Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dunning-Krugerův efekt hlupáků po česku

Všechny vážné společenské kolize, nechť už jsou vyvolány válkami, pandemiemi, konflikty společenských hodnot, ekonomickými krizemi či ekologickými hrozbami a podobně, jsou vlastně objevné. Provází je tzv. Dunnig-Krugerův efekt.

Objevnost krizí spočívá mimo jiné v tom, že výrazněji oddělí hloupé a chytré ve škále od úplných tupců až po génie. Obávám se, že právě tato krize ještě žádného génia v Česku neobjevila, ale skóre hlupáků je ohromující.

Asi před 10 lety jsem poprvé něco četl o tzv. Dunning-Krugerově efektu kognitivního zkreslení. Ta práce z roku 1999 je vlastně o lidské blbosti, která se nevyhýbá ani vzdělancům a páchá značné škody.

VYSMÍVANÁ TEORIE

Jako kdybych se ocitl doma. A budeme to mít hodně drahé. Vlastně už máme.

Vzpomněl jsem si na to dílo letos několikrát. Pánové David Dunning a Justin Kruger jsou američtí sociální psychologové s profesurami. Nikoliv lékaři. Podstatou práce bylo, zjednodušeně řečeno, proč hlupáci zůstávají hlupáky. Vůbec mi tedy nevadí, že jejich kniha s komplikovaným názvem „Unskilled and Unaware of It: How Difficulties in Recognizing One's Own Incompetence Lead to Inflated Self-Assessments“ (volně přeloženo: Nekvalifikovaní a nevědomí: Jak potíže s rozpoznáním vlastní neschopnosti vedou k nafouknutému sebehodnocení) byla zpočátku velmi vysmívána a v roce 2000 obdržela tzv. Ig Nobel Prize, což je satirická nobelovská anticena za blbé či triviální nebo podivné vědecké výsledky. Ale teď už se jí směje málokdo.

Dunning-Krugerův efekt nás nyní velice obklopuje. A nejen nás. Jeho popularita velmi ožila také v USA, zejména v souvislostech s prezidentskými volbami. Je hodně citovaný. Největší kapky dostává Donald Trump, považovaný za symbol Dunning-Krugerova efektu. Hlavně Dunning poskytuje jedno interview za druhým.

JE KOLEM NÁS

Efekt spočívá v konfliktu, že lidé s podprůměrnými schopnostmi svou výkonnost výrazně přeceňují, naopak lidé s nadprůměrnými kompetencemi mají tendenci ji spíše nedoceňovat a pochybují o ní. Mají v sobě pokoru. Pak se to nějak smíchá, bohužel i na veřejnosti.

Fórem je, že Kruger (New York University) a Dunning (Unifersity of Michigan) nejsou žádní trumberové, ale univerzitní vědci, a napsali v oboru řadu dalších respektovaných publikací.

Když si udělám průmět veřejnými vyjádřeními četné řady českých politiků, plus k tomu přehled výroků těch některých prioritně tlačených vědecky erudovaných epidemiologů, virologů, vakcinologů či hygieniků, a porovnám je v časových odstupech, pak jen zjišťuji, že na té Dunning-Krugerově teorii je opravdu hodně pravdy. Spíš tedy žasnu kolik... Ostatně autoři nejprve zpracovali staletí pozorování různých filozofů a psychologů na téma blbost a pak uskutečnili vlastní výzkumy s různými skupinami respondentů v počtech přes 1000 respondentů a promítli je do grafů.

ČASTO ZE DNE NA DEN

Minimálně na území Česka je přesvědčivě prokázána. Hlupák opravdu hlupákem zůstane a tady máme zdroj zjištění, proč řešení pandemie v Česku je groteskní, často i ze dne na den. Naši epidemiologové v podstatě ustrnuli na základním objevu italského lékaře Girolama Fracastoreho z půlky 16. století, že hromadné šíření nemocí má původ v mikroorganismech, rychle se množících, a základem ochrany je čistota prostředí a osobní hygiena. Tedy vlastně mj. i roušky. Od té doby se vyvinula bakteriologie, virologie, epidemiologie, ale my musíme stále nosit roušky, čekat na vývoj antibakteriálních a antivirových léčiv, nových antibiotik, vakcín a poslouchat spoustu protichůdných kidů, jejichž nositelé na nich trvají. Trump nejdřív v otázkách kolem Covid-19 naslouchal vzdělaným tupcům, pak vzal zpátečku, ale pozdě, Biden se toho chytil a vyhrál na tom (patrně) volby. Jenže to dostává kvůli Dunning-Krugerově efektu zase z jiné strany.

Z PANDEMIE JE KRIZE DŮVĚRY

Interpretace ve společenském prostředí je však na politicích, kteří zavírají/otevírají obchody, hospody, služby atd. a hulákají na lidi, že nemají disciplínu, když zákonitosti medicínského vesmíru neznají a jsou odtrženi od světa, v němž se lidem chce žít. Zato jsou obklopeni rádci, našeptávači, glosátory, chytrolíny i odpůrci, o jejichž kompetenci lze nezřídka pochybovat.

Elita žije ve vlastní věži ze slonové kosti, a kdo nežije stejně, tak je neukázněný debil. Je to mnohem složitější, ale v oligarchické společnosti, zaměňované za demokratickou a spravedlivou, v níž se skandály s uplatky, zlodějnou a klientelismem stále kupí, se těžko hledají zdroje pro víru chudé občanské společnosti ve vůli vládnoucí garnitury s nedostatkem empatie účinně hledat férový životní styl pro všechny.

To pak přechází ve společenský rozvrat, krizi důvěry a pád životního standardu. A to tu teď už reálně máme. Lze tak nějak leccos okecat, ale současný stav už nikoliv. Hlupáci vždy hlupáky zůstanou, což není jen společenský a medicínský problém, ale politický zřetelně ano.

Autor: Pavel Skramlík | pátek 11.12.2020 8:30 | karma článku: 27,76 | přečteno: 1169x
  • Další články autora

Pavel Skramlík

Golyšev a Labský, Gola klíče a loupež století

Otevřel jsem plechový kufřík při pořádání pozůstalosti svého bratra, který nedávno zemřel. Byla to sada nástrčkových GOLA klíčů. Představuje jednu z největších krádeží českého technického talentu a patentu. A není první.

11.8.2022 v 9:00 | Karma: 26,13 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Nezvládli jsme rozvoj morálky

Je dost skličující dospívat k myšlence, že naší nemladé generaci, včetně těch o něco mladších, stále s velkým potenciálem, dosud nejúspěšnější v lidské historii, se bude odcházet z toho světa hořce.

11.4.2022 v 8:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 435x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Prasečí mláto! To je disciplína evropského fotbalu proti Česku, jsme jako hadráři

Jsou tři stupně nejhloupejších řídících sborů v Evropě. Číslo 3 zaujímá česká vláda, č. 2 vedení EU a č. 1 disciplinární komise Evropské fotbalové unie (UEFA).

15.4.2021 v 8:00 | Karma: 26,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Jak vybírat do ministerských křesel lidi, kteří nebudou blbci

Zdá se mi celkem legrační, že Piráti a svým způsobem i Starostové (STAN) vybírají v konkurzních řízeních své nové budoucí ministry pro jednotlivé rezorty. Je to pečlivé a chvályhodné.

13.4.2021 v 8:30 | Karma: 19,42 | Přečteno: 789x | Diskuse| Politika

Pavel Skramlík

Zabil Petra Kellnera pád vrtulníku nebo záhadná střela?

Zaznamenal jsem nemálo textů o Petru Klellnerovi. Adoračních i deklasujících. Patřím mezi zastánce myšlenky, že odešel největší český mozek. A ještě hodně o něm uslyšíme.

9.4.2021 v 8:30 | Karma: 42,99 | Přečteno: 27769x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2965x
Od roku 1970 jsem novinářem, zejména sportovním, ve velkých denících, časopisech a na TV Nova. Mými obory byly především fotbal, motorismus a atletika. Díky tomu jsem sjezdil celý svět. Nyní píšu hlavně knížky, u nichž jsem své jméno zaměnil v r. 2010 za pseudonym Felix Boom. Mám na kontě 26 knih, mj. romány Kiosek na pláži, Ježíš Kristus výtržník aneb Třetí zákon, Lepší svět, Plán umírání, také sbírku poezie, společenské studie a mj. oblíbenou Kuchařku osamělého muže. Mou poslední knihou je kontroverzní titul Špatný princip státu (s podtitulem Rozkradený ráj demokracie) o dějinách Česka od r. 1938. Knížky vydávám ve vydavatelství BLINKR, jsou k mání v běžné síti knihkupectví a e-shopů včetně mého vlastního www.blinkr-eshop.com. Rediguji nové knihy pro jiné vydavatele a administruji webové stránky. Blogování je moje hobby.