Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zatčení Mokrého, Chvály a Malého bylo vskutku heroickou etudou...

Divím se, že to tady ještě nikdo nenapsal. Zatčení bývalého předsedy Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého v pyžamu v úterý v Brně v šest hodin ráno v ozbrojenými policisty obklíčeném bytě, nasazení pout před manželkou a osmdesátiletou matkou, které nevěděly, co se děje, a to z důvodů, které jsou nyní známy - to byl skutečně heroický marketingový tah české policie. Nebo ještě někoho jiného. Stejně tak zatčení Václava Chvály a Ladislava Malého. Nezastávám se jich, Mokrý, Chvála a Malý zřejmě nikdy nebudou uvedeni do Síně slávy českého fotbalu, za to, kolik významných činů pro něj vykonali. Nevyhledával jsem příležitosti s panem Mokrým v něčem souhlasit nebo nesouhlasit. Na moje city určitě nezahrál. Ale souhlasím s ním tentokrát v tom, že to bylo divadlo. A to divadlo, které spektakulárně poškodilo fotbal. Co se jevilo jako superkauza, je nyní jeví jako mušinec na zdi.

Pavel Mokryarchiv

Zvláště tehdy, pokud člověk zná trochu souvislostí. Jestliže je problém se zdaněním nějakých tržeb - a to dost diskutabilní - přičemž nikdo nezískal osobní prospěch tím, že by něco ukradl - tak jde buď o účetní chybu, finanční nekázeň, případně hospodářský delikt či prohřešek, které se nejčastěji vyřizují důrazným dopisem od finačního úřadu, doplatkem a pokutou.

Každý, je-li v maléru, žádá spravedlnost. Což je kategorie, která principem nad vším a nad všemi. Ačkoliv se pánové Chvála, Mokrý a Malý v řízení fotbalu nijak nevyznamenali a období od roku 2001 do června 2009 bylo v interních pořádcích ČMFS časem zákulisních her, intrik a bordelu, tak i oni zaslouží spravedlnost a slušné zacházení. Nelze je přidělovat, ale obecně aplikovat a výsostně respektovat, jinak se ocitneme v prostoru mezi kolumbijskou džunglí a balkánskými hvozdy. Strašení, ponižování a marketingové tyjátry už do tohoto prostoru patří. A vzadu se někdo válí smíchy.

Čachry se vstupenkami na šampionáty se odehrávaly někde úplně jinde a nový předseda Ivan Hašek obklopený schopnými manažery a právníky a nyní i auditory na to přijde. Z téhle kauzy, jak se vyvinula během pouhých dvou dnů, mohl mít těžko nějakou radost. A jestli si takhle někdo vyřizoval účty, tak s tím začal půl roku před jeho zvolením, jak vyšlo najevo. Úterní tyjátr je zase jen důsledkem období od roku 2001 do června 2009. Jeho načasování je však hodně zvláštní. Bohužel se do něj zapojila policie, což nesvědčí o tom, že její stav vzkvétá.  

Na svazu se dělo spoustu nekalostí, včetně daňových. A horko-těžko to se spravovalo. To už Ivan Hašek dávno ví a proto je mu jasné, co a jak ve vedení fotbalu napravovat. A proto do toho i šel. Jinak by ležel v Dubaji na pláži. Ty největší kauzy, řešené korektním a určitě ne benevoletním způsobem, teprve přijdou. Obejdou se zřejmě bez takových "zdařilých" etud, jakou byla ta úterní.

Neuškodí se podívat do obchodního rejstříku na společnosti Fotbal Trading a STES, patřící ČMFS, najít si na internetu usnesení výkonného výboru svazu za posledních devět let, přesně číst data, hledat souvislosti, chvíli kombinovat a přemýšlet, proč byli zatčeni s takovým rámusem právě tito tři muži. Bude to zajímavá chvilka. Určitě na to přijdete.

Nedoufám v to, že dostanu od každého čtenáře karmu, pokud uplatňuji vizi spravedlnosti a slušnosti ve vztahu ke kontroverzním osobám, ale pokud bych tak nečinil, tak jsem zaprodaný chlívák. Tak radši šetřete. Vzpomeňte si však, jak to onehdá vypadalo s Petrem Machem a Františkem Chvalovským, od nichž by v roce 2001 nevzal ani pes kůrku. Uběhne pár let a inu, vida http://skramlik.blog.idnes.cz/c/90820/Byvaly-majitel-Sparty-Petr-Mach-porazi-stat-u-soudu.html 

Autor: Pavel Skramlík | středa 22.7.2009 23:45 | karma článku: 17,37 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Petr Kellner byl největším hráčem českého hřiště

Odvážit se veřejně popsat, co znamenal šestapadesátiletý český podnikatel Petr Kellner, jenž v neděli zahynul ve zříceném vrtulníku na Aljašce, pro českou ekonomiku, politické zákulisí a celkové společenské klima, je velká výzva.

30.3.2021 v 15:03 | Karma: 37,96 | Přečteno: 3716x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Gerrard je vynálezcem fotbalu, který se hraje na žluč

Asi to na první pohled tak nevypadá. Ale zápas odvety osmifinále fotbalové Evropské ligy Glasgow Rangers – Slavia Praha (0:2) zřejmě vstoupí do dějin jako „hi-tech“ nejpopulárnějšího světového sportu.

20.3.2021 v 8:21 | Karma: 47,86 | Přečteno: 15027x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezajímavý blog k biologické válce o přežití

Můj předvánoční blog nebude moudrý. Nebude chytrý. Patrně nezajímavý, třeba i zaslouženě nečtený. Rok 2020 si zaslouží, aby krátký byl. Nebude dávat naději. Stát a jeho občané jsou v biologické válce s pandemickým nepřítelem.

21.12.2020 v 8:59 | Karma: 18,55 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Dunning-Krugerův efekt hlupáků po česku

Všechny vážné společenské kolize, nechť už jsou vyvolány válkami, pandemiemi, konflikty společenských hodnot, ekonomickými krizemi či ekologickými hrozbami a podobně, jsou vlastně objevné. Provází je tzv. Dunnig-Krugerův efekt.

11.12.2020 v 8:30 | Karma: 27,76 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Pavel Skramlík

Nesnesitelná tíže bytí Milana Kundery

Nechal jsem si pár dnů odstup, než jsem se odvážil napsat tento blog na účet biografické knihy autora Jana Nováka s titulem KUNDERA Český život i doba. Ovládl mne díky ní hluboký smutek neútěšnosti „nesnesitelné lehkosti bytí."

9.7.2020 v 7:40 | Karma: 36,03 | Přečteno: 3953x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.