K nižším výdělkům řemeslníků přispěly hlavně nové hobbymarkety

Doby, kdy nebylo snadné sehnat na opravy v bytech šikovného instalatéra, obkladače, podlaháře a nebo při rekonstrukci chalupy zedníka, pokrývače či natěrače, u nás asi 20 let už tak úplně neplatí...

Starší generace pamatuje dobu před rokem 1989, kdy

jejich domácí kutilství často končilo nezdarem málem

jen kvůli tomu, že tehdejší obchody Železářství, Barvy

a laky nebo Stavebniny a jen velmi ojedinělé prodejny

Domácí dílna nebo Řempo byly zásobeny dost špatně

a jak nebylo vůbec snadné něco koupit. Získat před 35 lety náhradní díl k pračce a ten si sám v sobotu namontovat, (aby nebylo nutné brát si na celý den v týdnu dovolenou), znamenalo zaplatit opravně i fiktivní práci montéra s jeho stravným a cestovným. Dnes je celkem běžné potřebný díl ve značkové prodejně bez komplikací zakoupit.

Co je teď samozřejmostí, bylo tehdy nedostatkovým nebo úplně neznámým zbožím (malé ruční elektrické i nabíjecí vrtačky, přímočaré pilky, vibrační brusky, opalovací, gravírovací a stříkací pistole, akušroubováky, kvalitní vruty, šrouby a hmoždinky mnoha druhů, dýhované dřevotřískové či obyčejné dřevěné desky, zažehlovací hrany, akrylové brusné tmely a tak dále).

Tehdejší chataři, chalupáři a všichni ostatní, kteří si vylepšovali byt, si většinou ale dokázali dobře poradit i s problémy zdánlivě neřešitelnými. Češi jsou proto v cizině dlouhá desetiletí pověstní jako známý národ domácích kutilů. K lepší popularizaci široké škály jejich mnoha dovedností přispěl od roku 1986 oblíbený televizní pořad Přemka Podlahy "Receptář".

Když byl v roce 1993 otevřen u nás první obchodní dům Bauhaus, se sortimentem vše pro byt, dům a zahradu, připadali si v něm naši zákazníci jako v Jiříkově vidění. Tolik různého zboží za ceny v korunách (a dodnes převážně zahraniční výroby!) nikdy předtím pohromadě neviděli a často si u některých věcí ani nebyli jistí tím, k čemu vlastně slouží a nebo, že vůbec existují. Pro kutily všech stupňů a pro profesionály byly časem otevřeny ještě hobbymarkety další (Hornbach, Baumax, OBI a Baumarkt).

Hobbymarkety přinesly vedle předváděcích akcí výrobců (formou workshopů) zákazníkům zásadní novinku. Spolu s materiálem pro provedení většiny prací si nemusí potřebné pracovní nástroje kupovat, ale za mírný poplatek si vše včetně /dříve instruktážní videokazety a dnes již DVD/ pro úspěšný pracovní postup jen vypůjčí. Velkým plusem je i tzv. "přířez zdarma" (podle různých rozměrů dodaných zákazníkem vyrobí na počkání přesné pravoúhlé deskové díly a zákazník zaplatí pouze za plochu nařezaného materiálu) nebo do desek kuchyňských linek zdarma vyřežou přesný otvor pro dřez.

Před 20 lety dostali domácí kutilové u nás okamžitě úplně všechno k práci potřebné a díky tomu spousta dřívějších "řemeslníků ze staré školy starých časů", zvyklých vydělávat si na fuškách velké peníze, přišla ke své zlosti o přivýdělky v podstatě ze dne na den. Velkou čáru přes rozpočet způsobily hobbymarkety ovšem zároveň ale i mnoha tehdy začínajícím živnostníkům.

Foto u perexu a článku: autor.

Autor: Petr Šindelář | úterý 10.12.2013 9:56 | karma článku: 25,46 | přečteno: 6215x