České potraviny budou nedostatkovým zbožím stále

Ministr zemědělství plánuje zákaz dovozu zboží za ceny nižší než činí výrobní náklady pro zboží české. Tím vůbec nechce, aby zákazníci nakupovali za nízké ceny, ale aby ochránil české výrobce před krachem...

Kvůli tomu, že tak vysoké dotace jako v jiných zemích

EU zatím nedostávají, výrobní náklady jejich výrobků

jsou stále vyšší než prodejní ceny zboží z dovozu a to

i přesto, že v kamionech procestovalo půlku Evropy...

Protože za zprostředkování prodeje dražšího zboží

české výroby by cizí obchodní řetězce měly z marží minimální zisk (a stalo by se hůře prodejným!), dovážejí si lacinější zboží z ciziny. Ministr Jurečka (KDU-ČSL) zareagoval následovně: podle nového nařízení vlády (předpis č. 212/2014 Sb. s účinností od 3.10.2014) viz <www.zakonyprolidi.cz/cs/2014-212> se dovozcům potravin přikazuje: "hlásit českým kontrolním úřadům dva dny před zahájením prodeje druhy a ceny jejich dováženého zboží".

O tom, co se u nás bude či nebude vyrábět, bylo rozhodnuto ještě před vstupem ČR do EU. Hygienické předpisy požadující před 10 lety přebudovat potravinářské linky výhradně "do nerezu", menší české výrobce rychle zlikvidovaly. Přišly časy naší potravinové nesoběstačnosti a výpadek tuzemské výroby byl ihned nahrazen dovozem! Zahraniční výrobci potravin, podporující zaměstnanost ve svých domovských zemích, se zatím nebezpečí, že by naši regionální malovýrobci (zásobující jen několik málo prodejen v místech svých sídel a v okolí) dokázali rozšířit své výrobny brzy natolik, že by znovu /podle zdroje: <searchatlas.centrum.cz>/ vedle 2.924 družstevních prodejen Coop (což je bývalá Jednota), mohli ještě zásobovat síť vlastních obchodů (velkou jako asi 1.380 dnešních supermarketů v celé ČR) - vůbec neobávají!!

Solventnější zákazníky ceny a země původu potravin nezajímají, ale těch tady ještě většina není. Kdyby opatření ministra zemědělství ČR ("zakázat dovoz zboží z ciziny za prodejní ceny nižší než činí výrobní náklady u obdobného zboží české výroby"), začalo nějakým zázrakem se svolením EU platit, mnoho druhů laciného zboží z dovozu by z regálů zahraničních supermarketů zmizelo. A v prodeji by zůstalo, pokud vůbec nějaké, jen občas zboží české výroby, ale za dvojnásobně vysoké ceny! Otázkou je, jak by za tohoto stavu chtěli naši výrobci se svými drahými a nedostatkovými potravinami proti svému vlastnímu krachu asi bojovat?

Vedle vajec, drůbeže, mléka, pekárenských výrobků a nápojů ryze českého původu, se u nás prodává mnoho druhů potravin, které se podle česky tištěných nápisů na obalech hezky česky tváří, ale české výroby vůbec nejsou! K nedostatkovému zboží, v ČR se vyrábí v mizivém množství, by potom mohlo patřit (jako prý tradiční česká a zdraví značně škodlivá potravina!) - vepřové škvařené sádlo. Jako důkaz naší neschopnosti dodávat zboží v dostatečném množství a kvalitě a o českém umění o práci hlavně mluvit, stačí pohled do dvou supermarketů. Billa: (v ČR 203 obchodů) neprodává české sádlo vůbec, to tady vozí Rakousko a Slovensko. Albert: (297) nabízí vedle tří druhů sádla z Rakouska a Polska, jen jeden druh z ČR...

Aby naši zákazníci mohli přání ministra Jurečky "kupovat jen potraviny české výroby" plnit, muselo by jich být v prodeji za přijatelné ceny dostatek. Teoreticky by sám měl mít zájem na tom, aby našich výrobců potravin, schopných svoje výrobky prodávat ve vlastních prodejnách a zaměstnávat desítky tisíc lidí, bylo co nejvíce. Vedle ministrů zemědělství ČR bývalých (stačí si připomenout dva roky starý a marný pokus ministra ODS Bendla, zakázat dovoz potravin z Polska s příchutí soli na silnice), svoje líbivé plány zřejmě neuskuteční ani ministr Jurečka!

Ministryně práce a sociálních věcí Marksová (ČSSD), národu nedávno (vedle sekery za 299 milionů korun na Úřadech práce) sdělila, že: "polovina občanů mezi 55 až 64 lety nemá práci". Škvařit sádlo (a škvarky) není profese tak čistá a atraktivní, jako od rána do večera pobíhat sem a tam s krabicemi v distribuční hale amerického internetového obchodu Amazon. Jenže (než sklad v Dobrovízi zahájí příští rok s 1.700 zaměstnanci provoz), zcela určitě právě tam nebudou mít zájem zaměstnat přestárlou, zdravotně závadnou a počítačově a jazykově negramotnou věkovou kategorii 55 až 64 let.

Foto u perexu a článku: autor.

Autor: Petr Šindelář | středa 29.10.2014 9:56 | karma článku: 20,38 | přečteno: 2336x