Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha, matka měst blahoslavená

Praha - matka měst, stověžatá, magická, historická, multikulturní... Nevím, kolik ještě dalších přívlastků si město nad Vltavou zaslouží. Vždy, když Prahou procházím, zní mi v uších melodie a text písničkáře Vladimíra Merty. Pojďme se spolu s ním, projít Prahou i teď.
"Sláva tobě Praho matko blahoslavená,V průsečíku dávných cest jantaru stavěná". Sláva tobě Praho. Po čase tě zase vidím. Nevím čím to, ale většinou mě vítáš pořádně zataženou oblohou a bouřkovými mraky. Snad ukážeš i svoji přívětivější tvář. Hned po příjezdu vidím ten shon a pohyb, který "u nás na venkově" přece jen není tak intenzivní. Snad je to právě tím, že stojíš v průsečíku dávných cest a jantarových stezek.

"V pozůstatcích vlhkých vůní cítíš keltská opida, V žaláři národů spíš - čekáš co ti Vídeň dovolí a dá". Dnes Vídeň nahradil Brusel, ale ten žalář národů vlastně není tak špatná myšlenka. Rozhodně ti Praho nejde upřít význam pro Evropu a polohu v jejím samém srdci. Procházím se a nestačím sledovat, kolik národností zde potkávám. Jeden poznatek ve srovnání s minulou návštěvou ale mám. Ubylo Japonců a přibylo Rusů.

"Temná zákoutí Týnského chrámu - Praha husitská, Alchymií věků dýcháš rudolfínská
magická". Zákoutí Týnského chrámu patří k mým nejoblíbenějším. Tady se cítím opravdu dobře, obdivuji chrámovou výzdobu a cítím sílu tohoto místa. Letos navíc "objevím" i kostel Panny Marie Sněžné a ten si okamžitě získává moje sympatie. A co charakterizuje magickou Prahu lépe, než Zlatá ulička ? Právě tady bydleli alchymisté sezvaní z celého světa císařem Rudolfem II..

"Pootevřenými veřejemi Evropy řve své sny sprostá Praha nevěstek, Praha dobývaná pleněná sama v sobě dusí vztek". Sprostou Prahu nevěstek reprezentuje množství kabaretů a šantánů všeho druhu, nejde se jim vyhnout. Jejich světelná výzdoba a štíty září do potemnělé Prahy. Stejně tak se nevyhnu nočnímu dialogu pod orlojem. Přiopilí mladíci z Anglie tu dlouho nemusí hledat povyražení. Sex pro oslovenou dívku není žádný problém, jistě přizve i kamarádky. A tak Praha řve do Evropy své sny.

"Univerzito ze které mizí česká vzdělanost, Podlá děvko moci nebudeš mít nikdy dost". Přesně tyto pasáže Mertovy písničky se mi vybavují před budovou Karlovy univerzity. Říkám si, že snad není tak zle a česká vzdělanost nemizí. Nevím, jestli je to spíš moje přání, nebo realita. O tom, že podlá děvka moci nebude mít nikdy dost, ale nepochybuji ani vteřinu. Myslím na to přesně ve chvílích, kdy procházím kolem budov ministerstev a dalších úřadů.

"Praho pověstí a mágů šémů rabínů a výmyslů, Transparentů nadějí šeptandy a nesmyslů". Pražské pověsti jsem četl už jako dítě a stále si mnohé z nich pamatuji. Spojení Prahy a židovské kultury je natolik známé, že nemá smysl ho ani připomínat. Synagogy, židovský hřbitov, pověst o Golemovi. To všechno k Praze patří. O transparentech nadějí víme dobře z doby dávno minulé, i té docela nedávné. Připomenu si je třeba na Národní třídě, nebo na Václavském náměstí.

"Praho sídlišť výkopů a věčných lešení, Kolébko můj světe vesmíre i vězení". Praha sídlišť, výkopů a lešení, představuje tu modernější tvář města. Mám tentokrát docela štěstí a těch lešení není zase až tak moc. A tvář sídlišť poznávám například na Zličíně nebo Černém mostě. Právě tady jsem ve světě, vesmíru a především ve vězení obrovských nákupních center, těchto moderních chrámů, do kterých se chodíme klanět bohovi konzumu.

"Na nároží hospoda Parlament kde do toho můžeš mluvit - pssst! Za sto let budeš mít svoji ulici jak on jak mistr Hus". Je myslím jasné, ve které části Prahy si vybavím tyto pasáže textu. Jsem u Parlamentu a myslím na to, jak nadčasová slova vlastně Merta napsal. Můžeš do toho mluvit - ale pssst! Za sto let možná budu mít svoji ulici jako mistr Hus, ale zatím si užívám jména ulic jako Kaprova, Celetná nebo Liliová, protože sám bydlím na mnohem méně romantické SNP.

"Milénium k miléniu - to už je nová epocha, V nečinnosti marně čekáme na falešného
proroka". Písnička končí a s ní i moje návštěva Prahy. Děkuji pane Merto, byl jste mi dobrým průvodcem. Opouštím město, které je třicátým nejdražším na světě. Pro mě osobně je otevřeným, multikulturním, historickým a přitom moderním živoucím organismem. Určitě se rád vrátím. A těším se na nové epochy, ve kterých se vyhnu falešným prorokům. Praho, matko měst blahoslavená !

Autor: Martin Šik | pondělí 18.8.2008 8:25 | karma článku: 12,66 | přečteno: 991x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

Na zaparkované auto se zřítil vzrostlý dub, poškodil i střechu rodinného domu

3. června 2024  12:54

Moravskoslezské hasiče o víkendu zaměstnal pád stromu v ostravských Heřmanicích. Ten spadl na auto...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky