Duchovní aspekty exekucí

Exekucí, tímto odnětím finanční svobody, je v ČR postižen více než milión lidí a jejich počet rok od roku roste. Podle studie sociologa Hellera snášejí exekuce nejhůře ateisté, o něco lépe křesťané, mnohem lépe buddhisté a nejlépe pak taoisté (těch ovšem v ČR podle posledního sčítání lidu moc není).

Povinní často v prázdném bytě naleznou sebe samaFoto Heller et al.

Heller uvádí, že během exekucí nejvíce zuří a nejčastěji se hroutí mladí ateisté, typičtí materiálně rozmazlení a stále hladoví konzumenti globálních značkových výrobků naší postmoderní doby. Poměrně klidně snášejí exekuce křesťané: jsou smířeni s tím, že je přísný otec trestá za jejich finanční hříchy. Buddhisté zvyklí neulpívat na majetku jsou "prostě v pohodě" a taoisté se spolu s Jungem těší na to, "co zajímavého jim nová situace přinese" a nazvete-li jejich stav neštěstím, budou se upřímně divit: "A jak víte, že je to neštěstí?"
Jako perličku na okraj popisuje Heller exekuci několika příslušníků tzv. řádu Jedi, kteří zešíleli poté, co jim exekutoři sebrali světelné meče. Rytířů Jedi je v Česku více než buddhistů, taoistů a Romů. Příslušníci řádu Jedi však nemohli být do průzkumu zařazeni, protože jako kategorie náboženského vyznání figurují ve statistikách teprve od loňska.

V tomto článku se nebudeme zabývat důvody pro nařízení exekucí, ani právními radami, ale přineseme vám několik dobrých tipů z Hellerovy studie, jak exekuci ve zdraví přežít a objevit na ní pro sebe i něco dobrého – i když jen po duchovní stránce.

Exekuce vás především zbaví starostí o majetek a uvolní vám místo v bytě. Kolikrát jste slyšeli otřepanou frázi: čím větší majetek, tím více starostí. A je to pravda! Přestanete se bát zlodějů, ušetříte za různé alarmy a zabezpečení.
Častokrát užasnete, co všechno jste doma měli a ani o tom nevěděli a tak vás ztráta těchto věcí nebude mrzet. Po uvolnění místa je vhodné rozmístit zbývající nábytek podle feng šuej, a zajistit si tak ničím nerušené proudění energie a návrat hojnosti a prosperity. Pokud vám po exekuci nic nezbylo, je vhodné sednout si do prázdné místnosti čelem ke zdi a věnovat se meditacím, doporučují vyznavači východních náboženství. Jak uvádí Heller, křesťané - na rozdíl od buddhistů a taoistů – se věnují spíše lamentacím, zatímco ateisté často bijí hlavou do zdi.

Člověk, povinný, si dále uvědomí, že majetek není vše. Důležité jsou především vztahy a ty může vzniklá situace utužit. Manželé se k sobě semknou a společně vzdorují osudovým exekučním silám. Častěji se samozřejmě rozpadají manželství ateistů, která bývají většinou založena jen na hmotné prosperitě, užívání si materiálního luxusu a živočišného sexu, na nějž po exekuci ztrácejí chuť.

Situace hmotné nouze donutí člověka změnit zaběhané zvyky, názory a postoje. Lidé často v prázdném bytě naleznou sebe sama. Jak uvádí Heller, poměrně dost věřících se stává poustevníky, zatímco ateisté častěji řeší situaci alkoholem a bezdomovectvím.
Lidé jsou také nuceni zcela přehodnotit svůj život a začít třeba dělat něco, o čem dosud jen snili a neodvážili se za tím jít. Mnoho povinných se bez ohledu na jejich náboženské vyznání stalo vynikajícími umělci, spisovateli nebo hudebníky - i když třeba museli začínat jako pouliční muzikanti, zdůrazňuje  Heller.

Jaké závěry a doporučení plynou z Hellerovy studie?

Nevěšte hlavu ani sebe. Berte tuhle událost jako začátek něčeho úplně nového. Přestaňte ulpívat nejen na majetku, ale i na dalších dosavadních jistotách jako místo bydliště, druh vašeho zaměstnání a podobně. Zkuste se přestěhovat nebo začít dělat něco úplně jiného. Třeba vás osud nakopává směrem k vašemu snu. Proto, abyste nezešíleli, když vám seberou světelný meč, posilujte ducha. Pomohou různé obřady a rituály: meditace, modlitby, poutě nebo jiná fyzická cvičení. V osobním životě vsaďte na blízké vztahy, pomoc druhým (i když nic nemáte) a neztrácejte smysl pro nějaký cíl, jehož chcete dosáhnout a snažte se, aby vaše činnost přinášela (kromě prašulí na splácení) něco hodnotného. Jednoznačným závěrem Hellerovy studie je, že víra (třeba i v to, že si ukováte nový meč a opatříte do něj agamarské krystaly) pomáhá.

Prameny: Sociologické a duchovní aspekty exekucí, Heller et al., 2011

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 10.1.2012 10:10 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18