Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V.I.P. bloger iDNES hájí propagaci fašismu

  Autorsky nejplodnějším a současně nejčtenějším blogerem iDNEA je František Matějka, který se dennodenně vyjadřuje s úspěchem /již přes 3,5 milionu přečtení článků/ prakticky ke všemu. Při takové potenci se už  může přihodit výjimka, kdy autoru prostě unikne nějaká drobnost. Protože ale obhajoba propagace nacistické ideologie je příliš vážnou záležitostí, a kolega Matějka má na blogu velký vliv, je třeba toto jeho faux pas zmínit. Nejedná se totiž o to, že by jen bezmyšlenkovitě převzal nějaký názor, neboť jej nejen převzal ale ještě  jím argumentuje, když dnes mj. poznamenal, že „/Evropské/Vládnoucí garnitury… odsuzují vydavatele jako je Michal Zítko.“  

Zmíněný článek pana Matějky je ZDE. Jistěže ani pan Matějka nemůže vědět všechno, a tak hájí právo vydavatele Zítka na vydání Mein Kampfu a vadí mu, že za to byl v demokracii popotahován, byť mu zisk zůstal. Zvláště když i třeba zdánlivě renomovaný politolog  Zdeňek  Zbořil   v r.2003  vypracoval odborný posudek, zda jsou v Česku aktivní neofašistická nebo rasistická hnutí a vycházejí-li případně z Hitlerovy knihy. Právě doktora Zbořila se tehdy redaktor ČRo H. Brynda  zeptal, zda podle jeho názoru může být Hitlerova kniha stále nebezpečná:"Slovo není revolver a kniha není revolver. Jakmile se o jedné knize řekne, že je nebezpečná, tak se to vzápětí musí říci i o druhé a o třetí. A tím začne nekonečný řetěz."

 Zdeněk Zbořil pak dodal, že je na druhou stranu dobře, že kniha vůbec vyšla: "Hned jsem si ji musel koupit, vždyť jsem ji v životě neměl v ruce. Mám ji jen v němčině, jak bych si ji tedy přečetl. Spíše mi na ní vadí, že je špatně přeložená a také že nevíme, z jakého vydání je přeložená, což je podle mého názoru důležité." ´

Pochopitelně, že politolog Zbořil taky tehdy komentoval jako jeden z našich největších expertů na extremismus i tehdejší rozsudek, zastavme se ovšem ještě u jeho odbornosti pokud jde o Mein Kampf. Až neskutečně zní jeho výrok: " Hned jsem si ji musel koupit, vždyť jsem ji v životě neměl v ruce. Mám ji jen v němčině, jak bych si ji tedy přečetl."

To je značně kuriózní přiznání, když člověk, který rozhoduje o tak zásadní věci jakou je vydání nacistické relikvie číslo jedna, vůbec neví, že Mein Kampf u nás vyšel již v roce 1993! Vydalo jej nakladatelství Dialog, s komentářem Jiřího Hájka, Čili přesně v intencích demokratického státu, jako studijní materál, nikoliv jako amulet pro nácky. Čili tady politolog Zbořil naprosto zklamal, a vůbec nebyl za odborníka. Jinak by ho snad napadlo naprosto logické řešení - Zítkovo vydání Mein Kampfu povolit, ovšem když už v černém se zlatým či střibrným lemováním, tak včetně toho, že i na obálce bude český název, tedy Můj boj. Pak by stačilo, aby soud nařídil všechny knihy vybavit nesmazatelným přelepem s českým názvem - když už je kniha v češtině, a náckové by měli po radosti.

Takže František Matějka tady argumentoval  s Michalem Zítkem, jako s obětí špatného antifašistického přístupu evropských vlád opravdu nevhodně, což zpochybňuje i jeho případné některé další myšlenky.

Mein Kampf  totiž  kšeftař Zítko vydal jako dokonalou repliku,  takže  z něj  učinil další relikvii našich nácků. Sice v češtině, protože každý nácek není natolik vzdělán, aby si svého miláčka mohl číst v originále, ale obálka je perfektní faksimilií Hitlerova klenotu. Takže i když Michal Zítko ani František Matějka jistě v nacismus  nevěří, svým konáním případně schvalováním  vydání nacistické relikvie Adolfa Hitlera v původní obálce mu žel napomáhají, a je už jedno  jestli úmyslně či nikoliv.

Autor: Jan Šesták | pátek 13.5.2011 11:20 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1881x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Do Česka dorazily bouřky z Německa. U Olomouce se voda vylila na dálnici

31. května 2024  12:07,  aktualizováno  20:20

Výstrahy meteorologů před srážkami se naplnily. Česko zasáhly bouřky, které přišly z Německa. V...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik