Přečti si o velikonocích svoji pasáž z Bible 21. století!

Na Velký pátek, který letos připadl na 10. dubna, začalo na 70 místech České republiky veřejné čtení Bible. Číst se bude z nového překladu, který vychází z originálních jazyků Bible. Po 15 letech práce máte jedinečnou příležitost si přečíst svoji pasáž při veřejném čtení Bible.

Překladatelský tým, který tvořil nejprve Alexandr Flek, BA, MTh (od roku1994) a poté se k němu přidal i Mgr. Jiří Hedánek (v roce1999 jako externí korektor, od roku 2001 jako překladatel na plný úvazek), pracoval 15 let na novém čtivém, moderním a srozumitelném překladu - překladu Bible 21. století. 

Překládali Bibli z původních biblických jazyků, Starý Zákon z hebrejštiny a Nový Zákon z řečtiny a aramejštiny. Flek a Hedánek dbali na to, aby zachovali krásu českého překladu Bible kralické z roku 1564. 

 

 

 

 

 

 

Bible 21 byla představena ve čtvrtek 9. dubna 2009 v Betlémské kapli na pražském Starém Městě. Pasáže z nového překladu přednesl herci Josef Somr, Jan Potměšil, Eva Holubová a další.

Kdy jindy než právě na velikonoční svátky bychom měli přemýšlet o tom, jaký je jejich původní smysl? Veřejné čtení, které bude v mnoha městech naší země trvat non-stop tři dny a tři noci, má ukázat, že Bible je i dnes aktuální knihou pro lidi všech generací, vzdělání či pohlaví.

Bible má přinést odpovědi lidem, kteří si kladou otázky o smyslu života na zemi, existenci Boha, stvoření světa, dokonalého Božího plánu pro každého z nás, odpuštění hříchů, věčného života, požehnání v materiální oblasti, zdraví, lásce, přátelství a porozumění ve vztazích.

Jako křesťanka věřím, že Bible je věčné Boží Slovo, která i dnes promlouvá k našim srdcím a Bůh nám chce dát naději, víru, lásku a povzbuzení všude tam, kde po tom toužíme nebo to potřebujeme.

Nepřetržité čtení Bible 21 je proto nejen jedinečnou šancí vyzkoušet si, „jak chutná" tento nový překlad, ale i poznat lidi, kteří Boha a jeho přítomnost ve svých životech zakoušejí. Ať už přijdete ze zvědavosti nebo s chutí a radostí si přečíst Bibli 21, budete vítáni!

Velikonoční svátky jsou k tomu jako stvořené. Právě v tomto čase asi před 2000 lety zemřel Boží Syn Ježíš za hříchy nás všech. Jak se píše v překladu Bible 21, Novém Zákoně, Janově evangeliu 3,16: „Neboť tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl věčný život".

Ježíš nejen zemřel z lásky k nám, ale také ho Bůh vzkřísil třetího dne z mrtvých. A to je poselství velikonoc! Ježíš Kristus je vzkříšen! On je živý!

A my můžeme díky jeho dokonalé oběti ve svém životě začít znovu, tentokrát už ne sami ze svých sil, ale s Bohem. Začít nanovo, věřit v Něj a v Jeho pomoc, komunikovat s Ním a věřit, že se o nás postará jako se Bůh stará o své děti.

Všem čtenářům mého blogu přeji krásné a pokojné velikonoce!

Města, kde bude probíhat veřejné čtení Bible, překladu 21. století:

Benešov, Beroun, Blansko, Branky, Bochov, Brno, Bruntál, Čáslav, Černčice, Česká Kamenice, České Budějovice, Česká Lípa, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Havlíčkův Brod, Hodonín, Hrabyně, Hradec Králové, Hranice, Chýnov, Jeseník, Jihlava, Jindřichův Hradec, Karlovy Vary, Karviná, Kladno, Kojetín, Kolín, Králíky, Kutná Hora, Litoměřice, Mladá Boleslav, Most, Nová Paka, Odry, Olomouc, Opava, Osíčko, Ostrava, Ostrov nad Ohří, Pardubice, Plzeň, Kunvald v Čechách, Kynšperk nad Ohří, Praha, Prostějov, Příbram, Rychnov nad Kněžnou, Říčany, Sepekov, Šumperk, Tábor, Tišnov, Trutnov, Třinec, Turnov, Týnec nad Sázavou, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Ústí nad Orlicí, Valašské Meziříčí, Vodňany, Vsetín, Vyškov, Zábřeh, Zlín - Malenovice, Znojmo.

http://www.nbk.cz/

foto jsou uveřejněny s laskavým svolením občanského sdružení Biblion

Nový Zákon, Žalmy, Nová Bible kralická, Biblion, 2006, České Budějovice, ISBN 80-903528-5-5

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 12.4.2009 9:05 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1623x