Proč jsem začala uvažovat o Guerrilla Gardening?

Opuštěná zákoutí ve městech, která patří nám všem a zároveň nikomu. Takových je ve městech a v tom největším, v Praze, mnoho. Jsou plná špíny, nepořádku a celkově zanedbaná. Kdo se ale o ně postará, když ne my? Odpovědí je Guerrilla Gardening! Proč jsem nadšená pro Guerrillu Gardening? Přečtěte si můj dnešní blog.

MŮJ PŘÍBĚH O ZAPRÁŠENÉM DVORKU

Jsou to dva tři roky, co jsem zjistila, že bych si přála, aby bylo v Praze mnohem více zeleně. Byl rok 2005 a já jsem bydlela krátce na pražském Novém Městě. V domě z 50. let XX. století v Klimentské ulici, kde byl docela velký dvůr.

Revoluční ulice byla od nás kousek a my měli výhled do klidného vnitrobloku. Ruch z ulice v samém centru města nebyl slyšet.

Právě začínal podzim, ze starého obrovského ořešáku padaly ořechy a poté i žluté a hnědé listí. Majestátný strom trůnil uprostřed velkého dvorku od té doby, co ho tam místní vysadili.

Na strom byl krásný pohled, horší už na okolí. Někde se válely cihly, které zřejmě někdo odložil na dvůr při rekonstrukci bytu, jinde bylo spadané listí, v rozích rostly kopřivy a všude byl prach, stará omítka a taková ta šedivá špína.

SNY, KTERÉ SE RODÍ HLUBOKO V SRDCI

Pamatuji se, jak jsem se dívala jednoho slunečného rána z okna a představovala jsem si na dvoře lavičky různých barev, na kterých posedávají babičky a dědové z domu, v rohu si na pískovišti hrají děti a všude kolem voní květiny a tráva.

HISTORIE GUERRILA GARDENING - Tímto termínem byla poprvé označena akce mladé americké umělkyně Liz Christy a její skupiny Green Guerilla, která přeměnila jedno opuštěné soukromé parkoviště v New Yorku na zahradu plnou květin. Nejprve se o ni staralo několik dobrovolníků, poté si ji vzala do péče městská správa parků.

Snad někdy tehdy se v mé mysli uhnízdil nápad, že by nebylo špatné pomoci trochu pražským zákoutím s prachem a tam, kde je to možné, zkypřit udusanou půdu, osít ji travním semenem a vysadit květiny.

Prahy 1 jsem se odstěhovala. Nejprve na Prahu 4 - Chodov, pak na Prahu 6 - Ruzyni. Do domu na pražské Nové město, kde se mi tak líbilo, jsem se už nevrátila. Nicméně touha po zelenějším okolí zůstala... Otázkou bylo, jak, kde a s čím začít...

KDY, KDYŽ NE DNES?

Často jsem o svém snu přemýšlela a říkala jsem sama sobě, že začnu, až budu mít nějaký finanční kapitál na nákup stromků, semínek, květin a na dřevo pro lavičky. Až budu opět bydlet na Praze 1 a budu mít víc času. Pak jsem ale pochopila, že bych mohla čekat věčně.

Je to asi 14 dní, co jsem se dozvěděla o Guerrilla Gardening na setkání s přáteli Ta Cesta Praha od Carrie T. Vyprávěla, jak četla nějaký zahraniční časopis pro cizince v Praze. Když jsem přišla domů, hned jsem si našla Guerrillu Gardening na webu: http://www.guerrillagardening.org/

CO JE GUERRILA GARDENING - Jde o zahradničení, které provádí nadšení jednotlivci nebo skupiny lidí na opuštěných kusech půdy, které nikdo nevlastní. Půdu využijí k sázení rostlin a oživí prostor, který patří nám všem. Jedná se hlavně o místa, která jsou špinavá, zanedbaná a nikdo se o ně nestará. Akce probíhají převážně v noci a druhý den se kolemjdoucí nestačí divit.

Teď bydlím na panelovém sídlišti na Praze 5 - Barrandově. Svůj první akci jsem podnikla v pátek 9. října 2009 v nočních hodinách. Jak to dopadlo? A jaké to bylo? To se dočtete v mém dalším blogu o Guerrilla Gardening 14. října 2009.           

Odkazy a fotografie:

www.flikr.com

fotoalbum Hany Rebeky Šiander

http://www.guerrillagardening.org/ggwar.html

http://www.ct24.cz/domaci/68011-priznivci-guerilla-gardeningu-okrasluji-prazske-ulice-zeleni/

http://hn.ihned.cz/c1-38044340-guerillovi-zahradnici

Autor: Hana Rebeka Šiander | úterý 13.10.2009 9:01 | karma článku: 17,35 | přečteno: 1695x