Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přísně tajná smlouva

Tajné dohody či smlouvy jsou uzavírány na mezinárodní i národní úrovni již od pradávna. Utajení smlouvy slouží nejen k ochraně nějakého tajemství, ale často i ochraně jejích signatářů, aby nebyli za takovou smlouvu snadno voláni k odpovědnosti. Mechanismy utajování smluv jsou různé, asi nejrafinovanějším způsobem utajení je ale ten, kdy se smlouva jakoby transparentně zveřejní, ale v podobě, která je pro nezasvěceného zcela nesrozumitelná. K tomu se vypustí trocha dýmové clony formou tiskových prohlášení a ně

Oficiálně je EU otevřená, komunikativní a pečlivě naslouchá hlasům svých občanů. Nadšených budovatelských článků jako je třeba tento z pera místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallströmové, je všude plno. Realita je ale poněkud jiná. Chcete-li se seznámit třeba právě se zněním smlouvy, která po ratifikaci zásadně změní fungování EU, čeká vás pátrání přímo detektivní.

Stránky českého Euroskopu moc nepomohou, ty ještě žijí starým návrhem Euroústavy. Naštěstí na oficiálním Portálu EU se text samotné Lisabonské smlouvy dá najít celkem snadno, odkaz na ni je hned na úvodní straně. Přesněji řečeno, jsou tam odkazy dva, přičemž pod tím prvním se skrývá z nepochopitelných důvodů odkaz na slovinské předsednictví EU. Naštěstí ten druhý odkaz už funguje správně a po několika kliknutích se dostaneme na stránku s plným zněním Lisabonské smlouvy. Znění je skutečně úplné, leč pro jistotu rozkouskované do třiceti částí, které si musíme otevírat či stahovat samostatně. Při troše pátrání v EurLexu sice narazíme i na celistvé znění, ale je to holý text postrádající jakékoliv zvýraznění nadpisů či jiných věcí, které by jeho čtení usnadňovaly.

Ať už se v té či oné podobě vrhneme do studia Lisabonské smlouvy, záhy zjistíme, že je to z velké části pouhý seznam toho, jak se mění původní zakládající smlouvy EU. Zde je malá ukázka:


31) Článek 14 se mění takto:

a) v odstavci 1 se první dvě věty nahrazují tímto: "Vyžaduje-li mezinárodní situace operativní akci Unie, přijme Rada nezbytná rozhodnutí." a v dosavadní třetí, nově druhé větě se slova "Ve společných akcích" nahrazují slovy "V rozhodnutích";

b) dosavadní odstavec 2 se stává druhým pododstavcem odstavce 1, v jeho první větě se slova "společné akce" nahrazují slovy "rozhodnutí podle odstavce 1" a slova "této akce" se nahrazují slovy "tohoto rozhodnutí" a poslední věta se zrušuje;

c) dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 2 a slova "Společné akce" se nahrazují slovy "Rozhodnutí podle odstavce 1";

d) dosavadní odstavec 4 se zrušuje a dosavadní odstavce 5, 6 a 7 se označují jako odstavce 3, 4 a 5;

e) v dosavadním odstavci 5, nově označeném jako odstavec 3, první větě se slova "v rámci společné akce, se oznámí s dostatečným předstihem" nahrazují slovy "na základě rozhodnutí podle odstavce 1, oznámí dotčený členský stát s dostatečným předstihem";

f) v dosavadním odstavci 6, nově označeném jako odstavec 4, první větě se slova "nerozhodla-li Rada" nahrazují slovy "nebylo-li rozhodnutí podle odstavce 1 přezkoumáno" a slova "společné akce" se nahrazují slovy "tohoto rozhodnutí";

g) v dosavadním odstavci 7, nově označeném jako odstavec 5, se slova "společné akce" nahrazují v první větě slovy "rozhodnutí podle tohoto článku" a v druhé větě slovy "rozhodnutí podle odstavce 1" a v druhé větě se slova "její účinnost" nahrazují slovy "jeho účinnost".


Takže máme dvě možnosti: buď si vytiskneme stovky a stovky stran znění původních smluv, pak stovky stran Lisabonské smlouvy a tužkou budeme přepisovat paragraf za paragrafem, což je pro jednoho člověka práce do konce života, nebo se budeme pídit po tzv. konsolidovaném znění, kde si přečteme, jak budou zakládající smlouvy vypadat ve znění Lisabonské smlouvy. Já se pochopitelně rozhodl pro konsolidované znění, protože to jako jediné dává šanci pochopit, jak bude Evropa budoucnosti vlastně fungovat.

Ale ejhle, konsolidované znění není nikde k dispozici, a to ani na stránkách Euroskopu, ani na Portálu EU. Hledal jsem i na stránkách ministerstva zahraničních věcí a dalších institucí, nikde nic. Nemá ho ani stálé české zastoupení v Bruselu, na svých stránkách odkazuje pouze na francouzskou verzi dokumentu, která je mi pochopitelně k ničemu. Zaslal jsem tedy dotaz informační službě Europe Direct, ta mi sice obratem potvrdila, že dotaz obdržela, ale ani po několika týdnech neodpověděla. To, že konsolidované znění smluv není nikde k dispozici, mi potvrdila i informační linka Eurofon na čísle 800 200 200.

