Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

"pozor fízl je tady"

"pozor fízl je tady" - je autentický citát z hlášení st. serž. /že by staršího seržanta?/ Josefa Skotáka z roku 1955, jak dokládá níže zveřejněný dokument z archivu Státní bezpečnosti. Je to jedna z perel, kterou jsem našel ve středu v archivu StB v Kanicích, kde mi bylo laskavostí pracovníků Ministerstva vnitra nachystáno ke studiu asi půl metráku nejrůznějšího materiálu. Přiznám se, že jsem opravdu nevycházel z údivu a předpokládám, že by něco z toho mohlo zajímat i čtenáře blogu iDNES.

Níže je zpráva řídícího orgána Skotáka z ledna 1955, který měl na starosti vozovnu trolejbusů v Brně - Husovicích, což byla část tehdejších Dopravních podniků města Brna.  V prvním odstavci poskytuje charakteristiku jednoho zřejmě nového pracovníka, na které je zajimavé to, že jedinou podstatnou a konkrétní informací o něm je to, že udržuje i mimomanželský poměr s "nějakou ženou z Moravského Krumlova." Zřejmě podle hesla, že všechno se jednou může hodit.

 

Velmi objevný je ale už další odstavec, o členu strany a Lidových milicí Josefu Bartošovi, který "umývá a zametá vozy!"

Přiznám se, že nechápu ten vykřičník, že by pohoršení nad tím, že oddaný soudruh dostal do rukou jen koště? Nic proti zametačům, ostatně už Joseph Kennedy říkával svým synům: Dělejte třeba zametače ulic, ale když jimi budete, tak buďte těmi nejlepšími zametači na světě. Jak John, tak i Robert a Edward šli ale do politiky přímo,  ovšem proč by to do politiky nemohl vzít Pepa Bartoš z brněnské vozovny přes hadr a pometlo?

 

Velmi zajímavé je pak další konstatování, že "je  /Josef Bartoš/ jedním z mála komunistů, kteří se snaží přesvědčovat zaměstnance o kladech našeho zřízení." Připomeňme si, že zpráva je z roku 1955, kdy měl už na celé čáře vítězit pracující lid, stát dělníků a rolníků. Ovšem třeba v brněnské vozovně, kde byla pochopitelně většina zaměstnanců včetně mého otce dělníky, bylo nutno "přesvědčovat zaměstnance o kladech našeho zřízení." Ke všemu zdaleka ne všichni komunisti měli odvahu ostatní převědčovat o kladech zřízení, když i zametač Bartoš "byl jedním z mála", kteří tak činili.

 

Co to vypovídá? Život šel i po únorovém převratu dál. Jistěže každý musel respektovat to, že v Praze se chopili moci rudí zločinci. Za podpory ohloupeného davu, který je tam chodil podporovat na demonstrace.  Ale většina republiky si myslela své, lidé sice nejásali ale do práce chodili, jen byli pochopitelně obezřetní, aby se jim nestalo to, co třeba exemplárně popraveným či na mnoho let zavřeným  obětem. Už tehdy se i podle této zprávy málokdo chlubil, že byl komunistou. Už tehdy být komunistou znamenalo ostudu. Podobně jako dnes, kdy se za to aktuálně stydí třeba soudci.

 

Takže svým způsobem byl komunista Bartoš v husovické vozovně možná větším hrdinou, než můj otec s kolegou Maláškem, když se o něm vyjadřovali slovy: "pozor fízl je tady".  Pochopitelně, že tito komunističtí "hrdinové" ale mého otce patřičně štvali, neboť zrovna v té době si třeba jeho bratr František odpykával pět let za vlastizradu v Jáchymově - koho že to vlastně můj strýc Franta zradil? No koho, zametače Bartoše,  Gottwalda a další. Takže Bartoše ve vozovně téměř nikdo rád neměl, byl prostě vyděděncem, který podporoval nenáviděný režim. Zřejmě pak udělal kariéru, ale pořád musel počítat s tím, že ho lidi nemají rádi. Tak to šlo po celou totalitu, žádný komunista se svým členstvím ve zločinné straně nechlubil.

 

Když jsme u toho Gottwalda, před chvíli mi zmínila kamarádka Hanka, že má dva rodné listy, na originále z roku 1988 má jako místo narození uveden Gottwaldov, na pozdějším duplikátě ovšem už Zlín. A vyslovila půvabnou poznámku, proč si v roce 1949 nepřejmenovali Pražáci na Gottwaldov Prahu? Tím až geniálně vystihla mnohé. V Praze se dost často jinak mluvilo, a jinak jednalo. Včetně toho, že soudruzi měli svůj stranický obchod se západním zbožím, kde si nakoupili za směšné ceny, a pak šli hřímat do rádia o přednostech socialistického zřízení. O elitní nemocnici Sanopz jen pro vyvolené ani nemluvě. 

 

Ale zpět k Bartošově zprávě. Zajímavý je i poslední odstavec dokládajíci to, že z vozovny byli vyhozeni odborníci - ovšem kulantně formulováno, že "byli popuštěni potřební lidé".  To jen jako malé memento pro ty, kteří argumentují tím, že za totality měli práci všichni. Jistěže i ti propuštění se pak většinou někde umístili, ale je třeba mít na paměti, že mnohdy zcela mimo svou kvalifikaci, většinou za podřadných podmínek.  Celkově ale tato zpráva výstižně dokládá to, že většina lidí opravdu ani v roce 1955 totalitu nechtěla, a že se komunisti za sebe a svou politiku styděli. Kupodivu ani mému otci se tehdy nic nestalo, byl totiž pracantem a tak mu nebylo možné nic vytknout. Jistěže by teď mohl zase nějaký cojanato poznamenat, že svou prací podporoval režim. Jenže jak už bylo zmíněno, život šel dál, lidé byli zvyklí praovat ještě z 1. republiky, měli rodiny, které bylo třeba nasytit. Takže se žít muselo, byť pod hrozbou oprátky, a později už většinou jen vězení. Jinak vroubky mého otce se pochopitelně sčítali, a v roce 1958 odpovědní činitelé usoudili, že by bylo vhodné začít naši rodinu sledovat. Toho se chopil můj strýc soudruh JUDr. Alois Dvořáček, ale to už je zase jiný příběh. Ale jen na okraj, ten se členstvím v KSČ taky nechlubil, ani s ničím jiným -:)

 

 

S tématem souvisí i článek: Brňáci nebaštili totalitu tak horlivě jak se dělo třeba v Praze ZDE

 

Autor: Jan Šesták | pátek 10.12.2010 12:12 | karma článku: 15,85 | přečteno: 1511x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik