Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S odstupem

Odolal jsem pokušení okomentovat prezidentskou volbu hned o víkendu a dobře jsem udělal - musel bych svůj komentář asi hodně přepisovat. S odstupem, kdy emoce opadly, je to přece jen snazší: škoda, že si bobříka mlčení alespoň na pár dní, než hlavy vychladnou, neuložili naši politikové.


Václav Klaus svým projevem před voliteli a následnými rozhovory v médiích ukázal, že skutečně zůstává stále stejný. Někteří jeho konzervativní postoje oceňují, mě osobně jeho páteční projev před voliteli, v němž se vymezoval vůči jedné straně a snažil zalíbit jiné straně, spíše vyděsil. Svůj vnitřní hodnotový a názorový svět si Klaus dotvořil asi tak před třiceti nebo čtyřiceti lety, jakékoliv nové trendy a myšlenky téměř nemají šanci do něj proniknout. Pokud by podobný přístup ke světu měli všichni lidé, žili bychom dnes stále v době kamenné a v jeskyních čekali, až nám někdo vymyslí pazourek.

Alternativou, která vzbudila ve veřejnosti velká očekávání, byl Jan Švejnar. Problém je, že kromě očekávání nic dalšího nenabídnul a zřejmě ani nenabídne - po neúspěšné volbě místo toho, aby se zapojil v nějaké podobě do pilné každodenní politické práce, hodlá jen vyčkávat, až mu nějaké křeslo spadne do klína. Možná se ale, až si po únavné kampani odpočine, přece jen do něčeho pustí a voliči tak budou moci konfrontovat jeho "nový styl" s každodenní realitou všedních dní. Taková konfrontace je přitom nezbytná - vzpomeňme na svého času superpopulárního Václava Fischera...

Hradního pána v každém případě už máme a nemá smysl to dál řešit. Politické strany si to ale pochopitelně ještě nějakou dobu vyříkávat budou. Prezidentská volba totiž téměř všemi hluboce otřásla.

První kolo prezidentské volby zviklalo pozici Mirka Topolánka, po druhém - pro ODS úspěšném - kole ji však uhájil, byť roztržku ve vyjednávacím týmu musel hasit sám prezident. Topolánek tak splnil svou povinnost a může se soustředit na blížící se boje o radar, lisabonskou smlouvu a připravovat se na volby. Zatím se mu daří, paradoxně jeho největší slabinou tak zůstává (jsou-li poblíž novináři) ta část jeho těla mezi nosem a bradou...

Fanatická touha pomstít se Klausovi a s ní spojená snaha vnutit poslancům a senátorům ČSSD místo jednoho pravicového ekonoma jiného pravicového ekonoma, stála sociální demokraty jednoho poslance. Nedělám si o tzv. přeběhlících iluze, přesto je Paroubkovo tradiční osočování ostatních z korupce bez sebemenších důkazů a hledání viníka všude kolem už směšné. Zejména v situaci, kdy druhým dechem označuje výsledek prezidentské volby pro svou stranu (a podobně i dalších politických bojů, které projel) za "faktické vítězství". Nelze mu než nepopřát do budoucna hodně dalších takových vítězství.

Komunisté v prezidentské volbě rozehráli taktickou šarádu a kromě toho, že naštvali sociální demokraty, nevytaktizovali vůbec nic. Přesto byli funkcionáři za svůj postup členskou základnou pochváleni, a to musí jim i nám stačit.

Hlavním poraženým prezidentské volby jsou Zelení. Zatímco při první volbě vysmátá Kateřina Jacques kydala na stávajícího prezidenta hnůj, v té druhé už jen tiše seděla a v obličeji měla podobný zklamaný výraz, jaký asi mívá pouliční sociální pracovnice na E55, když jí po poskytnuté službě uteče kunšoft bez placení. Do voleb Zelení ve vládě asi zůstanou, nicméně nelze vyloučit, že svým chováním přispěli k tomu, že po parlamentních volbách vznikne velká koalice. Mimochodem, Jiří Paroubek zmínku o velké koalici sice odmítá, nicméně nikdy neopomene zdůraznit, že se to týká tohoto volebního období. Navíc lze předpokládat, že by mu velká koalice vyřešila problém přeběhlíků...

A máme tady vítěze prezidentských voleb, lidovce. Oficiálně nechali svým volitelům volnou ruku, leč velmi pečlivě počítali, jak svou přízeň oběma kandidátům rozdělí. Od ODS získali příslib návratu svého předsedy do vlády, možná i dohodu s církvemi, sociální demokraty si nepohněvali natolik, aby to bránilo případné spolupráci v budoucnu. Klidná síla vsadila na jednoduchou taktiku a uspěla.

Hodně se mluví o tom, že by měla být přímá volba prezidenta. Většina stran deklaruje, že ji podpoří. Bude ale jednokolová? Dvoukolová? Budou stanoveny finanční limity na předvolební kampaň? Jaké pravomoci má mít občany volený prezident? To jsou jen některé otázky, na nichž se musí politické strany dohodnout. Proč mám pocit, že se zase nedohodnou?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Patrik Sládeček | středa 20.2.2008 11:23 | karma článku: 14,61 | přečteno: 891x
  • Další články autora

Patrik Sládeček

Stručná poznámka na okraj voleb

Konečné výsledky voleb zatím neznáme, už teď ale můžeme s jistotou říci, kdo volby prohrál - veřejnoprávní média.

18.10.2008 v 16:27 | Karma: 20,30 | Přečteno: 1649x | Diskuse| Média

Patrik Sládeček

Jak Ministerstvo vnitra prodávalo nemovitosti

Ministerstvo vnitra se rozhodlo prodat nějaké nemovitosti v elektronické aukci. Utržilo více, než předpokládalo. Je se čemu divit?

18.6.2008 v 19:08 | Karma: 12,78 | Přečteno: 1390x | Diskuse| Ekonomika

Patrik Sládeček

Držte si počítače, Ajťáci jsou tady!

Česká televize se většinou drží zásady veřejnoprávní = nudný. Proto je každá odchylka (nebo úchylka?) od osvědčených schémat příjemným osvěžením. Náhodou, omylem či nedopatřením tak na veřejnoprávní obrazovku tento pátek poprvé vtrhnou dva šílení informatici a jejich nová šéfová. Partička IT přichází!

8.4.2008 v 9:39 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Kultura

Patrik Sládeček

Zelené dilema

Minulé týdny a měsíce projevovali Zelení dojemnou starost, aby Karel Schwarzenberg neopustil vládu kvůli Jiřímu Čunkovi. Vyslechli jsme ódy na jeho obrovskou morální autoritu a také pohrůžku, že odejde-li z vlády Schwarzenberg, odejdou i Zelení. Teď se však tento postoj může Zeleným vymstít a obrátit se proti nim.

5.4.2008 v 7:20 | Karma: 14,33 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Patrik Sládeček

Exkluzivně a s předstihem!

Na vystoupení prezidentských kandidátů před voliteli si pochopitelně musíme počkat až do pátku, nicméně již nyní máte možnost si přečíst krátké úryvky z jejich projevů.

13.2.2008 v 9:40 | Karma: 13,68 | Přečteno: 729x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Nemáme na život, říkají zaměstnanci soudů a jdou do stávky. Co vše se omezí?

27. května 2024  14:10,  aktualizováno  16:03

Uzavření informačních center a podatelen soudů, odročení některých jednání, žádná možnost nahlížet...

KOMENTÁŘ: Prezidentova hra na pravdu. Ta prý vítězí

27. května 2024

Premium O tom, jak se na mlžení Hradu ohledně zranění Petra Pavla ukazuje plnění předvolebního slibu...

Přijdu si pro tebe. Američtí politici čelí výhrůžkám, někteří jdou radši do ústraní

27. května 2024  15:39

Američtí veřejní činitelé od komunální politiky až po Kongres čím dál víc popisují výhrůžky a...

Prezident přišel za hokejisty do šatny, ve čtvrtek je přivítá na Hradě

27. května 2024  15:30

Prezident Petr Pavel přijme ve čtvrtek zlaté české hokejisty na Pražském hradě. Oznámila to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1267x
Co napsat... Pozitivní zájmy - počítače, internet, cestování. Lehce dekadentní zájmy - politika, dobré jídlo :-)

Seznam rubrik

Oblíbené stránky