Jeden myší ocásek

O víkendu jsem měl krásnou sobotu. Trávil jsem ji se svou vnučkou, malovali jsme a prndali o světě a hloupostech. A také jsem měl z pekla štěstí.

Ráno bylo slunečné, bez sněhu a v ložnici krásné teplo. Šel jsem za Matyldou, která již byla probuzená a oblečená. Ptá se mě, kdeže je babička. "To víš dívtko, zase někde lítá" prohlásil jsem s úsměvem. Moje žena se rozhodla odejet z tepla domova s Milošem, do studeného Nového Města. Zůstali jsme tedy sami, nasnídali jsme se při sledování kreslených pozitůr v pohádce.

Náš plán byl jasný, já budu opravovat náš rodinný betlém a Matylda se bude věnovat tvorbě. Rozložil jsem sádrové figurky, nachystal akrylové barvy a pro Matyldu výkresy. Čas plynul, Bohu libě, oba soustředěni na svou práci, za vzájemného špičkování při rozhovorech o mnohém a ještě také o dalším. O všech zajímavostech života, o těch plynula řeč. Moje pětiletá vnučka je rozumbrada, takže se brzy naučila řádně čistit štětce, pracovat s barvami tak, aby se jí nematlaly a mé vtípky mi s chutí vracela. Já jsem ve chvílích volna chystal typický oběd svobodných mužů. Rozdělal jsem omniovku s pečeným masem, rýži a ještě zavařené oharky s koprem a kořenovou zeleninou. Takový oběd jsem mívával často, když jsem byl ještě svobodný. Moji rodičové vzali v nohy a já se mohl živit co dům dal. Moji kamarádi, kamarádky, lásky i milenky byli vždy zváni. Vůně pečeného masa se ve sklenici naloží a prostoupí  každý chuťový pohárek. Oharek zavařený mojí maminkou a dnes i Sluncetem mého života, to je jiná liga než ty děsy v obchodech. Celodenní pohoda zůstávala s námi a když přijela i Matyldina maminka, bylo nám všem moc hezky. Oběd plynul, klouzal nám do nenasytných žaludků, které si libovaly nad tou pohodičkou.

V omniovce jsem najednou nalezl dlouhý ale tenoučký "ocásek". Těch dobrot si s gustem užívám a tak jsem jej ukázal Matyldě: "Podivej se Matyš, babička nám tam zavařila jeden myší ocásek! Ten já moc rád!". Její veliké oči se rozšířily a děs v nich nebyl předstíraný. Karolína se přidala, našla ještě jeden a laskavě jej nabízela dcerce. Popisoval jsem jak babička, když sbírá oharky, tu a tam chytí myšku odsekne jí ocásek a přidá jej do zavařených okurek. "To je ti Matyldo bašta, ochutnej", lákám ji. Vytřeštěné oči, ruka s napůl nakouslým oharkem, zůstala vězet ve vzduchu. Už i maminka pochopila, že její dítě nepřijalo tu hříčku a děs je nepředstíraný. Že se jedná o tenounký ocásek petržele, ji nijak neuklidnil. Obraz myši s useknutým ocasem byl nepřekonatelný.

Utěšil ji až kousek sladkosti, který jsme si dali ke kávičce. Návštěva se završila a já se smutný rozloučil s oběma dívtkami. Co teď? Snad bych mohl chviličku zateplovat můj nový skládek. Fajne idea, převlekl jsem se a dimeho na zahradu.

Zbývá mi dokončit už jenom strop, ale protože je zešikma, tak je potřeba každý kousek polystyrenu zařezávat. No nimračka. Změřit, slézt dolů po žebři z pódia (to jsem si tam nachystal na práci), uříznout na míru a nahoru po žebři zase až ke stropu. Jednou, dvakrát, třikrát a furt dokola. Tu a tam opravit tu kousek tu jiný a opět nahoru po žebři. Můj letitý hliníkáček je už druh nervní: "Co sem lezeš s rozvázanýma tkaničkama!?" hudruje pokaždé co jej uchopím mužnýma rukama. Vysvětluju mu, že si dávám pozor a nemá mi nadávat. Nedbal a prudil. A zas změřit, slézt dolů po žebři z pódia, uříznout na míru a nahoru po žebři zase až ke stropu. A zas ten jeho repot: "mrčíš jak stará baba odsekávám mu!" Něco s ním budu muset udělat, kdo má jeho nálady snášet? Jsem už znaven a říkám si, že toho nechám. Vypínám topení, pohled mi sklouznul na pistoli s kartuší. Tu nahoře nenechám, ještě si pro ni vlezu a bude to.

