Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Entomologie jako nehmotné kulturní dědictví?

Na seznam nehmotného kulturního dědictví přibyla nedávno myslivost. Jistě je to jedna z činností, která má na našem území řadu desetiletí a staletí trvající tradici a stále se jí věnuje mnoho lidí. Jistě se jedná o koníček chvályhodný a náročný, zvláště pokud myslivec do svých činností zahrne i prodírání se sněhovou závějí ke krmelci, aby měla zvěř potravu, a neomezí se pouze na hon, nebo si z posedu jen tak z dlouhé chvíle nezastřelí orla mořského nebo rysa ostrovida.

Je ale myslivost spolu s několika málo dalšími obskurnostmi (verbuňk, sokolnictví, Jízda králů ve Vlčnově, masopust na Hlinecku) jediným nehmotným statkem, který si pro svou tradici, zvyky, literaturu a výsledky zaslouží požívat zvláštní ochrany? O zápis usiluje i fenomén výchočeského loutkářství. Ale co napřiklad entomologie?

Ve starších filmech můžeme často vidět postavu potrhlých staříků se síťkou, kteří i přes pokročilý věk běhají po louce za babočkou, sepisují bichle o broucích v okolí vesnice, kde bydlí, a i přes pošklebky nechápajího okolí se těší jisté úctě jakožto roztomilí podivíni. To byl obraz takzvaně amatérského entomologa v době, která ještě měla styl a hodnoty řád. Celé generace entomologů působily v 19. a začátkem 20. století v Evropě, nejen páni broučkaři popisovali tisíce a tisíce nových druhů ze svých cest na tehdy ještě notně dobrodružný Balkánský poloostrov nebo severoafrických kolonií a o svých výpravách za hmyzem exotických dálek pak psali i do populárně naučných periodik, kde si jejich lovecké příhody, ale i kulturní postřehy, četly tisíce čtenářů. Dnešní svět je rychlejší, technický rozvoj a všudypřítomná interaktivita nahradily systematickou práci, profesionální entomologové tráví víc času v laboratořích než v přírodě. Příroda ale stále zůstává doménou entomologů takzvaně amatérských, nevystudovaných, kteří svůj volný čas zasvětili a zasvěcují poznání naší hmyzí fauny, přičemž jsou často nesmyslně omezováni špatnou legislativou (která je svým truchlivým způsobem taky nehmotným dědictvím), lidskou omezeností, novinářskými polopravdami a diktátem peněz mocných. Co se týče této takzvaně amatérské entomologie, jakkoliv je tak nazývána neprávem a pouze pro zjednodušení, jsou české země světovou velmocí.

Právě v našich krajích je entomologie už od dob Rakouska-Uherska živou vědeckou disciplínou. Ačkoliv jsou znalosti o hmyzu české kotliny a moravských úvalů neúplné a je zde stále ohromné množství práce, díky činnosti našich otců, dědů, pradědů a prapradědů vědí Češi o přírodě svého domova nepoměrně víc, než by se mohlo jiným evropským národům zdát, o mimoevropských zemích ani nemluvě. Víme, jaké druhy hmyzu žily ještě před 150 lety v centru Prahy a víme, že řada z nich v celé České republice díky činnosti člověka vymřela. Víme, které teplomilné druhy hmyzu se k nám v posledních desetiletích rozšířily z jižní Evropy nebo z ještě větší dálky. Jsme dál, než řada jiných zemí, a to i díky vzájemné spolupráci badatelů pod hlavičkou České společnosti entomologické, která vznikla už v roce 1904!

Pohříchu podfinancované Entomologické oddělení Národního muzea uchovává miliony krásných a vědecky nesmírně cenných exemplářů hmyzu z celého světa, menší muzea pečují o regionální sběry a stovky entomologů napříč republikou vytvářejí sbírky, které slouží k rozšíření znalostí o rozšíření, variabilitě a morfologii hmyzu. Sepisují publikace o způsobu života, faunistických průzkumech, šíření nebo naopak vymírání hmyzích druhů. Zkrátka činnost entomologa nikdy nekončí.

Stejně jako já vím málo o myslivosti, tak málo ví česká veřejnost o entomologickém bádání. Podobně jako mně uváznou v hlavě myslivci zastřelení orlové, tak si lidi zapamatují nepochopením zkreslené polopravdy a vyslovené lži ve vykonstruovaných „kauzách“ entomologů, kteří při svém ušlechtilém koníčku narazili na nekonečnou lidskou hloupost. Entomologie není zločin, ani prostředek ke zbohatnutí, jinak by všichni Češi rázem běhali po lese a sbírali brouky s vidinou tučných zisků. Entomologie je nehmotné kulturní dědictví i nedoceněná současnost. Proto až potkáte v přírodě jednoho z několika tisíc nadšenců, který ve svém volném čase a za své vlastní prostředky bádá v možná lehce okrajovém oboru, nesmějte se, ale třeba prohoďte pár slov, zeptejte se, co dělá a proč. Jistě vám rád odpoví. Entomologova činnost není tak nápadná jako stavění posedů, vystavování jeleních paroží nebo rány z pušek rozléhající se krajinou. Nicméně ruku na srdce, kolik z nás umí verbuňk, který považujeme za národní stříbro?

Ale tak už to v naší zemi chodí. Z čeho nekouká zisk, neteče slivovice nebo co se nedá sníst, to nemá velkou šanci na uznání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Adam Šíma | pondělí 27.2.2012 10:00 | karma článku: 11,23 | přečteno: 701x
  • Další články autora

Adam Šíma

Pověste ho vejš, ať se houpá, aneb miluj podnikatele svého

Na velmi věrohodném zpravodajském portálu se objevil hezký článek s nadpisem "Podle znalce pila podnikatelka až po jízdě. Při nehodě uhořeli čtyři lidé"

8.2.2013 v 22:05 | Karma: 20,13 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní

Adam Šíma

Dozadu levá, kupředu ni krok

Pořád dokola se objevuje jakýsi "polistopadový" sentiment. Od změny režimu (obvykle nazývaného pád) uplynulo už přes 23 let a pořád nad námi visí kletba roku 1989. Neměli bychom být za touto érou poněkud dál? Přízraky zlodějské privatizace, opoziční smlouvy, korupce a vražd 90. let zosobněné řadou doslova a do písmene neodstřelitelných politiků pokrývají republiku jako náhrobní kámen. Když už Klaus přežil atentát kuličkovkou, proč si prodlužujeme polistopadovou agónii zvolením Zemana? Rudooranžovo na Hradě, rudooranžovo v krajích, rudooranžovo v senátu, brzy rudooranžovo ve sněmovně. Až z té záplavy mrazivě hřejivých odstínů oči přecházejí. Nezaklínejme se tedy změnou režimu, změnou společenských poměrů nebo podobným étosem listopadu 1989. Žádná revoluce nebyla. Jsme pořád ve stejném bahně a budeme v něm navždy. Češi jsou totiž národ prosíravý. Závěrem této krátké poznámky si dovolím citovat svého známého: "Není to v prdeli, je to v lidech."

28.1.2013 v 11:42 | Karma: 6,21 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika

Adam Šíma

Zmrzlý jako bezdomovec

Není to tak dávno, co v době ledové žili lidi v jeskyních, oheň rozdělávali dřívkem a slámou, za potravou se brodili sněhem a měli jen oblečení z kůží. Jakmile ale dnes přijdou jen trochu silnější mrazy, zásobují nás televize citově vyděračskými reportážemi o podchlazených bezdomovcích. Uniká mi smysl, proč by strážníci městské policie měli "i 4x za noc kontrolovat, zda jsou bezdomovci v pořádku". Pokud si někdo vybere život na ulici a i v mrazech odmítá jít do azylového domu, není důvod, aby nad ním policie držela ochrannou ruku. Proč vlastně společnost platí azylové domy lidem, kteří se rozhodli žít na ulici? Proč do nich nutit chodit i tak asociální bezdomovce, kteří se nesnesou dokonce ani sami mezi sebou? Jako by nestačily všechny nepříjemné vjemy a jevy, kterými nás bezdomovci zásobují. Jak to vypadá, blíží se doba, kdy i útulky pro lidi bez domova budou samotní bezdomovci považovat za něco pro sebe jakýmsi způsobem nehodného a nuceně solidární společnost bude prostřednictvím policejních strážníků posílat každému bezdomovci zvlášť přenosná kamínka, aby se nemuseli v azyláku potupně tísnit kolektivně. Bezdomovci o pozornost společnosti nestojí. Takže slovy klasika: "Víte co? Pojďme ho nechat zmrznout!" Máme i jiné starosti. Minimálně policie by je měla mít.

26.1.2013 v 17:00 | Karma: 4,61 | Přečteno: 104x | Diskuse| Ostatní

Adam Šíma

Urna na Everestu

Při každých volbách mě fascinuje - dámy prominou - debilita zodpovědných osob zajišťujících hlasování. Volební místnost našeho okrsku v centru Prahy je v budově základní školy z roku 1907. Velkoryse řešený prostor samozřejmě není řešen bezbariérově, a tak se sotva chodící senioři o berlích plahočí do prvního patra objektu, přičemž každý jeden schod pro ně představuje obrovské úsilí. Dočkají se pomoci? Leda od příbuzných nebo jiných slušných voličů. Lidé, kteří mají co dělat, aby se vůbec dostali k bytu, dojdou plnit svou občanskou povinnost, aby narazili na bariéru vystavěnou z bezbřehé tuposti a bezohlednosti kompetentních úředníků. Kolik úsilí by asi stálo zřídit volební místnosti v přízemí školy nebo do něj postavit urnu pro málo mobilní občany? Nic. Stačilo by nemít v hlavě písek.

11.1.2013 v 19:35 | Karma: 3,49 | Přečteno: 77x | Diskuse| Ostatní

Adam Šíma

Komunisti pohledem ročníku 87

Dlouho jsem přemýšlel, jestli se k tomuto tématu vyjádřit obšírněji. Poslední týdny mě ale přesvědčily, že jakýkoliv protikomunistický hlas musí zaznít.

19.12.2012 v 9:30 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1536x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Jeden řidič zdemoloval vchod supermarketu, druhý narazil do domu a utekl

13. května 2024  9:43

Kuriózní nehoda se stala v pátek v Pelhřimově, kde řidič auta nacouval do vchodu supermarketu Penny...

iDNES Premium jen za 49 Kč za 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  13.5 9:42

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. května 2024  9:34

Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 748x