Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bůh má s námi své plány

V mém životě pro mě téměř nikdo nic neplánoval. Nikomu jsem za to nestála. Bylo mi to líto a přineslo mi to beznaděj a smutek. Ale Bůh je jiný. On má s námi své vlastní plány a ty jsou dobré. Má pro nás naději a budoucnost.

Nevím jak pro vás, ale pro mě téměř nikdy nikdo nic neplánoval. Snad to bylo tím, že mě matka, táta ani bratr nechtěli. Tím to všechno začalo. Vždycky to začíná v dětství, ať si kdo chce, co chce říká. Já bych o tom mohla vypravovat!

Později jsem potkala pár lidí, kteří se mnou sice své plány měli, ale byly to jejich vlastní plány. Někdy o těch plánech hezky hovořili a já jsem se na to skutečně těšila. Jejich plány jsem sdílela s nimi. Jak se ale ukázalo, byla jsem jenom pracantem, jakousi součástkou v plánech druhých. Se mnou to vlastně nemělo nic společného. O mě nikdy nešlo. Já jsem měla jenom „posloužit“. Měla jsem něco vykonat, abych těm druhým pomohla naplnit jejich tužby a cíle. Když moje úloha skončila, tito lidé mě odkopli. Už mě nepotřebovali. Svůj účel jsem splnila.

PŘÍSNÁ MATKA PLÁNUJÍCÍ ZÁŘNOU BUDOUCNOST PRO SVOU DCERU

Vzpomínám si na jednu svou bývalou kamarádku. Její matka byla velice ambiciózní, přísná a cílevědomá. Se svou dcerou měla obrovské plány. Zřejmě pro ni chtěla to, co neměla ona sama. Plánovala pro ni po ukončení střední školy a studia na vysoké škole. Na tom by nebylo nic špatného, jenže moje kamarádka nebyla žádný studijní tip. Stěží četla knihy.

Vybavuje se mi nešťastná tvář kamarádky, která měla slzy v očích a byla velice nešťastná, protože musela odmaturovat s co nejlepšími známkami. Pak se musela povinně přihlásit na soukromou jazykovou školu, kde by se učila angličtinu (aby později udělala testy na vysokou školu) a o během toho se celý rok připravovala na přijímací zkoušky na vysokou školu. Byla pod obrovským tlakem.

Tehdy jsem se jí zeptala, co by si přála ona. Řekla mi: „Co si přeju já, na tom nesejde. Na ty přijímačky prostě musím. Že bych na ně nešla, o tom mamka nechce ani slyšet! Prostě musím! Ale opravdu doufám, že mě nevezmou! Vlastně vůbec nevím, co bych dělala, kdyby mě tam vzali! Já už nechci studovat! Já chci prostě chodit do práce!“

Kamarádce se její přání splnilo. Přijímačky na dvě školy neudělala a nevzali ji. Matka s ní několik dnů nemluvila. Brala to jako osobní prohru. Anebo naschvál ze strany dcery? Těžko říct. Kamarádka si našla zaměstnání a její rodina se s nastalou situací nakonec smířila.

PRO MĚ NIKDO NIC NEPLÁNOVAL

Tehdy jsem si říkala, že bych si přála být na místě oné kamarádky. Přála bych si, aby pro mě někdo plánoval budoucnost! Bylo mi hodně smutno. Moji rodiče pro mě naplánovali jenom učňák. Nutné minimum. Tátu jsem musela dlouho přemlouvat, aby mi dovolil další dva roky studovat a mohla jsem si udělat maturitu. Nechtěl na mě už platit výživné, ale chtěl jezdit k moři na dovolené. Matka s úplným středoškolským vzděláním nesouhlasila, ale měla jiné důvody. Chtěla, abych šla do práce a začala jí dávat peníze z výplaty. Prý mě živila 17 let a to je víc než dost… Už se to musí otočit. Matka souhlasila se studiem poté, když ji táta několik dnů vysvětloval, že maturita v dnešní době je nezbytná.

Nikoho nezajímalo, že jsem inteligentní (moje IQ je 144), že mě baví studovat a vzdělávat se. Nikdo se vlastně ani nezajímal, co umím a co mi jde, v čem bych mohla být dobrá. To jsem začala objevovat až mnohem později, když jsem odešla v 18 letech z domu. Ale své sny jsem si splnila i tak. Nakonec jsem vystudovala nejen maturitní nástavbové studium, tříletou teologii, roční kurz na Liberálně-konzervativní akademii, ale i bakalářské studium. Nikdo z rodiny mě ve studiu nepodporoval (kromě dobrých přátel). Rodina vlastně stěží věděla, že studuji. Neptali se. Bylo jim to jedno.

Když jsem o mnoho let později doma během řeči prohlásila, že jsem napsala první román, který má víc jak 400 stran, nikdo mi to nevěřil. Moje matka se mi vysmála a řekla: „Jo, to ti tak uvěřím!“ Rodina tomu uvěřila, až když viděli knihy v knihkupectvích na pultech.

BŮH PRO NÁS PLÁNUJE VŽDYCKY!

Když pro mě nikdo nic v životě neplánoval, zákonitě se musel dostavit pocit smutku, zoufalství a beznaděje. První, co mě napadlo, bylo: Copak nikomu nestojím za to, aby pro mě někdo naplánoval něco pěkného?

Každou ztrátu je potřeba oplakat. A řekla bych, že tím víc, čím víc bolí. Když jsem si poplakala, začala jsem se modlit k Bohu. Pak mi to došlo - jestliže totiž někoho milujete, plánujete pro něj dobré věci. Chcete, aby naplnil to, pro co byl stvořen. Aby využil to, co mu jde. Aby se v tom uplatnil.  

I když pro mě lidé nic neplánují, nejsem ztracená a nemusí mi z toho být smutno. Nemusím se cítit beznadějně. Můj život totiž není závislý na lidech. Už dávno ne. Jistě, je fajn, když potkám milé, laskavé a přátelské lidi, ale to se mi stává výjimečně. Když už se to stane, tak mým životem jenom „prosviští“. Nezůstanou.

„Lidé a věci tě vždycky zklamou, ale Bůh nikdy.“Pastor Edwin Louis Cole, kniha "Komunikace, sex, peníze"

Základy mého života nespočívají na lidech, na tom, jak jsem oblíbená či neoblíbená, jestli se někomu líbím nebo ne, na tom, jestli někomu stojím za to, aby pro mě něco naplánoval. To by byl velmi nejistý a vratký základ. Ostatně zkusila jsem to (tak jako většinu věcí, které jsem si potřebovala ověřit na vlastní pěst a nevěřit jenom slovům a teoriím).

Můj život je založen na víře v Boha a jeho Syna Ježíše Krista. Věřím Bohu a zároveň Jeho Slovu – Bibli – které nám zde na zemi nechal, aby nám ukázal své plány.

pixabay.com

Co se týká budoucnosti, tak mě nesmírně těší toto slovo:

„Vždyť já znám úmysly (myšlenky, plány), které s vámi mám, je Hospodinův výrok. Úmysly o pokoji, aby se vám dařilo a ne o zlu, abych vám dal budoucnost a naději. Když mě budete hledat, naleznete mě, pokud mě budete hledat celým svým srdcem. Dám se vám nalézt, je Hospodinův výrok.“Jeremjáš 29,11 – 14 (Bible, Český studijní překlad)

Toto je prorocké slovo starozákonního proroka Jeremjáše, který působil za dnů judského krále Jóšijáše až do zániku Judského království v roce 587/586 před Kristem. Slovo, které mu sdělil sám svrchovaný Bůh, Hospodin. Je to slovo, které je stále aktuální i nyní po 2500 letech. Boží vůle se nezměnila.

I když pro nás nikdo nic z lidí neplánuje, nevadí. Nemusíme truchlit. Bůh není člověk. Bůh je svrchovaný tvořitel nebe a země. Bůh stvořil také nás a dobrá zpráva je, že on má s námi své úmysly a naplánoval pro nás dobré věci. V každém případě to bude mnohem lepší, než to, co by kdy dokázali naplánovat lidi.

