Naši třicátníci: Zbytečný průběžný systém penzí je nutné zrušit

Úplný propadák. Jen 83 753 místo plánovaných 500 tisíc lidí, je bilance pro II. penzijní pilíř. Podle názorů mladých lidí se o seniory mají postarat jejich děti a běžné penze mají být jako zbytečné zrušeny...

Na rozdíl od celoživotních příjemců sociálních dávek,

kteří nepřispěli státu ani desetníkem, naši důchodci

platili povinné důchodové pojištění desítky let. I tak

se od mladých lidí ozývají hlasy, že důchodci vyžírají

stát a důchodový systém je přežitkem socialismu.

"Stát je zde od toho, aby se pouze postaral o základní zdravotnictví, o infrastrukturu, zajistil bezpečnost a základní vzdělání a nastavil rovné podmínky pro všechny. Nic víc. O staré a nemocné se má primárně postarat blízká rodina, sekundárně vzdálení příbuzní, terciálně různé dobročinné spolky financované solidárními příspěvky těch mladších, šťastnějších a bohatších a teprve to promile, které neuspěje ani s jedním z výše uvedeného, stát se svými příspěvky" - píše v diskusi k mému článku ze dne 30.12. čtenář ev. č. 25278 - a na jiném místě dodává: "Nebo si opravdu myslíte, že každého důchodce bude až do smrti živit stát z daní ostatních pracujících, zejména, když je již dnes důchodců tolik, že to pracující nemohou utáhnout?".

Část populace přemýšlí o seniorech nenávistně už vlastně docela dlouho - jak třeba napsal v diskusi čtenář (skrytý pod šifrou "1 absolutus") k mému článku z 25.6. 2012: "Mám pravicové názory. A proto bych autorovi - důchodci, zrušil důchod a poslal ho makat. Republika krvácí, musí vracet majetek a na důchody prostě nemá. Až si na důchod našetří z vlastních peněz, tak ať si užívá, anebo ať mu důchod hradí komunisti pro které celý život makal. Pak by se přestal bolševicky starat o druhé a jejich peníze. Pochovští úderníci dotoho!".

Tento pravicový reformátor bez respektu ke stáří nepožaduje zrušení sociálních dávek pro skupinu obyvatel, která přes 20 let ještě nikdy nepracovala, ale zrušení důchodů pro ty, kteří si přes 20 let na důchod povinně ze mzdy platili "předplatné". Zbytečné důchody by zrušil v celém státě včetně svých rodičů všem a poslal je makat (s pochybnou jistotou, že je v jejich věku s chatrným zdravotním stavem všechny někdo ochotně a přednostně až do smrti zaměstná) - a jejich důchody by spravedlivě vložil na účet církevních restitucí.

Sebevědomá mladá generace asi žije v iluzi, že svoje dnešní nadprůměrné příjmy bude mít na věčné časy, že jejich firmy či státní instituce budou stále existovat a pokud ne, tak snad, že personalisté se ani za 20 let o jejich věk zajímat nebudou. Celý život budou brát tolik peněz, že budou mít nejen na hypotéky a úvěry, ale ještě si budou stačit vesele odkládat velké balíky peněz jako povinné úspory na stará kolena pro sebe a své rodiče!!

Zda bude mít stát na důchody v jakémsi vzdáleném roce 2013, se předseda vlády Antonín Zápotocký v roce 1950 nestaral stejně, jako se o ně nestaral a za přežitek socialismu je nepovažoval ani v roce 1997 premiér Václav Klaus. Ministr financí Ivan Kočárník nastavil příjmy státu a daňový systém pro rok 1992 údajně tak, že každý živnostník si musí měsíčně vydělat průměrně 100 tisíc korun a z této částky odvést daň z příjmu - a kdo to nedokáže, tak nemá žádný smysl, aby s nějakým podnikáním vůbec začínal...

Kvůli tomu, aby bylo na důchody, zvýšila Nečasova vláda DPH. Získané peníze se ale pouze bezúčelně rozpustily ve státním rozpočtu a na důchody nakonec nešlo téměř nic. Když je na jedné straně státnímu aparátu ČR dovoleno beztrestně státní pokladnu tunelovat, tak potom se není co divit, že na straně druhé pracující nestačí tuto pokladnu /s půlmilionem nezaměstnaných/ nakrmit!! Důvěra mnoha občanů vůči státu je již dlouho na nule (stačí si připomenout třeba "hezký" Kalouskův podvod se snížením státního příspěvku u stavebního spoření)...

Ve III. pilíři si dnes v ČR spoří pro sebe asi 5 milionů obyvatel - a přispívat ještě navíc povinně asi 30 let také do anonymního solidárního průběžného důchodového systému, mladá generace zřejmě cítí už jako ohromnou křivdu! Neúspěšný II. pilíř prý bude zrušen a další velká důchodová reforma je plánována na rok 2017. Jaká šokující - možná levicově laděná překvapení ještě přinese - dnes zatím nikdo neví.

Foto u perexu a článku: autor.

 

Autor: Petr Šindelář | čtvrtek 9.1.2014 9:55 | karma článku: 40,31 | přečteno: 9367x