Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysvětlení krize u nás - auta jako jasný příklad

Není žádným tajemstvím, že sanace bank přišla nás všechny na několik set miliard korun.  Zkusme si představit, co všechno bychom mohli mít, kdyby tyto peníze nezmizely kdoví kde včetně zahraničí.  Nebýt toho, nemuselo být průměrné stáří aut u nás 16 let jako dnes,  ale mohlo se mnohem víc blížit  např. německé realitě, kde se jedná pouze o 8 roků.

Nutně nás musí napadnout otázka, byly ty ztráty bankovního sektoru nezbytné? Obávám se, že byly. Ukažme si to na příkladě našich europoslanců, kteří buď  byli tehdy u toho osobně, případně jsou z politických stran, které tehdy problémy bank řešily. Dá se tedy říct, že dosahují podobných kvalit, v jistém smyslu by měli být dokonce ještě šikovnější, za předpokladu že považujeme posty v Bruselu za prestižní a pro republiku důležité.  Ale jsou opravdu schopni aspoň trošku přemýšlet?

Vezměme si ostudnou situaci s aktuálními přepisy aut. Cožpak si nikdo z našich europoslanců  nevybavil při bruselských jednáních jednu z otřesných totalitních zkušeností? Nikdo z pamětníků přece nemohl zapomenout na to, co se dělo za totality den předtím, než se zdražil benzin ze dvou korun tuším čtyřiceti na korun pět, pak na sedm padesát atd. Skokové změny znamenají vždy paniku a následně pocity zloby či ublížení. Jen škoda, že jsme se z těchto neblahých zkušeností zatím poučili jen částečně.

 Např. při postupném zvyšování hranice odchodu do důchodu. Jistěže by byl značný povyk, kdyby se zvýšila o pět let naráz takže by došlo k tomu, že někdo narozený na Silvestra by šel do důchodu o pět let dřív než v tomto případě nešťastník, narozený třeba jen o hodinu později ale už 1. ledna. Takže se hranice odchodu zvyšuje každoročně o dva měsíce, čehož si nikdo ani nevšimne. Předpokládám, že tento systém byl zaveden na základě zkušeností vyspělých zemí, protože jak dokazují zkušenosti s převody aut, tohle by naši zákonodárci sami nezvládli.

Naneštěstí u zavedení ekologické daně při vyřazování starých aut se u nás jedná vzhledem k prehistorickému vozovému parku o jinou situaci, která by si vyžadovala jiný postup než v zemích, kde jsou auta starší víc než deset let spíš výjimkou.  Na to ovšem naši europoslanci vůbec nepomysleli a tak je ani nenapadlo, pokusit se o prosazení postupného navyšování poplatků, třeba o 20% každý rok.  Tím by odpadly veškeré nynější problémy, protože úspora takové částky by už většině lidí nestála za to, aby po půlnoci vyráželi na úřad.  Příčinou může být to, že naši europoslanci vůbec netuší, že by někdo mohl ještě vlastnit 20 let staré auto k jiným, než sběratelským účelům.

 I z toho důvodu by možná bylo vhodné, abychom v Bruselu neměli mezi zástupci jen příslušníky pracující inteligence ale třeba aspoň jednoho inteligentního pracujícího. Který by se musel spokojit např. jen s desetinovým platem, aby se tak nevzdaloval od reality, ve které žije většina našich občanů. Ale pevně věřím, že by se našel nějaký schopný altruista, ochotný pracovat jen za 50 tis. měsíčně. A pokud by zabránil v budoucnu jen jediné bláznivé akci jako probíhající přepisy aut, tak by byl efekt mnohem větší než z toho, co dosud vykonali všichni naši europoslanci dohromady. Kteří mají v Bruselu zřejmě úplně jiné starosti, než myslet na republiku, kterou tam zastupují. Nebo jsou naprosto neschopni, což vyjde nastejno.

V každém případě je to zřejmě i vysvětlení toho, proč docházelo k obrovským bankovním přehmatům.  Bankovní problémy měl totiž řešit stejný typ lidí, kteří si nyní neporadili ani s tak jednoduchou věcí, jakou mělo být postupné zavádění ekologické daně.

  Stručné shrnutí: Mladoboleslavský pekař by si rád koupil novou Fabii a dal do šrotu dvacet let starého Favorita. Jenže nemůže, protože se mu výrazně snížil obrat. Ti co Fabie vyráběli mají totiž buď nucenou dovolenou nebo byli z práce vyhozeni, tou zemí, která je sem původně právě kvůli výrobě aut nalákala. Takže místo aby pekař nákupem nového auta ostudný průměr vozového parku snížil, ještě jej s příchodem Nového roku navýší, neboť jeho favorit oslaví další rok už jedenadvacátiny.  

Autor: Jan Šesták | neděle 21.12.2008 22:11 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik