Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za KSČM buďme rádi!

Volání po zrušení KSČM totiž nahrává samotným komunistům, včetně bývalých. Pokud by k tomu skutečně došlo, bylo by tím poškozeno mnoho obětí naší  komunistické totality. Pořád řešíme nepodstatné drobnosti jakými jsou změna názvu či ideologie a zapomínáme na to hlavni, na peníze! Proč např. byly oběti komunistických žalářů odškodněny ze státních prostředků a nikoliv přímo KSČM?

Na rozdíl od poválečného Německa, na které jako na nástupnický stát Německé říše přešla veškerá odpovědnost za způsobené škody, máme my /my nekomunisté/ výhodu v tom, že odpovědnost za tyto škody se dá přesně vymezit a na náhradách se tedy nebude muset podílet celý národ ale pouze přímý a jediný viník, Komunistická strana Československa. Po změně názvu z důvodů geografických změn tedy KSČM.

 

Aspoň jednou budeme moci ocenit i skutečnost, že KSČM se nezřekla svého jména a nebude se tedy muset ztrácet čas dokazováním, jestli je či není nástupnickou organizací KSČ. Vina za tyto případy padá na KSČ jednoznačně, protože po vítězství ve zdánlivě svobodných volbách v r. 1948 vyhlásila, a také pomocí nejhrubšího teroru neustále udržovala svou vedoucí úlohu, včetně asi nejfrekventovanějšího ekonomického termínu celé totality - přerozdělování všeho druhu. Nic tedy KSČM nebrání v tom, aby si tohle kouzelné slůvko připomněla a něco ze svého majetku opět přerozdělila, aby tak alespoň částečně napravila některé škody.

 

Díky - byť se značným zpožděním - otevřeným archivům StB v tom ale KSČM přece jen sama nezůstane. Po více než 15 letech od Listopadu se totiž další občané začali dovídat, že byli také disidenty. Dříve žili  v domnění, že důvodem jejich kariérní stagnace nebo i vyhazovu bylo pouze jejich nečlenství v KSČ. Teď mnoho z nich zjistilo, že se o to třeba zasloužil aktivnější kolega, který si budoval kariéru na jejich úkor pomocí svého vedlejšáku jako spolupracovník StB

 

Protože straníci a udavači většinou nezaváhali ani při přerozdělování po Listopadu a podniky, do kterých je instalovala KSČ nebo StB  zprivatizovali, je i tady situace  jednodušší než svého času v SRN.  Šéfové a teď již i majitelé se totiž nezměnili, pouze se jejich vláda nad podniky potvrdila i papírově. Výhodou je opět to, že bude možné žádat o doplatky přímo osoby, které byly příčinou různých "vyhazovů" a dalších nekorektností.

 

Vše si můžem přiblížit na příkladu exprezidenta Václava Havla, který strávil několik let ve vězení a ne vždy mu bylo umožněno pracovat. Také během tohoto období mu ale byla poskytována lékařská péče a jistě ani tehdy, tím spíše nyní by se nenašel nikdo, kdo by to považoval za nesprávné. Jinou věcí je ovšem to, že Václav Havel si v té době nemohl přispívat na zdravotní pojištění a tak byl vlastně ošetřován zdarma neoprávněně - z částky za platby ostatních pracujících.  Tento "dluh" Václava Havla i ostatních takto postižených by ale měl být rozhodně vyrovnán protože v systému zdravotního pojištění pochopitelně stále chybí.

 

 Na rozdíl od zmíněného Václava Havla se slušným důchodem, přichází v případě dosud bezejmených disidentů další aspekt. Protože oni kvůli trestuhodné prodlevě se zpřístupněním svazků StB nemohli hned po r. 1990  využít své utrpení po  komerční stránce, třeba získáním postů ve státní správě jako jejich slavnější odpůrci režimu např. z řad chartistů, mají teď v případě ztráty zaměstnání ještě za totality problémy s odpracovanými léty pro výměr důchodu. 

 

To může být dost citelné, pokud se jim z různých důvodů nedařilo nyní dosahovat takových příjmů, které by tuto ztrátu eliminovaly. Tedy další možnost pro ty, kteří jsou příčinou tohoto výpadku, aby jim minimálně i tyto škody uhradili. Jistě tihle nyní už distinguovaní podnikatelé rádi přerozdělí něco málo ze svých zisků, aby napravili dávné - nyní už všeobecně považované za gentlemanské - prohřešky. Zajisté to zvládnou a nebudou si přitom myslet, že zase "někdo strká rypáky do jejich rozkvetlé kapitalistické zahrady" abychom parafrázovali výrok pionýrské vedoucí, která popisovala dětem kopečkáře v Hrabalových a Menzelových Skřiváncích.  Jen jim to musí někdo naznačit.

 

Ale kdo? Americký advokát Edward Fagan to naznačil Německu až kolem roku 2000, tedy 55 let  po skončení totality. Se všemi negativními důsledky, když na odškodnění přispívali z drtivé většiny už lidé, kteří válku ani nezažili a jejichž jedinou vinou bylo to, že jsou Němci. Podobně by to bylo v r. 2043 u nás, pokud by se pokračovalo podobným tempem. A jestli by se vůbec do té doby našel schopný právník, který by si něco takového vzal za úkol - nebo snad - šel do rizika?

 

Třeba by to ale nebyl tak těžký úkol. Stačila by výzva, aby se přihlásili se svými požadavky všichni poškození, kteří ještě žijí. Např. pokud mají nižší důchod kvůli tomu, že byli za totality vězněni či bez práce. VZP by udělala kvalifikovaný odhad dlužných částek, které vznikly tím, že oběti komunismu nemohly přispívat na zdravotní pojištění. Jistě by spolupracovala také KSČM, aby dokázala svůj nynější smysl pro spravedlnost. Např.  tím, že by učinila soupis majetku, včetně objektů převedených do soukromých komunistických rukou, který by byl použit na úhradu vzniklých škod.

 

Možná by tak komunisté přišli o všechna svá aktiva, protože škody jsou obrovské. Na druhé straně tímto velkorysým přístupem nepochybně získají větší morální kredit. A dokáží nám, že jsou opravdu jiní než dřív.  Lidsky se dají prohřešky příslušníků bývalých  mocenských struktur pochopit. Jejich  genetický kód, který nutí starat se o sebe a svou rodinu byl prostě moc silný. A tak ne vždy dovedli najít cit pro to, že už nežijeme v době kamenné. Většina z nich si ale už demokracii jistě oblíbila a tak zbývá jen maličkost - aby to dokázali vstřícným krokem.

 

Náhrada zde zmíněných škod by mohla oživit i podnikatelské prostředí. Odškodnění lidé, kteří se dřív nemohli  realizovat buď kvůli StB, nebo po Listopadu pro nedostatek kapitálu, by s takto získaným finančním zázemím mohli přece jen konečně zažít pocit profesní svobody.

Autor: Jan Šesták | úterý 3.2.2009 9:20 | karma článku: 15,64 | přečteno: 1736x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik