Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby – skrytá kampaň, aneb bacha bychom si měli dávat pořád

Poté, co jsme byli masírováni masivní volební agitací déle než rok, a všichni šli proti všem, aby nakonec nevyhrál nikdo, tedy nikdo natolik, aby to mohl považovat za vítězství, zvítězil zdravý rozum, lidé přeci jenom pochopili, možná i na základě svých vlastních zkušeností s půjčkami a hypotékami, že dluhy se nedají dělat do nekonečna a jednou se musí začít splácet. Výsledkem nyní je, že máme kampaň, která je trošku sterilní. Ale možná, že se mýlím a lecčeho se ještě dočkáme. Třeba generální stávky.

Stávka, hrozba stávkou – stávkovou pohotovostí, je taková skrytá volební kampaň, a pokud se ptáte, koho je za ní třeba vidět, tak je to vcelku nabíledni. U nás jsou odbory, i když to veřejně nepřiznávají, stále rudé, takže třešničky jsou jasné. No a k tomu ještě je třeba připočítat ty, co ve volbách zvítězili, ale naštěstí jim to k ničemu nebylo, takže vidí rudě – minimálně oranžová přechází v rudou.

 Upřímně by mne zajímalo, jestli ty tisíce lidí, kteří vyrazili do stávky, a kteří jsou do ní ochotni znovu vyrazit, když nebude po jejich, vůbec vědí, pro co stávkují, co si slibují, že vybojují. Jestli si vůbec uvědomují, že každých 100,- Kč, které přibudou na jejich výplatní pásce, tedy na pásce ne, hrubého, budou muset sami zaplatit na daních, organizace, která je zaměstnává – v tomto případě stát, bude muset zaplatit z této 100 koruny zdravotní a sociální pojištění, což oni samozřejmě sami taky. Takže z jedné 100 budou potřeba skoro dvě. Vezmeme-li v úvahu, že jich stávkovalo 40 000, jak se chlubili, vychází to už bratru každý měsíc na 8 000 000. A to upozorňuji, počítám jen ty, co stávkovali. Děsný, co. Za rok to pak dělá 96 milionů. Při cca 500 000 státních zaměstnancích už to dělá ale 50 000 000 za měsíc a 600 000 000 Kč za rok a to v peněžence každého z nich skončí pouho pouhých 50,- Kč!

 Ale abych nezůstal jen u těchto čísel, co mě taky vůbec netěší, ba přímo hněte, jsou ta pole, nazývaná fotovoltaické elektrárny. Aby nebylo mýlky - proti samotným fotovoltaickým elektrárnám nic nemám, když jsou někde na střechách objektů, kde slouží k samozásobování elektrickou energii, ale zasírat tím přírodu, to je trošku moc. Místo aby tu rostla tráva, obilí nebo les – to však obnáší práci, a my jsme líní, takže co s tím, tak tam šoupneme fotovoltaickou elektrárnu. Ostatní nám to pěkně zaplatí, a že příroda zakuká, no a co! Ještě bych to chápal, kdyby se ty díly, z nichž je to všechno konstruováno, vyráběly u nás, a pomohlo to alespoň nastartovat českou ekonomiku, ale ono prdlajs, ono se to dováží z Číny. A to už vůbec pomíjím to, jak to ukočírovat, aby ve chvíli, kdy nesvítí sluníčko, šlo nastartovat elektrárnu na vyšší výkon a když sluníčko vyleze ji zase pěkně připozastavit, aby nevyráběla tolik proudu. Jo když se chce škubat jiný, na to jsme fakt machři, ani se pak nakonec nedivím těm, co nadávají, že mají málo, když vidí, že jinde se takto rozhazuje.

 Takže bez ohledu na to, zda je nám blízká ta či ona barva, ta či ona partaj, bychom se měli před volbami zamyslit nad tím, jaké nástroje kontroly nám jsou její zástupci (představitelé) ochotni svěřit, abychom jim mohli věřit, že jim jde o obecný prospěch a ne jen o vlastní kapsu.

