Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Duchovní aspekty exekucí

Exekucí, tímto odnětím finanční svobody, je v ČR postižen více než milión lidí a jejich počet rok od roku roste. Podle studie sociologa Hellera snášejí exekuce nejhůře ateisté, o něco lépe křesťané, mnohem lépe buddhisté a nejlépe pak taoisté (těch ovšem v ČR podle posledního sčítání lidu moc není).

Povinní často v prázdném bytě naleznou sebe samaFoto Heller et al.

Heller uvádí, že během exekucí nejvíce zuří a nejčastěji se hroutí mladí ateisté, typičtí materiálně rozmazlení a stále hladoví konzumenti globálních značkových výrobků naší postmoderní doby. Poměrně klidně snášejí exekuce křesťané: jsou smířeni s tím, že je přísný otec trestá za jejich finanční hříchy. Buddhisté zvyklí neulpívat na majetku jsou "prostě v pohodě" a taoisté se spolu s Jungem těší na to, "co zajímavého jim nová situace přinese" a nazvete-li jejich stav neštěstím, budou se upřímně divit: "A jak víte, že je to neštěstí?"
Jako perličku na okraj popisuje Heller exekuci několika příslušníků tzv. řádu Jedi, kteří zešíleli poté, co jim exekutoři sebrali světelné meče. Rytířů Jedi je v Česku více než buddhistů, taoistů a Romů. Příslušníci řádu Jedi však nemohli být do průzkumu zařazeni, protože jako kategorie náboženského vyznání figurují ve statistikách teprve od loňska.

V tomto článku se nebudeme zabývat důvody pro nařízení exekucí, ani právními radami, ale přineseme vám několik dobrých tipů z Hellerovy studie, jak exekuci ve zdraví přežít a objevit na ní pro sebe i něco dobrého – i když jen po duchovní stránce.

Exekuce vás především zbaví starostí o majetek a uvolní vám místo v bytě. Kolikrát jste slyšeli otřepanou frázi: čím větší majetek, tím více starostí. A je to pravda! Přestanete se bát zlodějů, ušetříte za různé alarmy a zabezpečení.
Častokrát užasnete, co všechno jste doma měli a ani o tom nevěděli a tak vás ztráta těchto věcí nebude mrzet. Po uvolnění místa je vhodné rozmístit zbývající nábytek podle feng šuej, a zajistit si tak ničím nerušené proudění energie a návrat hojnosti a prosperity. Pokud vám po exekuci nic nezbylo, je vhodné sednout si do prázdné místnosti čelem ke zdi a věnovat se meditacím, doporučují vyznavači východních náboženství. Jak uvádí Heller, křesťané - na rozdíl od buddhistů a taoistů – se věnují spíše lamentacím, zatímco ateisté často bijí hlavou do zdi.

Člověk, povinný, si dále uvědomí, že majetek není vše. Důležité jsou především vztahy a ty může vzniklá situace utužit. Manželé se k sobě semknou a společně vzdorují osudovým exekučním silám. Častěji se samozřejmě rozpadají manželství ateistů, která bývají většinou založena jen na hmotné prosperitě, užívání si materiálního luxusu a živočišného sexu, na nějž po exekuci ztrácejí chuť.

Situace hmotné nouze donutí člověka změnit zaběhané zvyky, názory a postoje. Lidé často v prázdném bytě naleznou sebe sama. Jak uvádí Heller, poměrně dost věřících se stává poustevníky, zatímco ateisté častěji řeší situaci alkoholem a bezdomovectvím.
Lidé jsou také nuceni zcela přehodnotit svůj život a začít třeba dělat něco, o čem dosud jen snili a neodvážili se za tím jít. Mnoho povinných se bez ohledu na jejich náboženské vyznání stalo vynikajícími umělci, spisovateli nebo hudebníky - i když třeba museli začínat jako pouliční muzikanti, zdůrazňuje  Heller.

Jaké závěry a doporučení plynou z Hellerovy studie?

Nevěšte hlavu ani sebe. Berte tuhle událost jako začátek něčeho úplně nového. Přestaňte ulpívat nejen na majetku, ale i na dalších dosavadních jistotách jako místo bydliště, druh vašeho zaměstnání a podobně. Zkuste se přestěhovat nebo začít dělat něco úplně jiného. Třeba vás osud nakopává směrem k vašemu snu. Proto, abyste nezešíleli, když vám seberou světelný meč, posilujte ducha. Pomohou různé obřady a rituály: meditace, modlitby, poutě nebo jiná fyzická cvičení. V osobním životě vsaďte na blízké vztahy, pomoc druhým (i když nic nemáte) a neztrácejte smysl pro nějaký cíl, jehož chcete dosáhnout a snažte se, aby vaše činnost přinášela (kromě prašulí na splácení) něco hodnotného. Jednoznačným závěrem Hellerovy studie je, že víra (třeba i v to, že si ukováte nový meč a opatříte do něj agamarské krystaly) pomáhá.

Prameny: Sociologické a duchovní aspekty exekucí, Heller et al., 2011

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 10.1.2012 10:10 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75 | Přečteno: 339x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma: 20,05 | Přečteno: 845x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma: 24,37 | Přečteno: 959x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma: 13,51 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

A planety (rozuměj lidstva) záhuba. Auta nás denně zabíjejí přímo fyzicky i nepřímo zdravotně kvůli emisím. V počtu osob usmrcených v souvislosti s automobilismem je ČR na 152. místě světového žebříčku (ze 180 zemí).

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18 | Přečteno: 445x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 200
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1657x
Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.