Úžasné je na tom je to (což mohu sledovat během dvou desítek svého života s Bohem), že když Bůh něco pro nás plánuje, tak to dělá opravdu speciálně pro nás. Ano, někdy můžeme být součástí nějakého většího plánu, ve kterém třeba nebudeme těmi nejdůležitějšími, ale i tak to plánuje Bůh konkrétně pro nás. Prostě nás miluje a záleží mu na nás. Jsou to jeho dobré plány. Má pro nás naději a také budoucnost. Jaké jsou jeho myšlenky a záměry s námi? Dobré, jedině dobré. Jsou to myšlenky o pokoji, radosti, žádné zlo, starosti, stresy, manipulace, lži, klamy, podvody…

Na životě s Bohem je úžasné, že má pro nás dobré plány – zdarma. Nemusíme si to zasloužit, nemusíme tvrdě dřít, nemusíme vypadat skvěle, nemusíme kvůli tomu hubnout, nemusíme se snažit, abychom byli oblíbení, abychom se Bohu zalíbili, vlichotili se mu do přízně, nemusíme si celé roky odpírat to, co máme rádi, aby se nad námi jednoho dne Bůh smiloval a dal nám zakusit svůj plán. Ne, nic z toho Bůh po nás nechce a neočekává. Bůh je prostě Bůh a ne člověk. Není vrtkavý, ani náladový. Nemá nikdy špatnou náladu. Ne, Bůh je prostě za všech okolností dobrotivý, milostivý, laskavý, milostivý, trpělivý a soucitný.

Ale abychom mohli do těch dobrých Božích plánů a záměrů, které má Bůh pro náš život, vstoupit, musíme Ho hledat. Musíme znát Boha a slyšet Jeho hlas, poslouchat Jej a následovat Ho. Tím prvním krokem je navázání osobního vztahu s Bohem. Jsou to však naše hříchy, které nás od Boha oddělují. Ale evangelium znamená, že Ježíš zemřel zástupně za naše hříchy místo nás na kříži, abychom mohli přijmout odpuštění, odevzdali svůj život Bohu a mohli s Ním mít osobní vztah. Tím začíná dobrodružství zvané víra a křesťanský život. Tím se pro nás otevřou dobré plány, které pro nás Bůh má.

Příjemné dny a dobré plány Vám přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie:

Fotografie od fotografa pod přezdívkou Geralt je zdarma ke stažení na Pixabay.com zde: https://pixabay.com/illustrations/time-time-management-stopwatch-3222267/

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 21.6.2020 23:24 | karma článku: 17,42 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Žít v demokracii neznamená, že budu bezohledný sobec

Mladí lidé se dnes domnívají, že život v demokratickém státě znamená, že se budou rozhodovat sobecky, jak se jim líbí a myslet jenom na sebe. Bez ohledu na druhé. Kladu si otázku - jak na to jenom přišli?!

22.9.2022 v 22:45 | Karma: 24,53 | Přečteno: 971x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak se mi žije na pražském Smíchově

Jsou tomu dva měsíce, co jsem se přestěhovala po Praze z jedné čtvrti do druhé. Ze Střešovic na Smíchov. Jak se liší jedna městská část od druhé? V čem jsou jejich klady a zápory? Co mě trápí na Smíchově nejvíc?

21.9.2022 v 22:02 | Karma: 19,42 | Přečteno: 1220x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Kráska a netvor“ od Alexandera Stainfortha

Historický romantický román „Kráska a netvor“ nás přivádí do anglického Plymouthu roku 1872. Krásná mladá dívka Emily Harwoodová je donucena k zásnubám. Náhle stojí mezi dvěma muži. Kdo je netvor? A kdo je hrdina?

18.9.2022 v 21:54 | Karma: 6,92 | Přečteno: 178x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Reportáž z vernisáže výstavy obrazů akademického malíře Zahora

Návrat k avantgardnímu umění 20. a 30. let XX. století přináší výstava akademického malíře, který tvoří pod uměleckým pseudonymem Zahor. 21 děl - grafiky, koláže a kvaše přináší „maximální minimalismus“. Svěží a inspirativní!

1.8.2022 v 22:01 | Karma: 10,23 | Přečteno: 443x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak jsem na zahrádce našla ochrannou známku motokola z roku 1920

Během práce na zahrádce jsem objevila v půdě plíšek. Nejdříve jsem si myslela, že ho vyhodím. Jenže pak jsem si všimla ozdobného kování. Co to může být? Obrátila jsem se na muzeum, abych se dozvěděla, co jsem to vlastně našla.

30.5.2022 v 19:10 | Karma: 17,51 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,40
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->