Studenti nemají nárok na protest proti komunistům

Stovky komentářů na toto téma přibývají pod články věnující se protestům proti vedení krajského školství komunisty. Co na tom, že před 23 lety byli právě studenti hybnou silou politické změny. Dnešní mladí lidé nemají právo mít svůj vyhraněný názor a pokud ho mají, jsou obviňováni z vymytí mozků svými učiteli. Poprvé jsem volil během gymnaziálních studií a nikdo z mých učitelů mě (nejen) v tomto neovlivňoval. 

Jamile je někomu osmnáct nebo devatenáct let a prohlásí, že komunisté jsou zlo, je rudým argumentem, že proti komunistům a komunismu nemůže protestovat někdo, kdo reálný socialismus nezažil. Při této argumentaci bychom si mohli zopakovat třeba světovou válku, kterou taky řada lidí nezažila, abychom se o ní vůbec mohli bavit. Nebo to není nutné a přestože jsme nikdo na ruské frontě nestáli, víme, že podobné hrůzy nikdy nechceme zažít? Nejsme schopni se poučit ani z vlastní nedávné historie?

Komunista argumentuje, že jejich zástupci byli demokraticky zvoleni. Hovoří-li komunista o demokracii, je to drzost a samozřejmě nedodá, že demokracii není možné jen využívat, ale i bránit. Jak můžou ale demokracii bránit stalinisti, kteří chtějí věšet pravičáky na lampy a jejichž demokratickým cílem je socialismus?

Vy, rudooranžoví závistiví diskutéři, berte názory mladých lidí vážně. Názor osmnáctiletého dospělého člověka má stejnou váhu jako názor šedesátiletého univerzitního profesora. To je demokracie. Demokracie není možnost vyzvracet anonymně svoje názory na internet. Právě dnešní mladí jsou ti, kdo budou platit vaše důchody, jejichž výše bude závislá na prosperitě země. Jaké jim (nám) to uděláte, tak se to vrátí nám všem. 

 

Autor: Adam Šíma | sobota 17.11.2012 10:22 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1976x
  • Další články autora

Adam Šíma

Dozadu levá, kupředu ni krok

28.1.2013 v 11:42 | Karma: 6,21

Adam Šíma

Zmrzlý jako bezdomovec

26.1.2013 v 17:00 | Karma: 4,61

Adam Šíma

Urna na Everestu

11.1.2013 v 19:35 | Karma: 3,49

Adam Šíma

Komunisti pohledem ročníku 87

19.12.2012 v 9:30 | Karma: 25,24