Nebezpečný svět

Žijeme v nebezpečném světě, obklopeni permanentním ohrožením. Nevíme dne ani hodiny, kdy přijde naše poslední chvilka. Když se nad tím zamyslím, asi bych měl jen ležet v posteli a nechat se obsluhovat, abych co nejvíce minimalizoval možnost nemoci, úrazu nebo jiného neštěstí. Ze střech v létě padají květináče a v zimě rampouchy, v místnostech se ze stropu tu a tam zřítí podhledy na hlavy nic netušících přítomných. Silnice jsou plné psychopatických pirátů v audinách nebo vytuněných plečkách a na každém druhém koupališti je pod skokanským můstkem laškovně ukryt velký ostrý kámen. Horší je, že se objevují hrozby zcela nové, či lépe řečeno jsou z banalit hrozby uměle vyráběny.

zápřednice jedovatá (zdroj biolib.cz)Filip Trnka

Loňským hitem byly zápřednice jedovaté, původně jihoevropský pavouk, který se i díky změnám klimatu (čili údajně neexistujícímu globálnímu oteplení) rozšířil na naše úźemí, kde úspěšně osídlil ruderály, louky a zarůstající remízky včetně městských parků. Neuplyne den, aby zvláště "mladé maminky" ve své ustrašenosti nekontaktovaly arachnology, případně entomology, a neptaly se, kterak své ratolesti ochránit před smrtícím pavoučím zlem. Díky několika málo reportážím, které spíš než přírodovědeckou zajímavost prezentovaly nemluvňata smrcená a unášená v kusadlech jedovatých pavouků do neznáma, kde si na nich odporný mrzký tvoj pochutná, má řada lidí noční můry. 

Letošním smrtonošem jsou klíšťata. Jistě, klíšťová meningoencefalitida nebo borelióza jsou onemocnění, která mohou končit smrtí a i se tak stává. Ke všemu je ale třeba přistupovat s rezervou. Nebo snad myslíte, že jsou adekvátní varovné titulky střihu "klíšťata zabijáci" patřičně tučně doprovázené komentářem, kterak zákeřná klíšťata útočí bez varování a ze zálohy? Jen trochu ovlivnitelné povahy zvláště v "nejohroženějích" regionech pak jen steží vůbec slezou z chodníku nebo se přiblíží ke stéblu trávy na vzdálenost menší tří metrů, protože jeden nikdy neví, zda superklíště se schopnostmi div ne dravé šelmy neumí skákat. 

Jsem zvědav, jaké nebezpečenství na nás bude čekat příští vegetační sezónu. Pokud se nezačnou šířit tarantule nebo mor, bude třeba sáhnout po Valtické horečce nebo oprášit jihomoravskou malárii. Když ale pámbu dá, přeleze k nám ze Slovenska do Beskyd nějaký medvěd nebo smečka vlků. Hned bude o čem psát a točit. A hlavně - bude se čeho bát!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Šíma | středa 6.6.2012 13:22 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1154x
  • Další články autora

Adam Šíma

Dozadu levá, kupředu ni krok

28.1.2013 v 11:42 | Karma: 6,21

Adam Šíma

Zmrzlý jako bezdomovec

26.1.2013 v 17:00 | Karma: 4,61

Adam Šíma

Urna na Everestu

11.1.2013 v 19:35 | Karma: 3,49

Adam Šíma

Komunisti pohledem ročníku 87

19.12.2012 v 9:30 | Karma: 25,24