Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rolničky, rolničky aneb všichni svatí, pokoj svatý

Vánoce se ukázaly být výborným obchodním tahem a pastí na lidi.  Všude, už ok od konce října (!!) visí baňky, hvězdičky a neskutečné množství různých třpytivých cinkrlátek a vánoční akce,  slevy a bilboardy s fotkami šťastně se usmívajících dětí… jsou všude. Je to Past!

Past pastí, protože působí na naše emoce  a city. Pane bože musím koupit dárek tomu, tamté, onomu… nemám sice skoro co jíst, ale všichni mě budou nenávidět, když jim něco nekoupím!!

Znáte to taky? Ještě než se přidáte k obecnému vánočnímu šílenství tak si přečtěte o tom jak jsem při rozhovoru s jednou svojí nekonvenční kamarádkou dostala podnět si v hlavě myšlenky kolem Vánoc řádně přerovnat.

Jmenuje se Jana, studovaly jsme spolu na střední v Brně a pak se asi 5 let neviděly. Trochu se změnila, trochu jsem se změnila já, ale základní její rysy, jak jsem je znala, zůstaly. Divoké vlnité vlasy jí neposlušně divočily kolem hlavy a vypadaly jako oheň. Dalších barev se Jana nikdy nebála: zelený kabát, oranžová šála, červené  boty, šněrované až pod kolena a fialové legíny. Stejně rozevlátá a rozhodně stále bohémská. Je úžasná. Potkaly jsme se minulý víkend a zašly spolu na víno.

Sraz v jedné podzemní hospodě v Brně. Klasické kultovní hnízdo umělců. Jana přišla pozdě. Já měla už vypitý první střik.  Svým ohozem upoutala na chvíli všechny přítomné, přímo uprostřed s nimi ještě zaflirtovala, když si vyklepávala z těch svých vlasů sníh. Přivítaly jsme se a objednaly si. Po tolika letech bylo nezbytné trochu se vrátit do obrazu. Mluvily jsme o škole, přítelích, práci, cestování. Dověděla jsem, se že strávila rok v Anglii, z toho měsíc jako bezdomovec. Pak letěla na Malorku, hlídat nějakým boháčům letní sídlo…. Prostě celá Jana. Dobrodruh, bohém a hlavně rebel. Vypadá jako malá holčička, co si užívá lízátko, jako vyhlášenou delikatesu, s obličejem nastaveným slunci  klidně zapomene, že má jít do školy, a v práci… to si ani nedovedu představit, jak by musel být její šéf benevolentní, aby za nezodpovědnost nevyletěla ještě před skončením zkušební doby.

Jana má teď školu přerušenou, aby si vydělala na poslední ročník, ale hrozí jí vyhazov z privátu, protože s přítelem zapomněli zaplatit (už třikrát) a domácí je prý „nedůtklivej komunista“.

„Co budeš dělat?“ zeptala jsem se jí s vytřeštěnýma očima.

„Coby? Zas najdu nějakó hoknu a bude dobře. Dycky se neco nande. Teďka budu dělat v divadle – trhat lístky. Supr ne? Představení zadarmo.“ Mrkla na mě.

„No jasně, to není špatná brigáda.“ Uklidnila jsem se. „Navíc budeš potřebovat nějaký peníze na Vánoce, co?“ dodala jsem mimochodem.

„Jak, jako na Vánoce?“

„No na dárky.“

„Seš blbá? Dárky jo?“

„Nedáváš vánoční dárky?“ znovu se divím a začínám se cítit jakoby jsme my dvě byly úplně z jiné planety.

„Víš co to znamená snažit se všem koupit nějakej dárek? To bych musela jít do Tesca a zapadnót do davu, co mají plnó hubu „šťastných vánoc“, ale většího stresu  než o Vánocích, jak je rok dlóhé, nezažijó.“ Řekla pohrdavě. „Navíc já dávám dárky dyž chcu, celej rok, jak to přinde. Rozhodně ne kvůli tomu, že dávají zrovna všichni.“

„To je možná pravda, ale být nemusí.“ Usmála jsem se konejšivě. „Když začneš s dostatečným předstihem, tak se tomu můžeš vyhnout.“ Snažila se nějak zachránit Vánocům jejich čest. „Já jsem totiž docela tradiční,“ pokračovala jsem „prostě Vánoce jsou od toho, aby se lidé obdarovali, řekli si spoustu krásných věcí a byli k sobě ohleduplní. Vánoce jsou kouzelné svátky.“ Rozplývala jsem se. “Jaký si to uděláš, takový to máš.“

„Vypadá to, že nevíš nic o obecné atmosféře. Jak to chceš sama ustát s opravdovou radostí a klidem, když ostatní, a je jich na tebe přesila, vytvářejí tu atmosféru stresu všude kolem?“ byla sladká jak med a ostrá jako břitva. Pila svoje červené víno a očividně ji debata strašně bavila.

„Člověk se musí snažit…řekla  bych… navíc, nemyslím si, že ozdoby a vánoční písničky z reproduktorů v nákupních centrech způsobují ten stres.“ Měla jsem pocit, že můj argument je neprůstřelný, ale mýlila jsem se. Jana je totiž filozofka.

„Ha! No právě! Ty dokonalé písničky s rolničkama, dokonalé bilboardy se šťastně vypadajícíma rodinkama u stromečku, ty dokonalé věci a tisíce možností, které by se daly koupit, jako dárek… to všechno je v lidech co před sebou tlačí ty nákupní megavozíky. Chtěli by mít na ten inkriminovanej den všechno taky dokonalé. Děsí se zklamání v očích obdarovaných, když netrefí ten správný dárek, děsí se, že nebude dost masa a sladkýho, děsí se, že nebudou mít dokonalej stromeček a že bude někde smítko prachu. Největší hrůza na ně ale dopadá… viš z čeho?“ přikrčila se a zahleděla se na mě nečekaně zpříma.

„No z čeho?“ polkla jsem.

„Z toho, že to nestihnou připravit.“ Vydechla a napila se vína.

Pane Bože, napadlo mě. Je to pravda. Pravda, kterou si nikdo nechce přiznat, protože by se zhroutila iluze rolničky na zelené větvičce.

„A víš co ještě?“ vytrhla mě z  momentu pravdy. „Ty mluvíš o tom, že Vánoce jsou od toho, aby se lidé k sobě chovali laskavě, dávali si dárky a mile se usmívali. Říkáš, že Vánoce jsou od toho, aby se aspoň jednou v roce přestali hádat a závidět si…“ udělala pauzu, podívala se na mě s napůl pohrdavým a napůl triumfálním výrazem „… tak ať se snaží to tak dělat celej rok. A pak… možná na ty Vánoce to  bude vopravdový. Ze srdce. Nepokrytecky. Jinak na takový divadlo nemám chuť.“ Odfrkla a sledovala mě, jak si s tím co řekla poradím.

Pane Bože, napadlo mě znovu. Vždyť to je pravda! Jaktože tak rádi žijeme v iluzi a proč se nesnažíme udělat iluzi skutečností?

Neměla jsem co říct. Mohla jsem usilovně a tvrdohlavě vymýšlet něco o dobré vůli, snaze, urovnávání sporů, příležitosti dělat dobré skutky… ale já chtěla přemýšlet o tom co řekla ona. Bylo to tak osvobozující! Její pohled na Vánoce… věci se zdály najednou mnohem jednodušší. Ale kdo má skutečnou sílu zavzdorovat a vystoupit z davu?

Tahleta šílená Jana ale nemyslela postavit se proti proudu, všem se vysmát do tváře a pokazit jim atmosféru, kterou se snaží budovat ve jménu Vánoc. Ona myslela zařídit si Vánoce v sobě, aby byly opravdové a nefalšované… a to za každou cenu.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tereza Šírová | čtvrtek 16.12.2010 13:59 | karma článku: 9,02 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Tereza Šírová

Hurá, můj syn je nachlazený!

Moderní lékařství si už poradilo s mnohými hrozbami. Jak si poradí se zájmy farmaceutického průmyslu a obhájí si skutečnou vědeckost a Hippokratovu přísahu, to se necháme překvapit.

5.2.2016 v 22:17 | Karma: 9,33 | Přečteno: 551x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

O přítomnost tolik nejde. Jde o to, jak to bude vypadat na fejsbůku

O tom, že co je důležité, se odkládá na později. Například taková PŘÍTOMNOST. TADY a TEĎ.

24.4.2014 v 15:28 | Karma: 28,46 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Děravá hlava, děravé srdce - díky Bohu!

Zapomínání většině z nás ztěžuje život. Ale co je ve skutečnosti horší, je neschopnost zapomenout, i kdybychom třeba i stokrát chtěli.

13.4.2014 v 19:09 | Karma: 11,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Krev není voda

Nikdy jsem se necítila silnější a stabilnější. Nikdy jsem necítila takový pocit integrity jako teď. Strávila jsem spoustu hodin nad rodinnými alby a vychutnala si dlouhé rozpravy s nejstaršími členy rodiny. Stopovala jsem svou krev až k přelomu 17. století.

2.2.2014 v 19:43 | Karma: 11,77 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

3 věci, které je nutno koupit v Ugandě

Cesta do Afriky byla fajn. Letěli jsme letadlem. Výstup na letišti byl drastický kulturní šok, a od té doby už vše bylo jenom jedno dlouhé duchovní cvičení. Ale nechci, tady dneska moc filozofovat. Takže čistě prakticky.

2.2.2014 v 18:02 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Carlson má pořad v ruské televizi. V prvním díle řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46

Konzervativní americký moderátor Tucker Carlson spustil vlastní pořad na ruské státní televizi...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!