Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když to je těžké. Průběžný důchodový systém funguje na podobném principu jako pyramidová hra - současní důchodci živili předchozí důchodce, dnešní pracující živí dnešní důchodce a budoucí pracující mají živit dnešní důchodce, až budou v důchodu (zjednodušeně). Každá pyramidová hra funguje tak dlouho, dokud počet nově příchozích stačí uživit ty, kteří do hry vstoupili před nimi. Pokud je ovšem nově příchozích málo, hra se hroutí. Vznikne skupina, která do hry přispěla, ale nic z ní nečerpala. Právě z tohoto osudu má obavy část dnešních pracujících.

Pravdou je, že průběžný důchodový systém bude schopen alespoň částečně zajišťovat důchody vždy. Ale těžko říci, zda na tom dnešní pracující krutě neprodělají (dají do systému mnohem více, než kolik inkasují). Pak se nelze divit, že by ty peníze raději viděli investované a spořené na vlastní stáří, případně takový systém odsuzují. Pokud se nezmění demografická situace (rozuměj - více mladých na méně starých, případně medicína zvládne prodlužovat nejen dožití, ale i produktivní život - vím, zní to tvrdě, ale je to tak), tak prostě nějaká/é generace bude tou ztracenou, která na tomto systému prodělá. Také se obávám, aby to nebyla ta moje.

2 0
možnosti

Oprava, pardon: "dnešní pracující živí dnešní důchodce a budoucí pracující mají živit dnešní PRACUJÍCÍ, až..."

0 0
možnosti
AR

Souhlas, jsem pro, vyplácet dávky někomu kdo nikdy nepracoval, maximálně rok, potom nikomu ani korunu, žádná hmotná nouze, která stejně končí v hracích automatech

0 2
možnosti

Ad rostoucí počty důchodců atd.:

Nic nového pod sluncem

v  40.letech 19. století pouze polovina práceschopného obyvatelstva ve Velké Británii pracovala produktivně v zemědělství a průmyslu. A ještě stihla uživit tu druhou polovinu, která se poflakovala jako komorníci, majordomové, kočí atd u hrabat a baronů atd.

V r. 1948 jeden muž uživil ženu, tři děti a dejme  tomu jednoho  rodiče.

Dnes dva manželé živí jedno dítě. Proč by nebylo možné uživit z toho minimálně čtyři důchodce, tak  to mi není jasné.

2 0
možnosti
MS

To bylo ještě před socialismem. Tedy normální život. To už dnes není.

0 0
možnosti
MS

Celá socialistická politika byla shrnuta ve filmu Tři chlapi v chalupě.

http://www.youtube.com/watch?v=Gml8CPPygi4

S tím souvisí vše, co se kolem nás děje.

1 0
možnosti
ŠB

Hmm, jsem v článku zmíněný třicátník (35) a nevím, jestli se mám smát tomu, jak autor naletěl provokatérovi Pochovi nebo brečet, protože autor z celé mojí generace udělal bandu tupých asociálních jedinců. A já ten názor, prezentovaný coby názor celé generace nesdílím a nějak ve svém okolí nevidím, že by byl sdílen většinou mých vrstevníků.

Nebudu tedy mluvit za všechny třicátníky, ale jak to vidím já. Z fyziky si pamatuji, že perpetuum mobile neexistuje. V této věci se mnoho nezměnilo. Počet důchodců (k 3/2013) byl 2,9M. Nezaměstnaných je 600K. Další půlmilion lidí zaměstnává stát. To je dost podstatná část ze všech obyvatel ČR a mají-li to utáhnout lidé v produktivním věku svojí produkcí, něco se musí změnit.

Tím něco se musí změnit ale nemyslím nechat vyhladovět nebo postřílet současné důchodce, jak pomalu autor naznačuje, že bych coby příslušník této generace měl mít na mysli, ale změnit systém tak, abych já, coby pětatřicátník, do toho průběžného bordelu už nemusel ani vstupovat. Všichni současní důchodci a lidé třeba 10-15 let před důchodovým věkem musí mít garantován dnešní důchod, protože jakkoli je pravda, že oni sobě na důchod nic nespořili (což jim zpravidla každý hurá pravičák obratem omlátí o hlavu vždy, když si dovolí poznamenat, že celý život platili - což je neoddiskutovatelná pravda), tak byli důchodového systému účastni a jejich produkce umožňovala platit důchody v letech předchozích. A protože platí, že tito lidé neměli šanci zajistit se tak, aby mohli fungovat v jakémkoli novém systému, musí mít svůj důchod garantován a dopřejme jim spokojené stáří. To nechť je na příjmové straně důchodového systému vyjádřeno jako snižující se solidární příspěvek na důchodovou politiku státu, který budeme platit my všichni v produktivním věku v rámci našeho sociálního pojištění. Všichni ostatní mají mít státem jasně slíbenu vizi jednotného minimálního důchodu, který zajistí přežití (ubytovnu, základní potraviny a základní péči), ale nic víc.