Autor: Miloš Škorpil | neděle 26.9.2010 13:20 | karma článku: 9,49 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Miloš Škorpil

Když běžecký bůh promlouvá

Patnáctý ročník Volkswagen Maratonu Praha byl oslavou běhu a to bez ohledu na to, že někdo na něm hledal a shledal tu a tam nějakou mouchu. Nevím, jestli je to výhoda být přímo v centru dění a nemoci tak pozorovat cvrkot z povzdálí nezasvěceného, ale spíše ano. Už třeba proto, že zasvěcený ví, kolik se toho muselo udělat, jaké úsilí museli lidé z realizačního týmu a pak stovky dobrovolníků vynaložit, aby tento svátek mohl oslavit běh, oslavit člověka, oslavit pohyb.

11.5.2009 v 17:27 | Karma: 22,51 | Přečteno: 2242x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Mně se líbí dělat to, co dělám a tak to dělám – třeba pálit čaroděj

Dostal jsem upozornění, že články o Deštníku :) porušuji pravidla blogu, takže Velká hlava může být v klidu, to ale neznamená, že bych přestal dělat to, o čem jsem přesvědčen, že má smysl. O komentáři Velké hlavy jsem se dozvěděl nejdříve zprostředkovaně od lidí, co jej četli a rozhořčeni mi zavolali. V prvním okamžiku jsem vzplál „spravedlivou" zlobou a vznikl následující text:

4.5.2009 v 5:37 | Karma: 16,07 | Přečteno: 1346x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Maraton v proměnách času

Začalo to tím, že Peršanům došly peršany a tak se pro ně vypravili do Athén. Athéňané byli sice dobří pletači koberců, ale zdálo se jim, že jich je na takovou zakázku málo, a proto poslali posla do Sparty, jestli by jim neposlali pár pletačů. Ti z toho byli tak popletení, že se jim z toho zapletly stavy a tak museli Athéňané všechny peršany pro Peršany nakonec uplést sami.

2.5.2009 v 8:41 | Karma: 13,09 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Sport

Miloš Škorpil

Vyslanci pro Paraple - Jiří Holíček - Kraj Olomoucký

1. Co tě přimělo, stát se vyslancem pro Paraple? Byla to náhoda. Buldok, kolega z běžeckého oddílu, jenž v Parapleti zastupuje Moravskoslezský kraj, sháněl vyslance za poslední kraj, který ještě žádného neměl. Přirozeně jsem se jej zeptal, jaký kraj mu chybí a když jsem zjistil, že je to ten můj rodný a navíc se jedná o dobrou věc, nebylo co řešit.

30.4.2009 v 6:16 | Karma: 8,22 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost

Miloš Škorpil

Bylo by krásné donést na Staroměstské náměstí Parapleti 100 tisíc

Bylo by krásné donést na Staroměstské náměstí Parapleti 100 tisíc - pomůžete nám? Co se zdálo ještě před několika málo týdny, když jsme se dali jako skupina vyslanců pro Paraple pod hlavičkou Běžecké školy dohromady, abychom se pokusili Centru Paraple pomoci vybrat nějaké finanční prostředky, jako nepředstavitelná částka, začíná vypadat dvanáct dní před maratónem jako docela reálný cíl.

29.4.2009 v 6:29 | Karma: 10,13 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Běžec, poradce a propagátor běhání a zdravého životního stylu. třikrát oběhl Českou republiku, úspěšně zdolal Spartathlon – běh z Athén do Sparty, drží řadu rekordů v netradičních sportovních disciplínách. Každý týden vede tréninky v pražské Stromovce a ve fitku Školka na Praze 4 – Chodov a přestože ho nejvíce zaměstnává jeho Běžecká škola, nenechá ho lhostejným nic co se kolem něj ve světě děje.