Když na výstavu obrazů malíře Jana Tichého, tak s baterkou!

Obrazy malované olejem, kresba na sololitu či malba na smaltu… Tak to byla vernisáž výstavy akademického malíře Jana Tichého. Zašla jsem na ni v červenci 2009 v obci Oseček na Nymbursku. A v čem byl Tichý originální? Jeho díla jste mohli obdivovat v přítmí vojenského stanu pouze s baterkou! Tichý, který má za sebou zhruba stovku výstav v Čechách i v zahraničí, neváhal vystavit své obrazy v lese, potěšit místní chalupáře a zároveň prokázal, že má smysl pro recesi.

Při cestě na výstavu jsme s přítelem nejprve zabloudili v malé vísce, poté v lese. Když už jsme se domnívali, že jsme úplně ztraceni, přišel nás v chatové oblasti přivítat sám akademický malíř Jan Tichý

Nejprve jsme se občerstvili v místním restaurantu a pak jsme obdrželi od Tichého neobvyklou nabídku. Byl to repelent proti komárům. Sám přiznal, že za něj budeme více než vděční. A jak jsme poznali později, měl pravdu.

Po krátkém putování lesem se před námi otevřel travnatý pozemek u lesa. Místní již měli za sebou prohlídku děl a protože byl toho dne horký den, osvěžovali svou mysl i tělo v místním stanu s občerstvením.

Na místě jsme dostali od Tichého do ruky nápoje, které jsme si vybrali, Coca-Colu ve skleněné lahvi a brčko. S nápojem v ruce jsme obdivovali dvě nejnovější díla Tichého, malby na smaltu. Je to novinka, kterou se inspiroval ve Švédsku. Tam to teď letí!

Smalt, který je praktický, odolává slunci, dešti, zimě i sněhu. Barvy, které díky speciální technice drží, odolají nepřízni počasí a potěší vaše smysly i právě třeba na zahradě, kam můžete Tichého smalt umístit. 

Akad. malíř Jan Tichý se narodil 11. února 1962 v Kolíně. Po studiích na Akademii výtvarných umění v Praze (1983 - 1989), odjel studovat do belgické Královské akademii Antverpy. Tichý si svými díly, které vystavoval v České republice i v zahraničí vysloužil několik čestných uznání a významných cen.

Hlavní „výstavní síní“ byl malý vojenský stan, jak ostatně můžete vidět na fotografiích. Tichý přišel s originálním nápadem a díky tomu na jeho výstavu nikdy nezapomenete! Jeho idea spočívá v tom, že každý může mít na výstavě svůj vlastní a soukromý dojem z jeho děl.

Protože je ve stanu kvůli malým okénkům poměrně tma, vyberete si při vstupu na výstavu světlo podle vašeho gusta. Na výběr jsme měli malou a větší baterku, lucernu nebo prostě velký halogen i se stojanem. 

Pak už jen postupujete v přítmí stanu a sami nebo s ostatními (pokud někdo dává přednost pozorování obrazů ve větší společnosti), obdivujete starší i nejnovější obrazy malíře Jana Tichého. 

Odcházíte ze stanu s jedinečným dojmem a myslíte si: „Tak to byl opravdu báječný Tichý!“ A také vás napadne jedno slovo, kterým se dá celá výstava shrnout – ORIGINÁLNÍ.

Neodolala jsem a musela jsem se Tichého zeptat, zda jeho další výstava se ponese ve stejném duchu. Rozesmál se a pak začal své myšlenky vést směrem, že by nebylo vůbec špatné, kdyby jeho příští vernisáž v centru Prahy (jak bývá jeho zvykem) byla celá ve tmě. 

Okna by se zatemnila a každý, kdo by přišel na výstavu by jako malou pozornost dostal dárek – minibaterku, se kterou by si prohlédl celou výstavu. Nebo že by se, v důsledku ekonomické krize, půjčovaly minibaterky oproti podpisu?

Ať už se do další originální výstavy pustí akademický malíř Jan Tichý pustí nebo ne, přeji mu mnoho inspirace a úspěchů!

Fotografie jsou použity s laskavým svolením ak. malíře Jana Tichého a z fotoalba Hany Rebeky Šiander

http://www.akmal.cz/index.php?content=3

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 21.8.2009 9:05 | karma článku: 18,61 | přečteno: 3577x