Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zázrak se stane, až na politickou scénu vstoupí strana,

která všechny překvapí vládnutím bez skandálů. Jdu si změřit teplotu. Na první pohled důvěryhodný a bezvýrazný bývalý ministr Kocourek odklonil pár miliónů na účet své matky, aby nebyl zatížen při rozvodovém řízení, snad mu něco zbylo. Lobista Janoušek požíval mimořádné ohleduplnosti Policie ČR. Aby taky ne, vždyť jen pod vlivem alkoholu srazil cizinku, které patrně následně někdo nadiktoval správnou výpověď. Jak poznamenal kolega Josef Kucharovic, peníze lze také vydělat skokem pod auto, pokud máme štěstí na řidiče, pak skočí i spravedlnost.

 Rath byl pro mnohé jen arogantní exhibicionista, vyžívající se rétorickým cvičením po vzoru římských senátorů. Při jeho morálních proslovech se zastyděla i babička, která obvoďákovi přinesla pekáč buchet. Miliony v krabici, pod podlahou a nevím kde ještě vypovídají, že byl mnohem schopnější, přesněji všeho schopný, včetně hospodaření s dotacemi. Je sice zjevné, že porušil základní pravidlo mocných, když jsi u koryta můžeš žrát co hrdlo ráčí, ale nesmíš mlaskat a stal se obětí komplotu ještě mocnějších, ale i tak mu to patří.

 Bývalý ministr Bárta byl usvědčen jen z podplácení, což je nejlepší kvalifikace na volební kandidátku. Mnozí dříve mocní včas zmizeli v davu, včetně bývalého premiéra Grosse nebo na libovolném ostrově. Kdo bude další? Nejhorší je, že nikdo neví, zda příští skandál nepostihne doposud důvěryhodnou persónu, což stále více vyvolává otázku koho volit. Odpovědi jsou dvě. Neúčastí u voleb podpořit světlé zítřky s komunisty nebo vybrat stranu, která se proslavila nejmenším množstvím skandálů a k tomu zapomenout na pravidlo...moc korumpuje.

 Každý týden vypluje nová kauza na libovolné úrovni a oblasti. ČSSD, ODS, Věci veřejné...to je irelevantní, každá strana má a bude mít svoje hrdiny, které politické prostředí patřičně vychová podle dalšího pravidla...kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti. Věřit, že se na politické scéně objeví politik, čistý jako okvětí bílé lilie po celou dobu svého mandátu nebo dokonce strana z křišťálově průzračné studánky, už neni iluze cinkajících, ale sci-fi.

 Tisíce žen samoživitelek se roky marně snaží vysoudit alespoň pár stovek na výživné a pokud odpoledne nastupují do druhého zaměstnání, nejsou rozhodně workholičky. K tomu riskují zvýšený zájem sociálky, ouředně dbající na výchovu děti. Že se otcové (ale občas i matky) na výchově nepodílí ani hmotným zajištěním, naše zákony a soudy nezajímá. Poctivý daňový poplatník hlídá všechny termíny, aby o pár dnů nezpozdil odvody, a žádá za to jen takové nesmysly, jako jsou bezpečné ulice, dostupné zdravotnictví a slušné silnice. Státní správa má na vše dost času. Pokud se babička dvakrát opozdí s platbou za uhlí, stane se potravou pro exekutory, kteří si cíleně vybírají bezbranné skupiny. Nejodvážnější si na splátky čehokoliv půjčí na povolený lichvářský úrok, aby svoje potíže následně mnohonásobně navýšili. To je zase život nevolených a nevyvolených.

 Námitka, že každý je zodpovědný za svoje skutky a činy je v pořádku, pokud platí pro všechny a ke všem se měří stejně. Ne všichni to tak cítíme a hlavně vidíme. Je povinností státu ochránit svoje občany nejenom před, násilníky, podvodníky, lichváři, nepoctivými obchodníky, ale zrovna tak před zvůlí, arogancí, neschopností a kurupčením vlastních úředníků a volených orgánů. Mocní a vlivní se už ochrání se svým týmem právníků sami, třeba za pomoci korupce. Pokud se čas od času alespoň nějaké ucho neutrhne.

 Každý volený zástupce nebo státní úředník musí být v případě podezření z trestného činu automaticky zbaven imunity, případně funkce, aby mohl být stíhán a vyšetřován jako každý jiný občan. Neni možné, aby na nich ulpěl jen stín pochybnosti, natož aby za naše peníze vládli zločinci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Šiša | úterý 29.5.2012 10:07 | karma článku: 44,75 | přečteno: 6018x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Litomyšl, famózní Lázně ducha a vyhlášené lavičky k tomu.

Každé lázně mají aspoň jeden pramen. Návštěvník, případně pacient popije a vrací se domů zdravej. V Litomyšli žádný pramen netryská, ale ducha umí zláznit báječně. Stačí den a člověk se uzdraví ještě víc, protože

7.5.2024 v 9:41 | Karma: 35,13 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 41,81 | Přečteno: 3370x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,60 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 40,10 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,64 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 552
  • Celková karma 38,89
  • Průměrná čtenost 3756x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik