mě ale dokonale vyvedli z míry. K večeři se totiž podávala moje vánočka – naplněná směsí sýrů a šunkou. A zapečená v troubě. Musel jsem se hodně přemáhat, abych nevyprsknul. Nevěřili byste, jak to ale dohromady báječně chutnalo… Taky tu pijí dobrou kávu, v žádném případě si ale nenechte ujít zdejší hotdogy. Když se od kuchyňského stolu vypravíme do přírody, překvapí vás členitý terén, porostlý nejčastěji mechem, spousta ptáků a mnoho míst v terénu, ze kterých vytrvale vystupuje pára. Opravdu pára. Ostatně statisticky potvrzených šest turistů denně se nechává ošetřit se „spáleninou“ či „opařeninou“, protože stejně jako já odmítají uvěřit, že na téhle severní šířce může mít cokoliv víc jak 15 stupňů. Všudypřítomná horká voda také vysvětluje, že v „mé“ rodině už druhou generaci ohřívají vodu v bazénu tak, že do ní neustále přitéká horká voda z kohoutku. No – zkuste si to na pár dní v našich poměrech… V době, kdy tu v podstatě šest týdnů nezapadá slunce, je tu příjemně teplo, krátké tričko a sandály na boso nenosí jen několik podivínů. Slunce přes den vystoupá opravdu vysoko a příjemně hřeje. Příchod noci se pozná podle toho, že klesne níž k obzoru a znatelně se ochladí.

Tady mají všechno okolo topení báječně vyřešené. Klasické podlahové vytápění mají nejen byty a domy ale i kostely. Luteráni opravdu myslí na všechno. Trubky s teplou vodou jsou instalované i třeba pod dlažbou ve městě. To pro případ, že by udeřila velká zima a zrovna se nikomu nechtělo uklízet sníh. Však tu v té nejtužší zimě bývá i minus 10°C, prostě hrůza, jak mi řekla jedna asi patnáctiletá studentka. A hlavně jedna věc mě mile překvapila. Islanďané mají na rozdíl od ostatních Skandinávců báječný smysl pro humor a nejsou ještě „zkažení“ masovou turistikou. Také mají v oblibě naše Octavie a poslední překlad Švejka skončil v celostátní hitparádě na pátém místě. Nejen proto se do těchto končin příští rok vypravím znovu. A ještě k té železnici - to je jedna z věcí, kterou na Islandu určitě nehledejte, pár kilometrů tu bylo kdysi dávno v provozu, její provoz ale ukončili a už se k ní jako způsobu dopravy zřejmě nevrátí. A Island není pro nás vůbec drahý, kurz klesl za poslední roky v podstatě na třetinu a i káva z automatu nebo již zmíněný hotdog nevyjde extrémně draze. Poslední zajímavostí je fakt, že země zavedla jako úřední jazyk znakovou řeč, škoda, že se liší v rámci jednotlivých zemí ve světě a není takovým tím "esperantem".

O politice se mi moc mluvit nechce, země prošla hektickým obdobím, lidé zde vyšli několikrát do ulic a ještě dnes při zmínce o bankách ztratí veškerý optimismus... Však i britský bulvár kdysi napsal:"Send cash, no ash..."

Nenechte se odradit hlasitým říháním Islanďanů a vypravte se sem třeba i jen do Blue Lagoon, vzdálené od letiště asi dvacet minut. Mimochodem tu prodávají báječné vyšívané župany a asi pětinu ceny vám na letišti vrátí...

A nebojte se, než budou cigarety prodávat na Islandu jen v lékárnách, proteče v místních vodopádech ještě hodně vody.

Abych nezapomněl - rád prozradím kontakt na majitele příjemného domku v centru hlavního města. Pojme bez problémů šest osob a koštuje jen 500 euro na týden.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Richard Smatana | čtvrtek 21.7.2011 19:40 | karma článku: 9,64 | přečteno: 834x
  • Další články autora

Richard Smatana

Jak si v Čechách vyrábíme nezaměstnané

Potkali jsme se náhodou, ale měli jsme čas a oba povídavou náladu, tak se ke mně dostal zajímavý příběh. Mladý muž, tak pětadvacet, říkejme mu třeba Pepa, se nadechnul a na jeden zátah mi to celé odvyprávěl.

5.3.2018 v 8:20 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VII.

Přesuneme se na call centrum /čti kól/ našeho prvního mobilního operátora, jenž v současné době patří tomu pánovi, kterého vlastně nikdy nikdo neviděl. A na tomto call centru pracovala jedna všemi chválená operátorka.

26.2.2018 v 8:08 | Karma: 22,23 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie VI.

Tady se člověk fakt nikdy nenudí. Stačí si pořídit předplacenou kartu společnosti O2 a o "zábavu" je na hodně dlouhou dobu postaráno.

5.6.2017 v 9:11 | Karma: 19,42 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Richard Smatana

Telefonica O2 se učí od ruské mafie V.

O2 musí zaplatit pokutu 6 milionů korun kvůli změně pravidel u mobilních dat. Kvůli nesplnění informační povinnosti už letos o2 dostalo pokutu 4,5 milionu korun.

18.11.2016 v 9:24 | Karma: 20,79 | Přečteno: 814x | Diskuse| Osobní

Richard Smatana

V Itálii vás okradou do tří minut

S rodinou jsme naspořili po několika letech na společnou dovolenou. Volba padla na město, o kterém se říká: Vidět ho a zemřít. (Patrně je tak krásné, že nic lepšího už v životě nezažijete a můžete tento svět v klidu opustit.)

8.11.2016 v 9:33 | Karma: 39,22 | Přečteno: 2535x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2254x
když se rozhlédnu kolem sebe...

clock

Seznam rubrik