Vstali noví estébáci?

Nebo jsou mezi námi pořád,a jen se flexibilně přizpůsobují novým poměrům? Odpověď může dát např. aktuální článek na iDNES o řidičce, která "nadýchala" i když nepila, včetně diskuse k němu. Tento důkaz zatím úředně posvěcené organizované šikany klade otázku - kde se jen vzala? Že by její strůjci už ve škole šikanovali své spolužáky? Ještě ovšem amatérsky, na rozdíl od nynější šikany, posvěcené i úředními razítky?

Je jasné, že půl století totalitních režimů u nás muselo ovlivnit i genetickou výbavu národa. Už za války se měli lépe přisluhovači fašistů, a pozdější totalita komunistů to dovedla k dokonalosti téměř absolutní. Navíc to opojení mocí, ovládat životy druhých tím, že na ně budeme donášet nebo je při vhodné profesi  budeme moci šikanovat přímo, tomu někdo odolat nemůže. Zvláště když cítí ten kvalitativní posun od školní šikany, kterou provozoval ještě někde na základce.

 

Tohle třeba připojila v diskusi na iDNES "o  případu mladé řidičky z Karlovarska, která přišla o řidičák, přestože jí lékaři alkohol v krvi neprokázali, a na jehož vrácení čeká dodnes" diskutující  marionetta:

"Mám podobnou zkušenost. Zastavili mě, že prý nejsem připoutaná - byla jsem. Tak dechová zkouška - v pořádku. Tak povinná výbava - v pořádku. Obcházeli auto, aby něco našli  -  a povedlo se: bylo to 1. února( ve městě) a já jsem měla na skle ještě starou dálniční známku. Měli jste vidět tu radost, že přece jen něco našli! Hned si to nafotili, ale protože jsem odmítla pokutu (původně mě zastavili pro jiný údajný přestupek), tak sepsali zápis a bude z toho správní řízení. Kdo mi dá relevantní radu, jak se mám zachovat dál?"

 

Co z toho vyplývá? Jak policisté tak i magistrátní úředník, který řidičce přijel okamžitě zabavit řidičák, podobně jako policisté v případě marionetty, buď nemají vůbec cit pro situaci nebo se opravdu vyžívají v šikaně občanů. Možná jim ale křivdím, a třeba mají jen strach z postihu svých velitelů či primátora. Ovšem pak přichází další smutná varianta, a tou je ta skutečnost, že v šikaně občanů se vyžívají i velitelé Policie ČR či v našem případě, i primátor Karlových Varů.

 

Protože každý správný šéf se snad nechává informovat o mimořádných či aspoň sporných případech, aby mohl jako jistě ten nejschopnější na svěřeném úseku vydat operativní rozhodnutí. A tak měl šéf odboru KV magistrátu či přímo primátor  řidičce odebraný řidičák vrátit do té doby, než se případ vyřeší. Kdyby jen proto, aby zabránil diskusním příspěvkům tohoto typu:

"Co se divíte?

 

Jistěže nemůžeme chtít po řadových policistech či úřednících, aby si uvědomovali, že takovou šikanou dost možná šikanují i sami sebe. Pokud třeba buzerují lékařku kvůli tomu, že o pár hodin prošvihla termín k odstranění staré dálniční známky, nebo vezmou řidičák zdravotní sestřičce když nepila, může se jím totiž lehce stát, že vzápětí poběží na pohotovost se svým  nemocným děckem a budou rozladěni z toho,  že na ně nebudou zdravotníci dostatečně vlídní.

Tohle by ale měli vědět dobře placení šéfové. Že už nejsme totalitní zemí, kdy zde byly dva soupeřící tábory, jeden skládající se z komunistů, estébáků a milicionářů, /případně ještě dříve z fašistů a kolaborantů/  proti druhému, který se musel jen krčit a být v pozoru, aby se neznelíbil a neodnesl to třeba i vlastním životem. A v tomto směru by měli také dbát na opravdu profesionální výkon služby svých podřízených. Nezbývá než doufat, že něco takového mají i v popisu práce. Samotné by je to totiž napadnout nemuselo.

 

Autor: Jan Šesták | čtvrtek 11.2.2010 9:26 | karma článku: 23,52 | přečteno: 1489x