Vondra čistí armádu a myje si ruce

Udělal jsem chybu. Zhlédl jsem včerejší Interview ČT24 s ministrem obrany Alexandrem Vondrou. A dnes poprvé mi chyběl Bohuslav Sobotka, který obvykle přičinlivě podkopávačně opozičně přispěchá, někde vzadu na hlavě se zapne, nasadí výraz číslo 1 (tedy takzvaně „politický“ - no a kromě toho jiný ani nezná) a začne ze sebe bez jediného zakoktání páté přes deváté chrlit naučené fráze o sociálním smíru, spravedlivé dani a bezpečnostních rizicích pramenících od představitelů nové vlády. Po dnešním rozhovoru s panem Vondrou dedukuji jen dvě možné varianty: buď Bohuslav Sobotka neví, co to bezpečnostní riziko je, nebo jsou s Alexandrem Vondrou dohodnuti.

Z mnoha perel pronesených ministrem Vondrou cituji pro obsahovou prázdnost a syntaktickou zmatenost pouze dvě, které mě zaujaly nejvíce.

Já sám potřebuju nějakých těch sto dnů hájení, abych pronikl do hloubky toho resortu.“ Ano, v boji o vládní posty nejde o nic jiného ne o trafiky pro zasloužilé partajníky, ale čeho je moc, toho je příliš. Jak může ministr obrany přiznat, že o resortu obrany zhola nic neví? Sto dnů hájení není od toho, aby se ministr rozkoukával, učil se poznat obrněný transportér od děla a snažil se svou vládnoucí řiť procpat průlezem do tanku. Sto dnů hájení je k tomu, aby ve svém úřadu začal konat a poté předložil veřejnosti výsledky svého počínání. Náplní prvních sta dnů v úřadu je sepsání změn, kterak práci resortu zefektivnit, a závazně nastínit reformy, které bude třeba provést, pokud tak již neučinil v povolebním vyjednávání.

Druhým pozoruhodným výrokem ministra Vondry bylo: „Já tu nejsem od toho, abych hnal své předchůdce k zodpovědnosti, ale abych zjednal nápravu.“ Jakto? ptám se jako občan. To, že ministr zjedná nápravu nepovedených akcí svých předchůdců abude sám konat lépe je snad samozřejmé. Správný ministr by ale v již výše zmíněných sto dnech hájení měl zasednout, probrat se významnějšími smlouvami aspoň za poslední dvě vlády a říct, kdo co zvoral. KDO a na základě ČEHO řekl a podepsal, že je třeba 190 Pandurů, když to není pravda? Smlouvy neexistují? Jsou tajné? Byly ukradeny z generálního štábu?

A opozice je v klidu. Proč? Není zcela laický Alexandr Vondra, který se po tolika letech v politice nedovedl ani vylhat z kladených otázek, sám o sobě bezpečnostním rizikem pro Českou republiku? Nebo opozici vyhovuje, že nový ministr nehodlá šťourat do podivných obchodů uzavíraných pod Grossem, Tvrdíkem a Paroubkem?

Jak pravila babička: „Na Starém Bělidle musí být čisto“ a kopla hovno pod postel.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Šíma | čtvrtek 22.7.2010 10:30 | karma článku: 13,03 | přečteno: 633x
  • Další články autora

Adam Šíma

Dozadu levá, kupředu ni krok

28.1.2013 v 11:42 | Karma: 6,21

Adam Šíma

Zmrzlý jako bezdomovec

26.1.2013 v 17:00 | Karma: 4,61

Adam Šíma

Urna na Everestu

11.1.2013 v 19:35 | Karma: 3,49

Adam Šíma

Komunisti pohledem ročníku 87

19.12.2012 v 9:30 | Karma: 25,24