9 0
možnosti
ŠB

Chce-li někdo v důchodu životní úroveň, jakou měl v produktivním věku, ať se na to v produktivním věku připravuje, jak chce. A opakuji, že nic z toho se nemůže týkat současných důchodců nebo lidí, kteří jsou již teď před prahem seniorského věku. Důležité je, že by šlo o postupně klesající příspěvek, který by klesal v důsledku změny poměru mezi důchodci starého systému a důchodci nového systému. To je vize a princip, kterými by se podle mě odblokovala diskuze o reformě mezi pravicí a levicí, protože o systému na další desetiletí nelze rozhodnout bez skutečně většinového konsensu.

Takže jako ten pětatřicátník říkám, a nebudu mluvit za druhé, že jsem ochoten se podílet na důchodech všech, kteří s tím už nic nenadělají, ale nevím, proč by měli moji spolužáci, generace starší, čtyřicátníci a všichni mladší čekat, že je na důchod zajistí stát, resp. ti, které stát oškube. Ono to už hlavně ani nejde, v číslech to nevychází.

6 0
možnosti
OD

Přispět na svoje konto ať to zdědí moji potomci. V prvním komunistickým pilíři vše  zdědí stát. To snad není dobře.

1 0
možnosti

nic takoveho, vse co date je ihned predano soucasnym duchodcum. Stat naopak duchody dotuje.

0 0
možnosti
PK

Jen k té citaci.1absolutus,nesehnutý,modrobýček atd byli nicky jistého Roberta Pocha /kdo sem chodí  déle určitě si na exota vzpomene/ a to byl zarýtý Paroubkovec který takto jakoby rádoby pravičak provokoval/trvalo adminům dlouho než ho se všemi nicky vystrnadili/.Takže to nad čím se zarážíte byla pouho pouhá provokace jednoho nezaměstnaného levičáka,neuspěšného skladatele a rádoby spisovatele.

4 0
možnosti
KL

vy jste nic nesetril, ale svoji praci jste krome sebe zivilsve i jine rodice a prarodice na penzi. vase generace mela to „stesti“, ze prumernadoba doziti byla nizsi nez dnes, takze lide kteri se duchodu dozili, jejpobirali kratsi dobu. lekarska pece znacne pokrocila a to vcetne nakladu,komunisti nevozili pro obycejny lid nejdrazsi medikamenty svetovych znacek apokud nekdo zemrel, tak proste zemrel a neletaly kolem toho zaloby aodskodneni. na vlastni oci vidim, ze soucasni duchodci se maji lepe nez zakomunismu, ale za komunismu nemeli nikomu moc co zavidet, protoze zivotniuroven duchodcu i pracujicich byla obdobna (nizka), dnes je tomu jinak.

2 3
možnosti
MT

Kolik sis udelal a vychoval potomku, aby te mohli zivit ve stari?

0 0
možnosti
VA

Myslím že nezaměstnaných bude přibývat. Už dnes spoustu profesí nahrazují stroje, a z čeho budou žít ty lidi bez práce? Spíš se bude muset změnit celý "sociální systém". Už dnes se rozbíhají debaty o jakémsi "občanském platu", protože zanedlouho třeba budou moct pracovat jen ty vyvolení, kteří budou ovládat tyhle stroje a pár dalších... Co bude s ostatníma?

4 0
možnosti
PK

kámen úrazu je v tom že pokud s něčím takovým začnete sletí se na vaši zemi imigranti jako klíšťata...

a ty když se přemnoží nemají problém hostitele doslova vysát tak že mu nestačí krev na fungování těla...

Buď takový stát musí zcela zatrhnout imigraci a přestat vydávat jakákoli povolení k pobytu a přijímat jiné lidi než narozené na jeho území svým již občanům, a nebo se takový příjem musí zavést na celé planetě a být zcela rovný pro všechny...

první je sebevražda a druhé je utopie. A nic mezi tím není.

3 0
možnosti
MS

Normální člověk si důchod užije ještě před důchodem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 324
  • Celková karma 16,31
  • Průměrná čtenost 1137x
Moje články s často zcela nezbytnou dávkou ironie jsou o věcech a událostech ze života kolem nás a nejen z jižní Moravy.  V minulosti jsem profesně působil v oborech reklamní grafiky a vědecké ilustrace. Nejsem členem žádné politické strany a ani hnutí - a protože je pokládám za zbytečné, od roku 2016 nechodím k žádným volbám. Podle osobní zkušenosti se řídím heslem: "Všechno zlé je k něčemu dobré". Nyní jsem důchodce (ročník 1949, Blíženec).