Chudoba milionů našich lidí zajímá Úřady práce stále dost povrchně

Plán elektronizace státu počítá vedle e-občanských průkazů také s e-kartami zdravotního pojištění. Kdy pro určování naší chudoby dostanou i Úřady práce novou pracovní náplň a hračku, není zatím jasné...

Pod hranicí chudoby žije v ČR každý, kdo má měsíčně

méně než 9 683 korun. Statistika hovoří o milionu, ale

reálný počet je dnes trojnásobný. Kdo podle zákona

č. 111/2006 Sb. o pomoci v hmotné nouzi nyní pobírá

sociální dávky, může být díky papíru od Úřadu práce

osvobozen od placení poplatků u lékaře. Platí pouze 30 dnů a potvrzení je nutné podle potřeby obnovovat (statisíce potvrzení měsíčně je pro přepracované úředníky klíčem k jejich nepostradatelnosti). Až si budou nezaměstnaní - po roce 2015, kdy možná začnou fungovat elektronické recepty - nosit k lékaři snad i sociální evidenční e-kartu (podobnou rušené sKartě), sestra v ordinaci - když poslanci poplatky zatím nezruší - díky aplikaci nahrané na této kartě ihned zjistí, zda má její držitel na ošetření bez poplatku nárok a nebo ne.

Úřady práce se s ostudou vrací ke starému způsobu výplat sociálních dávek do období před existencí sKarty. Všem ještě ale budou, jako správní byrokraté, stylem "jako u blbejch na dvorku" - rozesílat doporučené dopisy v počtu 277 tisíc kusů, ve kterých uživatelům sKaret oznámí, že ty jsou nefunkční - a jen za poštovné tak do vzduchu vyhodí 8 310 000 korun. Místo toho, aby Úřady práce nanic polovinu svých kanceláří zakonzervovaly, v našem Kocourkově ještě 700 lidí přijmou a po vánočních odměnách tam dostanou příští rok úředníci ještě navíc i vyšší platy ...

Čím dál tím více lidí není schopno si bydlení zaplatit a počet bezdomovců neustále roste, ale úřady /práce ani obecní/ tento fakt zatím nevzrušuje, protože postupují podle zákonů "o sociálním zabezpečení a péči" - s pevně stanovenými rozpočty, které nejsou nafukovací!! Nízký počet městských a obecních zařízení pro stravování a ubytování chudých lidí působí dojmem, že zas tak nějak moc chudých bez domova u nás vlastně ani neexistuje - takže slibovaný nový zákon o sociálním bydlení se raději odkládá na neurčito...!

Brněnský magistrát veletržního města s počtem obyvatel asi 379 tisíc, eviduje v systému sociální pomoci cca 1 500 bezdomovců. Ve třech noclehárnách (v azylových zařízeních centra sociálních služeb) spravovaných městem, je pro osoby bez přístřeší k dispozici dlouhodobě pouze jen 217 lůžek. /Za zmínku snad stojí, že primátorem města Brna je Roman Onderka, otec myšlenky nutnosti Sobotkovy povolební demise/...

Armáda spásy, dotovaná státem jako součást křesťanské církve a závislá na darech od veřejnosti - /jako byla nejen 1. Národní potravinová sbírka 16.11./, spravuje v ČR od roku 1992 celkem 9 poboček. Vedle Brna, (kde má k dispozici pro bezdomovce 138 lůžek a v azylovém domě pro rodiny s dětmi 60 lůžek), působí také v Praze, Karlových Varech, Ostravě, Havířově, Krnově, Opavě, Šumperku a v Přerově. Diecézní charita Brno poskytuje dalších 44 lůžek.

Drábkova platební sKarta "sociálních systémů" měla s omezeným okruhem použití krátký život. Kdyby byla koncipována jako elektronická pracovní knížka pro zaměstnané a pro případ ztráty zaměstnání se mohla ihned změnit na průkaz nezaměstnaného, získala by nejen státní správa účinný prostředek pro evidenci občanů /ke stanovení hranice jejich chudoby, pro přehled odpracovaných let s délkou důchodového pojištění nebo naopak o době pobírání a výši částek sociálních dávek a podobně/.

Řada bezdomovců v touze po volnosti o návrat do běžného života - pro který jsou potřebné a důležité stejně tak jako zuby i osobní doklady - příliš neusiluje. Nemohou proto čekat víc než, že občas někde na ulici dostanou od charity polévku a krajíc chleba. Úřady práce žádnou dávku bez dokladu totožnosti ale nikomu neposkytnou! Díky zbytečnému papírování se již dostávají do stadia autodestrukce - a jen stěží si lze představit, že svou "klasickou metodou" budou Úřady práce schopné zajistit /bez nutnosti přibrat další tisíce úředníků/ - pro miliony našich chudých občanů například organizovanou státní potravinovou pomoc.

Foto u perexu a článku: autor.

Autor: Petr Šindelář | úterý 17.12.2013 9:54 | karma článku: 19,14 | přečteno: 1925x