Zkusil jsem ještě zapátrat na Portálu EU v sekci Otázek a odpovědí. Odkaz na konsolidované znění jsem tam sice nenašel, zato jsem ale našel informaci, která mě doslova omráčila. Cituji doslova: Konsolidované znění bude zveřejněno po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost.

Sečteno a podtrženo: veškeré dosavadní debaty o Lisabonské smlouvě, všechny ty úvahy, jak rychle ji máme ratifikovat, zda je v rozporu s naším právním řádem, a podobně, jsou zcela nesmyslné. Lisabonskou smlouvu totiž nikdo nezná. A pokud ano, tak ji přísně tají. My občané se s Lisabonskou smlouvou budeme zřejmě moci seznámit až potom, co ji ratifikuje parlament. Snad si ji před podepsáním přečetli alespoň naši vládní vyjednavači...

Trik "nejprve podepiš a pak si to přečti" s oblibou používají na zákazníky podomní obchodníci různého šuntu. Opravdu je nutné nám touto formou podstrkovat i základní právní dokumenty?

Aktualizace 16.1.: Služba Europe Direct se po několika týdnech ozvala a poskytla typicky byrokraticky "užitečnou" odpověď:


Vážený pane,
potvrzujeme přijetí Vaší zprávy. Omlouváme se za pozdní odpověď.

Chtěli bychom Vás informovat, že konsolidované znění bude zveřejněno po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost. Doporučujeme Vám navštívit tyto webové stránky:

http://europa.eu/lisbon_treaty/faq/index_cs.htm

Doporučujeme Vám rovněž kontaktovat kompetentní orgány v České republice pomocí vládních stránek EUROPA:

http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/czechrepublic/index_cs.htm

Věříme, že Vám tyto informace budou užitečné.
S pozdravem,
EUROPE DIRECT


Nicméně i z této odpovědi je patrné, že se aktuální znění eurosmlouvy dozvíme až poté, co ji parlament ratifikuje.

Aktualizace 21.1.: Na můj mail ze dne 12.1., v němž žádám o zpřístupnění konsolidovaného znění eurosmlouvy, se nenamáhal odpovědět ani místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Na problém naproti tomu v rozhovoru pro dnešní Právo upozorňuje europoslanec Vladimír Železný a nezbývá mi, než doufat, že se této záležitosti konečně dostane žádoucí publicity.

Aktualizace 28.2.: Konsolidovaná znění zakládajících smluv jsou konečně k dispozici, a to na stránkách Parlamentního institutu: přináším odkazy na Smlouvu o Evropské unii a Smlouvu o fungování EU. Dík za upozornění na odkazy patří vicepremiérovi Vondrovi. Dle jeho vyjádření některé státy nechtěly smlouvy v tomto formátu zveřejňovat a svůj postoj prosadily jako oficiální stanovisko EU. Jsem rád, že jsme se k tomuto stanovisku nepřiklonili a čeští občané mají možnost se s těmito dokumenty - byť neoficiálně - seznámit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Sládeček | středa 26.12.2007 17:38 | karma článku: 23,79 | přečteno: 2397x
  • Další články autora

Patrik Sládeček

Stručná poznámka na okraj voleb

Konečné výsledky voleb zatím neznáme, už teď ale můžeme s jistotou říci, kdo volby prohrál - veřejnoprávní média.

18.10.2008 v 16:27 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Média

Patrik Sládeček

Jak Ministerstvo vnitra prodávalo nemovitosti

Ministerstvo vnitra se rozhodlo prodat nějaké nemovitosti v elektronické aukci. Utržilo více, než předpokládalo. Je se čemu divit?

18.6.2008 v 19:08 | Karma: 12,78 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ekonomika

Patrik Sládeček

Držte si počítače, Ajťáci jsou tady!

Česká televize se většinou drží zásady veřejnoprávní = nudný. Proto je každá odchylka (nebo úchylka?) od osvědčených schémat příjemným osvěžením. Náhodou, omylem či nedopatřením tak na veřejnoprávní obrazovku tento pátek poprvé vtrhnou dva šílení informatici a jejich nová šéfová. Partička IT přichází!

8.4.2008 v 9:39 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Kultura

Patrik Sládeček

Zelené dilema

Minulé týdny a měsíce projevovali Zelení dojemnou starost, aby Karel Schwarzenberg neopustil vládu kvůli Jiřímu Čunkovi. Vyslechli jsme ódy na jeho obrovskou morální autoritu a také pohrůžku, že odejde-li z vlády Schwarzenberg, odejdou i Zelení. Teď se však tento postoj může Zeleným vymstít a obrátit se proti nim.

5.4.2008 v 7:20 | Karma: 14,33 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Patrik Sládeček

S odstupem

Odolal jsem pokušení okomentovat prezidentskou volbu hned o víkendu a dobře jsem udělal - musel bych svůj komentář asi hodně přepisovat. S odstupem, kdy emoce opadly, je to přece jen snazší: škoda, že si bobříka mlčení alespoň na pár dní, než hlavy vychladnou, neuložili naši politikové.

20.2.2008 v 11:23 | Karma: 14,61 | Přečteno: 891x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1267x
Co napsat... Pozitivní zájmy - počítače, internet, cestování. Lehce dekadentní zájmy - politika, dobré jídlo :-)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky