Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za komunistů měl skoro každý Porsche

Bylo to jedno z úsměvných ale pravdivých srovnání života v našem socialismu, a třeba v kapitalistickém západním Německu. Zatímco v obou zemích byla zhruba stejná průměrná mzda, u nás 2 500.- Kčs a v SRN stejná částka v DM markách, většina Němců si kupovala auta v relaci řekněme 10 - 20 tisíc marek. Luxusní  Porsche za 45 tis. si potom  mohl dovolit už jen málokdo. Kdežto u nás měl auto za 45 tisíc jednotek místní měny každý, kdo se pro něj vydal do místní Mototechny. Byla to sice Škoda a ne Porsche, finančně to ovšem vyšlo nastejno.

Tato poznámka dokládá ošidnost kupeckých počtů při srovnávání životních nákladů. To že jsme si mohli kupovat auta za 45 tisíc, na která jsme teoreticky vůbec neměli mít, bylo umožněno bezpočtem nezdaněných vedlejších příjmů. Vedle proslulých veksláků, taxikářů, řezníků či zelinářů se na tom podíleli i meloucháři všeho druhu, včetně třeba učitelů jazyků. Podobně si přivydělávali vinaři a další pěstitelé různých plodin. Někdo bral zase úplatky, ať na bytovém odboru, nebo třeba za  přijetí ke studiu včetně medicíny, za což se mělo dávat i 20 tisíc. Možná by k tomu mohl něco bližšího poznamenat některý z lékařů, který právě podal výpověď.

                       

Takže 45 tisíc na škodovku dal za totality dohromady skoro každý. Problém byl ovšem v tom, že jen jako. Většinou ty peníze nezískal tak, že by vytvořil nějakou hodnotu, a když už ano, tak se efekt vytratil tím, že neodvedl žádnou daň. Proto si tak mohl koupit jen takové auto, které bylo poršákem jenom jako. Tato poznámka svým způsobem dokresluje i úvahu nyní suverénně nejčtenějšího článku blogu iDNES z pera pana doktora Gregora, kterému mj. vadí, že za císařský řez dostane desetkrát méně, než automechanik za výměnu kol.

 

Nejen to, dá se podle ní odvodit i to, proč situace lékařů dospěla tak daleko. Lékaře po Listopadu nikdo finančně nerozmazloval také proto, že sami nevyvíjeli dostatečný tlak. Možná proto, že ti aktivnější z nich to řešili tak, že šli na soukromo, případně do privátních zařízení, nebo do zahraničí - a to doopravdy. Ti ostatní to řešili a řeší  jako kdysi za socialismu různými vedlejšáky, teď už pochopitelně v mezích zákona, vedle přesčasů na službách třeba i výukou na univerzitě, jako např. už zmíněný pan doktor Gregor. Což možná ukolébalo nejen je, ale i vládu včetně všech dosavadních 19 či kolika ministrů zdravotnictví.

 

Jinak než socialistickou a v totalitním stylu dělanou akci nelze žel nazvat ani nynější hromadné výpovědi lékařů. V tom smyslu, že je to zase jen "jako". Protože kdyby opravdu chtělo těch  skoro 4 tisíce lékařů odejít, je velmi nepravděpodobné, že by se to dosud aspoň deseti, nebo pěti nebo třeba jen jednomu už nepodařilo. A že by se s tím nepochlubil svým spolubojovníkům, a že by toho pan doktor Engel propagačně nevyužil. Což se nestalo, a tak je možno konstatovat, že odejít nemá v úmyslu vůbec nikdo. Přesto už začaly zasedat krizové štáby, které vážně řeší situaci, která nastane po jejich odchodu, byť pochopitelně do zahraničí neodejde zřejmě ani jeden.

 

Co si lékaři ovšem neuvědomují je to, že poté, co zůstanou 1. března doma, bude jejich případné uplatnění v zahraničí už prakticky úplně vyloučeno. Protože jako nezaměstnaní lékaři nebudou ani trošku důvěryhodní, to opravdu není žádná dobrá reference. Možná by také procitli, kdyby jim doktor Engel sdělil, kolik milionů uhradil za podání výpovědí advokátní kanceláři. To také po socialisticku pořád důsledně tají, aby to náhodu někoho neprobralo. Malým shrnutím dospějeme k závěru, že současná krize lékařského stavu je jen důsledkem toho, že od samého listopadu 1989 se tady vše dělá jen jako. Politici se hrnou do funkcí pod heslem, že chtějí pro národ jen to nejlepší, ovšem jen jako. Především jim jde o to, aby zabezpečili sebe a své rodiny do ikstého kolena. Chtějí zajistit bezpečnost republiky, ale zase jen jako. Jde jim jen  o provize z Gripenů či Pandurů, atd. atd. A aby lékaři náhodou nezůstali stranou, tak dávají výpovědi, zase jen jako. Byť jsou na rozdíl od korupčníků jejich úmysly počestné, zvoleným způsobem také škodí, i sobě.

Autor: Jan Šesták | úterý 4.1.2011 10:05 | karma článku: 46,94 | přečteno: 20962x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Část Bavorska se potýká s následky lijáků, v Augsburgu platí stav katastrofy

1. června 2024  11:27

Region Švábsko na jihozápadě Bavorska se potýká s následky lijáků. Kvůli mimořádné vydatným dešťům...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik