Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Věříš, věřím, věříme až se toho děsíme

Víra prý hory přenáší. Kam je dává? Když se dívám kolem sebe, musí být někde místo, které je horami doslova přeplněno.

Dnes a denně po nás někdo chce, abychom věřili. Máme věřit v určitou politiku, informaci, situaci, manipulaci. Tak nějak toho začíná být na jednoho i dost. Nejdřív jsme měli věřit panu Škárkovi, že ho nezbedník Bárta chtěl uplatit. Prý dostal 170 tisíc v obálce. Pak jsme měli uvěřit slečně Kočí, že i ji chtěl stále ještě ministr dopravy uplatit. Tentokrát se částka zvýšila až na 500 tisíc. Dále jsme měli věřit panu Kmentovi, že  Bárta je opravdový nezbedník a vůbec celkově špatný chlap a že se chtěl se svojí agenturou ABL infiltrovat do státní správy. Později se po nás pro změnu chtělo, abychom věřili, že peníze pro Škárku a Kočí měly být jen  půjčkou.
A u toho se zastavme, protože to je opravdová zajímavost. Oba poslanci jsou ve funkcích 9 měsíců. Při platu 55 000 plus nějaké ty náhrady kolem 25 000, jsme na částkách 9 x 80 000 = 720 000, lidově řečeno třičtvrtě mega. A pan nezbedník Bárta po nás všech chce, abychom mu uvěřili, že nebozí chudáčci Škárka a Kočí potřebovali půjčit. Kam jen ti čerchmanti schovali své třičtvrtě mego, případně kde ho stihli probendit? Takto by se měl ptát pan Kmenta z MF Dnes. Nechci mu radit, on je teď totiž dost na koni a vlastně vždycky byl. Pojďme se ještě trochu pokochat, co všechno máme dál věřit a komu. Máme totiž věřit Bártovi, že Škárka potřeboval 170 000 Kč na oblečení. Snad je pan poslanec hotový metrosexuál, nebo i spodní prádlo kupuje u Armaniho či Hugo Bosse. A Kristýnka? Pravda, kabelečky od Prady něco stojí, ale proč máme kruci věřit, že stihla už utratit své první třičtvrtě mego a potřebuje Bártovo půlmego?
Za malý vrchol první věřící fáze považujme strejdu Humla a jeho údajný převoz Kristýnky Hummerem se zavázanýma očima a s mobilem bez baterky ze Sněmovny. Do této doby to byly vcelku zábavné  momenty k věření. Později toho k věření však začalo být víc. Nejdřív jsme měli uvěřit opozici, že opravdu myslí vážně své výzvy směrem k Nečasovi, aby se přestal schovávat a začal situaci řešit. Pak jsme měli věřit již zmíněnému premiérovi, že opravdu, ale opravdu už to tak dál nejde! Rozpumrdlíkoval se nečekaně a začal z vlády vyhazovat bez rozmyslu všechny ABLáky, pardon, vlastně ministry za VV. I Hrad se ozval. Prezidentovi jsme měli uvěřit jeho velkou starost o blaho národa a jeho požadavek na nečasův plán "B". Mezi tím si stihl šlohnout kdesi tužku a máme mu věřit, že by ji stejně dostal darem. Nejnověji mu máme věřit, že žádného ministra za VV neodvolá, dokud nebude na stole plán co dál. Takže nám vlastně dává k uvěření, že Ústava je jen papír vhodný na cokoliv. Snad na počmárání tou ukradnutou tužkou.
Později naše víra měla vrcholit. Měli jsme uvěřit, že Bárta odstupuje z ministerského postu, aby se očistil. Chtělo se po nás, abychom uvěřili štěnici ve skříni ložnice Kristýnky Kočí. Snad měla sloužit jako monitoring  orgasmů. Jiné využití si dost těžko umím vysvětlit. Pochybuji, že po hezkých chvílích s přítelem zabřednou do hovoru o plánu údajně třičtvrtě roku splétaného s Tluchořem. Jedině snad, že by přítel zrovna nebyl přítomen. Tluchoř snad.... Ale to už bychom věřili nějakým spekulacím. No fuj.
Kdo ale chce, může věřit tomu, že v ložnici se odehrávala tajná politická jednání. Proč ne? Teď máme nejnověji věřit koalici, že se sejde na společné večeři a bude jednat. Prý chtějí pokračovat a my jim to máme konečně už uvěřit. Tak počkáme co Kmenta. Jestli náhodou po nás nebude zítra chtít, abychom mu věřili, že ABL už dávno všechno řídí, že i ta večeře byla ve scénáři napsaném Bártou před 5ti měsíci.
Až do teď jsem probral ty mimořádně vtipné záležitosti k uvěření. Pomalu se však dostávám k těm děsivým. Tak zaprvé se po nás bude chtít, abychom věřili, že tato koalice je schopná dál společně vládnout, aniž by se za odhadem 14 dní nezamotala do vlastních skandálů, lží, nesmyslných manipulací veřejným míněním, případně, aby ji neodstřelil Kmenta, zveřejněním nějakých obzvlášť výživných informací k uvěření. Dále se po nás budou chtít takové drobnosti jako víra v uskutečnění reforem daňového, důchodového a zdravotnického systému. Budeme mít věřit, že tato obzvlášť vtipná koalice má dostatek schopných lidí, na jejich uskutečnění.
Zřejmě to mají být i Kristýnka s Jardou Škárkou, strejda Huml, nebo nezbedník Bárta. Má to být tvrdý chlapík premiér Nečas a jeho věrný druh a služebník veřejnosti Sášenka Vondra. Má to být i Tluchoř, ten který to s Kristýnkou prý všechno dávno chystal. A taky to má být Kalousek, který když zrovna ve Sněmovně negestikuloval, tak minimálně před ní o kokotech pohovořil, případně s Rathem se o svůj alkoholismus přel. A kdyby někoho snad zajímaly alternativy, ať si uvědomí, že nejsou. Věřit totiž opozici, která se celých 9 měsíců nebyla schopná sejít ani k volbě řádného předsedy, to je přesná ukázka toho děsivého v naší situaci.
Jednomu však věřím i já. Věřím totiž, že i dál si každý bude věřit tomu, čemu bude chtít. Někdo uvěří Kmentovi jeho postupné odstřelování politiků pod praporem síly demokracie a nezištné snahy o domnělou nezávislost médií, jiný snad uvěří Věcem veřejným jejich boj proti korupci, další bude věřit Bártovi jeho prohraný boj se stavebními lobby, jiný bude věřit TOP09, že do koalice s ABL vstoupili tak nějak nechtě a omylem. Najdou se i naprostí fanoušci, kteří uvěří ODS že Barták, Drobil, Vondra, Langr, Jančík, Topolánek a další a další, byli jen drobným nedopatřením a zakolísáním na té jediné správné cestě. Dokonce si myslím, že i dál budou mnozí věřit, že další volby by mohly něco změnit. Nakonec... na víře přece není nic špatného. No ne ?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šik | středa 13.4.2011 17:45 | karma článku: 11,50 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky