Recenze: Kriminální příběhy z pekla

Komiksová gangsterka Criminal nabízí daleko víc než jen „hláškující“ postavy. Nabízí chlad, zoufalství a vzkazuje: „Není úniku.“

Nakl. BB/art

Svět zločinu je jako temnota, z níž nelze vyjít na světlo. Jako temnota, která ovíjí svá chapadla kolem obětí a neúnavně je stahuje do pekel. Pod zem. Tyto oběti jsou lidé, jejichž život nějaký způsobem protnul zločin a určil jejich životní pád. Byla to láska k mafiánskému synovi, nebo „dědictví“ rodičů a snaha jít v jejich stopách, ve jménu rodu. Byla to posedlost mocí a touha dát životu smysl. Každý příběh je jiný a každý zapůjčuje jinou zkušenost.

Antihrdinové komiksu Criminal v sobě nosí právě tuto temnotu a zmar, který je užírá. Jejich osudy se vzájemně protínají a často tak umožňují nahlížet na jednu věc z více úhlů pohledu i z více časových rovin. Ze současnosti, i například ze sedmdesátých let dvacátého století. Vše, co se odehrálo v minulosti, nyní zasahuje budoucnost. Střepy jednotlivých životů a generací dohromady tvoří velký příběh, který je třeba seskládat. Jeho propracovanost je ohromující.

Zloděj, feťačka či násilnický otec, ti všichni jsou cyničtí, jsou to zločinci a potřebují peníze. Po světě se pohybují s odměřeností, ale všichni mají vlastní bolavá místa a jsou také jen lidé. Podle žánrových pravidel jsou patřičně drsní a s přehledem sypou stylové hlášky, současně se ale v mnoha ohledech vyhýbají klišé.

Celou recenzi si můžete přečíst na Klubu knihomolů.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Sigmundová | pátek 23.8.2013 10:05 | karma článku: 5,24 | přečteno: 366x