Až úplně nahoře asi tak ve třech a půl metrech si přišlápnu tkaničku, svižně poskočím, abych si ji uvolnil a řítím se ztuha na ostrou hranu pódia. Dvě tuny živého masa, rána jak sfiňa, šílená bolest ve stehně, odraz od pódia na uremcaný žebřík a tak až dolů. Bolestí mi vyhrkly slzy. Naštěstí mi neteče krev, to je dobrá zpráva, beru léky na ředění krve, nevím jak bych ji skučící na zemi zastavil. K mobilu se nedostanu, ten zůstal nahoře. Vysoukám se a posadím na balík polystyrenu. Nohy se nemůžu ani dotknout, zlomená naštěstí není.

Můj hliníkáček se obrací na mého strážného anděla: "To je viselec, chápeš to? Tisíckrát jsem mu říkal, zavaž si ty tkaničky a on pitomec neposlechne dobrou radu!" Ještěže tě mám můj drahý anděli, sedíš naproti mně, křídly mi hladíš tváře a utíráš slzy bolesti. Nedbáš na řeči hliníkáčka, jsi tu pro mě, jsi tichý a trpělivý. Jsi se mnou v mé těžké chvíli, jenom ty a já." Chválím si jej a děkuji mu za jeho pomoc. Kdyby tu nebyl nevím, nevím. Moje žena je s kamarádem, Bůh ví, kdy se vrátí. Pomáhá mi na nohy, bolí to jak čert, ale belhám se pomaličku krok sun krok domů, do horké vody s desetitisícem bylin od Justu. Nimesil, Just, horká voda a tvá křídla a laskavý pohled.

Noha sice bolet nepřestává, ale už mi otrnulo. Jsem dole a čekám na mé rodinné štěstí. Volá mi telefonem, abych nelenil a přidal se k partičce okoštovat něco vzorků vína. S bolestí v noze i duši ji vysvětluji, že jsem se stal mrzákem, jsem neschopen chůze. V mžiku je doma, chaňká mě, hladí po tvářích. Její ruce jsou hebké jako křídla andělů. Musel jsem s pravdou ven. "Cože, tys neměl zavázané tkaničky? Ty, který každého prudíš a nedáš, až si je zavážeme? Ty můj Metynku!"

Pak že není na světě krásně. Mám před sebou pár dní pohody, než se noha aspoň trochu zahojí.

A poučení z dnešního dne? Jezte myší ocásky a vy ženy je zavařujte do oharků. A děcka, zavazujte si tkaničky, ať mají naši andělé strážní míň práce.

Metoděj Skřeček -  mistr zvuku z Podluží

Autor: Metoděj Skřeček | pondělí 1.2.2021 17:45 | karma článku: 12,92 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Metoděj Skřeček

Jak měla moje žena nudlu na ňadrech

Perex je u blogů vždycky záludný, co do něj svěěěřit? Váhám a pak tam něco vetknu, né tak dnes. Dnes na něj kašlu.

14.3.2024 v 16:25 | Karma: 17,79 | Přečteno: 423x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Jak jsem dostal dar

V minulém blogu jsem psal o smutku zvukařově, dnes je to jiné, dnes jsem rozjásaný a mám dobrou náladu.

12.2.2024 v 14:41 | Karma: 11,09 | Přečteno: 192x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

… jen tiše tichounce sténat…

Jsou dny, kdy člověk jaksi pozapomene vítězit, vyhrávat či porážet svoje démony. V ústech pachuť vrabčího srdíčka....ale o tom později.

5.2.2024 v 17:09 | Karma: 9,93 | Přečteno: 291x | Diskuse| Kultura

Metoděj Skřeček

S Bohem je to sladší, Metoději

Název tohoto blogu jsem převzal od prohlášení mé vnučky, k jejímu bratranci. Někdy jsou dětská rčení tak kouzelná a mnohoznačná, že je stojí za to citovat.

7.8.2023 v 12:33 | Karma: 19,02 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Metoděj Skřeček

Díky lékařům i zdravotním sestrám.

Vlastně je to o politice, o mé vlastní politice. O mém postoji a také o úžasných lidech, o zdravotnících.

26.9.2021 v 10:50 | Karma: 18,14 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 92
  • Celková karma 12,94
  • Průměrná čtenost 734x
Jmenuji se Metoděj Skřeček a jsem mistr zvuku a působím na naší slunné Jižní Moravě. Můj WEB