Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bylo nebo nebylo za komunistů lépe?

Nenechme se zmýlit, že dobrá myšlenka byla jen zneužita. Každý člověk se liší názorem, schopnosti, limity, nároky a potřebami. Pro tyto rozdíly nelze jedince sjednotit do společnosti, kde jsou si všichni rovni. Když k tomu přičteme jedinou vševědoucí a všemohoucí stranu, třídní nenávist a zločinné prosazovaní jediné správné a povolené myšlenky, společnost blahobytu, kde všichni mají a mohou stejně bez rozdílu zásluh...pak je něco špatně už na začátku.

Bolševici hned v zárodku jasně ukázali, jak povedou občany ke světlým zítřkům. Vyvraždění carské rodiny i se služebnictvem, čeky s legitimitou zastřelit bez soudu kohokoliv za cokoliv, přesídlování národností, umělý hladomor, gulagy a smrt pro nepohodlné a s jiným názorem...Tak se rodil komunismus. Už v roce 1921 prozřel Jaroslav Kosina ve svých Světových dějinách...Carovo samoděržaví vystřídalo samoděržaví Leninovo.

Po roce 1948 u nás komunisté uvařili jen slabý odvar sovětských vzorů, ale pro demokratický stát i tak s dostatečnou devastací, především morální a intelektuální. Jedinou kvalifikací a vzděláním byla rudá knížka a dostatečný revoluční zápal.

Současní komunisté jsou jen salonní politici, kteří nenesli nikdy vládní zodpovědnost, ale snaží se nám namluvit, že se poučili a ví už jak na to. Mnozí tomuto bludu začínají podléhat. Jejich proslovy jsou však pouhá slova, doplněná na shromážděních souvěrců tvrzením, že revoluce ještě neskončila. Jsou však pouhými politickými příživníky, kteří se o svoje preference ničím nezasloužili a pro voliče jsou jen vzdorem.

Jak se utužují bratrské vztahy, předvedla v roce 1968 vojska Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, přítelem nejvěrnějším. Pozvat cizí vojska na území "svrchovaného" státu je naplněním trestného činu vlastizrady. A velmoc, která okupuje cizí území na základě pozvání pěti členů jakéhosi ústředního výboru, hledala jen záminku. Je smutnou absurditou, že občané toužící po svobodném životě, byli na hranicích stříleni jako vlastizrádci.

Normalizace oddělila zrno od plev, jen obráceně než soudruzi mysleli a běžný občan si zvyknul. Z práce nás vyhodit mohli, jinde přijmout museli. Zdravotnictví bylo zadarmo, aniž bychom hodnotili úroveň. Nedostupný lék se dal opatřit za Krušnými horami. V pátek jsme vyrazili opravovat chalupy nebo budovat chaty a v pondělí se zařadili do libovolné fronty na cokoliv, což před Vánoci neni na škodu připomenout. Třeba na hygienické potřeby. Držet místo ve frontě a hubu bylo zákonem.

Idylce odzvonily klíče. Dnešní komunisté v KSČM, ČSSD, ODS a já nevím kde všude, už nedbají o blaho lidu, ale svoje vlastní. Manažerské posty obsadili vystudovaní ekonomové, kterým rozměr celého člověka většinou chybí a přes svoje grafy a tabulky sledují pouze zvyšování výroby, produktivity a nervové vypětí zaměstnanců, často mizerně zaplacených. Do hospodářství vstoupil zahraniční kapitál a firmy. Někdy bohudík, někdy bohužel. Nejvýdělečnější odvětví je tunelování a do vládních a správních funkcí nastoupili lidé, kteří s televizním úsměvem povyšují korupci na politiku. V čele jsme měli presidenta, kterého uznával celý svět, ale především zbrojařské koncerny. Obsadit v tvrdém konkurenčním boji tak snadno uvolněná místa bylo na pořádný mejdan.

Pochopím a slyším mnohé námitky, (což je potvrdí, že každý jsme jiný)  ale...neexistuje embargo na dovoz ani vývoz zboží, fronty se stojí pouze v případě, když supermarket vyhlásí akci, po Evropě platí volný pohyb pracovní síly, svět se otevřel nejenom pro turisty, ale především mladou generaci. Schopní (i všehoschopní) mají příležitost uplatnit svoje vize. Přes mnohé nedostatky se zdravotnictví dostalo k vyspělým technologiím, metodám, lékům a zdravotní péče se podstatně zlepšila. Svůj názor můžeme beztrestně sdělit. I když to je často houby platný, zavřít nás nemohou.

Doba přináší stres a mizernou náladu, Švejk v nás však naštěstí zůstal. Skoro se už těšíme, až zase vypukne nějaká aféra. Nejdříve se nevěřícně pohoršíme, potom zanadáváme, aby druhý den internet zaplavily vtípky na to samé téma. Pokud Ti starší nostalgicky zavzpomínají na časy bývalé pohody, je to pouhá fikce. Viníkem je krátká paměť.

Winston Churchill řekl...demokracie je nedokonalá, ale nikdo nevymyslel nic lepšího...Komunistický experiment se nepovedl. Nikde na světě nemáme příklad komunistického ráje, pokud to nemá být Kuba nebo dokonce Severní Korea.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Šiša | čtvrtek 13.12.2012 9:06 | karma článku: 45,71 | přečteno: 12142x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Litomyšl, famózní Lázně ducha a vyhlášené lavičky k tomu.

Každé lázně mají aspoň jeden pramen. Návštěvník, případně pacient popije a vrací se domů zdravej. V Litomyšli žádný pramen netryská, ale ducha umí zláznit báječně. Stačí den a člověk se uzdraví ještě víc, protože

7.5.2024 v 9:41 | Karma: 34,94 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Jsem důchodce a nemám věčně na nic čas.

V různých obměnách často slýchané a na první pohled nelogická hláška, má velice jednoduché vysvětlení. Důchodci totiž zahodili

24.4.2024 v 12:25 | Karma: 41,79 | Přečteno: 3369x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem s foťákem kroužil kolem komína,

což znamenalo nastavit na kružítku 50 km, zabodnout doprostřed kuchyně, ohraničit prostor, nasednout a vyrazit. I když demarkační čáru jsem občas malinko i přejel. Výprava je inspirována dobou, kdy

10.4.2024 v 9:10 | Karma: 38,60 | Přečteno: 1371x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma: 40,10 | Přečteno: 3551x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Hřebečské důlní stezky, parádní cyklo i pěšo výlet.

Sjezdy jsou příjemné, kopce kořením cyklistiky, tak to vezmeme nahoru dolu a místama se u zajímavostí i zastavíme. To vše přísně po vyznačených trasách, ať nikam nezahučíme, oblast je totiž prošpikována štolami. Původně se zde

20.3.2024 v 10:11 | Karma: 37,64 | Přečteno: 1407x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 552
  • Celková karma 38,87
  • Průměrná čtenost 3756x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik