Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je vlastně volil a proč ten hlasitý křik?

Raketou posledních voleb do Sněmovny se stala strana TOP09. Z nuly vystoupala na téměř 17% získaných hlasů. Vzpomínám si na její předvolební sliby a musím konstatovat, že na rozdíl od jiných, netrpím úplnou ztrátou paměti.

Byla to především TOP09, která zdůrazňovala uzdravení veřejných financí, rozpočtové úspory, změny ve vyplácení sociálních dávek nebo přehodnocení některých státních investičních projektů. I politikové ostatních stran současné koalice, ODS a Věcí Veřejných, zdůrazňovali rozpočtovou střídmost. Po volbách společně uzavřeli koaliční smlouvu a sestavili vládu, kterou se nebáli nazvat vládou rozpočtové odpovědnosti. Všechny tyto strany, také jasně varovaly před tzv. řeckou nebo maďarskou cestou, před nezodpovědnými a rozhazovačnými socialisty. Touto srozumitelnou (snad) politikou, získali pohodlnou většinu 118 hlasů ve Sněmovně.
Od voleb utekly jen asi 3 měsíce a nestačím se divit. Neuplyne den, hodina ani minuta, abych se díky zpravodajství znovu a znovu nepřesvědčoval, že co volič, to zřejmě naivní snílek. Pokud totiž někdo nepostřehl, že se bude škrtat ve všech možných oblastech našeho života, žil zřejmě před volbami na jiné planetě. Škrtforma (minimálně v první fázi) musela být jasná naprosto každému. Najednou však stojíme před ohlášenou úterní demonstrací odborů, proti snižování platů policistů, zdravotníků, hasičů, úředníků, učitelů a dalších profesí, navázaných na státní rozpočet. Odborům se nelíbí ani chystané snižování nemocenských dávek, zrušení sociálního příplatku, omezení porodného, podpor v nezaměstnanosti, omezení příspěvku na sociální péči. Mluví se o rozvratu sociálního státu a propadu v žebříčku chudoby.
Nejde jen o odboráře, kterým neupírám právo demonstrovat nebo stávkovat. Nejsou rozhodně sami, koho se dotknou škrty této vlády. Nedá mi to ale, abych si nepoložil několik otázek. Volili policisté TOP09? Někteří z nich jistě ano. I mnozí hasiči určitě volili TOP09 nebo ODS. U učitelů předpokládám hodně hlasů pro Věci Veřejné. A co státní úředníci? Volili pravicové strany? Samozřejmě. Většina rozhodujících úřadů je v Praze a stačí se podívat, na volební výsledky právě tam. Za největší paradox pokládám zdravotníky. Těm jediným se snad rýsuje zvláštní režim, odlišný od ostatních. Přesto i oni nás zásobují informacemi (výhrůžkami?) o možných odchodech vysoce kvalifikovaných lékařů a dalšího personálu do zahraničí. Přitom se stačí podívat na kandidátky pravicových politických stran v nadcházejících komunálních volbách a člověk se na nich lékařů snad ani nedopočítá. Volili zdravotníci TOP09 a ODS? Ale volili a volit budou!
Bylo by to všechno možná trochu zábavné. Ale nemohu si nevšimnout jistých rozporů. Pokud opravdu různorodé společenské vrstvy podpořily určitou politiku, člověk by předpokládál, že si svůj názor podrží o něco déle, než jen tři měsíce. Do politiků se neustále někdo strefuje. Jak ale mají hledat koncepty, cesty a řešení, když podpora voličů je tak vratká a nestálá? Připadá mi, že voliči radostně zatoužili po reformách, ale zároveň předpokládali, že jich osobně, jejich profesních i osobních životů se nedotknou. Že to "Řecko" a "Maďarsko" vyřeší a odpracuje za ně někdo jiný. To ti ostatní se musí uskromnit, my přece už dávno jedeme nadoraz! Nikdo zatím nejede na skutečný doraz. Pořád se budou stavět silnice, i když méně. Děti budou chodit dál do škol, i když v nich nebude zrovna narváno. Lidé budou stále vyhledávat zdravotníky a sociální služby. Na ulicích a u silnic pořád najdeme policisty. A úředníci? Opravdu někdo předpokládá, že jich někde výrazně ušetříme?
Politikům bych proto rozhodně nevyčítal, že začínají uskutečňovat to, co před volbami říkali. Pokud někdo očekával něco jiného, zřejmě je neposlouchal dost pozorně. Přesto by se jim něco málo vyčíst dalo. Zatím se totiž žádný z politiků nepokusil najít pořádnou a pevnou celospolečenskou shodu na klíčových tématech, ze kterých by se neuhnulo ani o milimetr podle toho, kdo je momentálně u moci, nebo jaká je zrovna společenská nálada. Najít shodu na tom, jestli upřednostníme dálnice třeba před vysokým školstvím a vědou, nebo špičkové a dostupné zdravotnictví před moderní a vyzbrojenou armádou, nebo důchodovou reformu před levnými a dostupnými energiemi, však budeme muset. Na všechno všem na vysoké úrovni totiž nemáme a mít nebudeme. I proto se musím ptát sám sebe: "Tak kdo vlastně volil strany, které slíbily rozpočtové škrty a úspory, snižování deficitu a utahování opasků?" Podle konečných výsledků, těch voličů nebylo málo. Tak proč tolik hlasitého křiku...?

Autor: Martin Šik | pátek 17.9.2010 5:55 | karma článku: 29,76 | přečteno: 2519x
  • Další články autora

Martin Šik

Varování klientům KB - Moje mobilní karta

Mám rád nové technologie. Aktivně se o ně zajímám. Staly se součástí mé profese, i koníčkem. Uvítal jsem, když se moje banka postavila do čela technologického pokroku a zavedla možnost placení mobilem, prostřednictvím NFC.

10.10.2016 v 8:15 | Karma: 31,22 | Přečteno: 4455x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

Móda se vrací ve vlnách, tak jako nelítostné tsunami. Někoho smete na místě, jiný má více štěstí a zachrání se. Momentálně to vypadá, že před módní vlnou filmu 50 odstínů šedi, se zachránit prostě nedá. Svědčí o tom rekordní návštěvnost, množství recenzí a především očekávání těch, kteří dílo ještě neviděli.

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Hra na Komárka

Když vstoupí novinář do politiky, je výsledkem většinou lidská tragédie. V tomto se historie nedá okecat.

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32 | Přečteno: 886x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Novináři a komentátoři, na co ještě čekáte?

Myslím si, že sdělovací prostředky, média, komentátoři a novináři, mají právě ohromnou příležitost přispět k formování zničené politické kultury v této zemi.

29.10.2013 v 13:20 | Karma: 27,89 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

V celé současné všeobecné hysterii, by myslím neměl zapadnout výrok politika ODS Pospíšila, který jako jediný zatím vyslovil střízlivý názor.

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Ochranka s tím spojovala vysokého úředníka

1. června 2024,  aktualizováno  3.6 14:44

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

Pláže v Normandii čeká zápis na seznam UNESCO. Včetně vraků pod hladinou

3. června 2024  14:35

Le Courbet, Centurion, Grief... Francouzské, britské a německé válečné lodě leží u pobřeží...

Předvolební sprint vrcholí. Orbánovci na síti rozhazují miliony, Češi paběrkují

3. června 2024  14:26

Kampaň před volbami do Evropského parlamentu vrcholí, strany utrácejí miliony eur nejen na setkání...

Odpor vůči mediální novele sílí. Nechtějí ji televize, rádia ani operátoři

3. června 2024  14:20

Kritika mediální novely se v posledních dnech ozývá ze všech stran. Mobilním operátorům se nelíbí...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

  • Počet článků 160
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1795x
Narozen v roce 1970 ve Zlíně,ve znamení Vodnáře. Pozorovatel a spolutvůrce postmoderního světa.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky