Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povodně a carevna jsou podobné jako srpen 1968 a normalizace

Na jedné straně semknutá většina národa, snažící se třeba v onom roce 1968 o to, aby skončily rudé totalitní poměry, a konečně se i u nás začalo hrát všude fair play. Na druhé straně pak různí Bilaci, Husáci a Štrougalové se svými novými nohsledy, kteří hned po sovětské invazi zavětřili, že se naskýtá skvělá příležitost dostat se k lizu i pro ně.  Když si proslulý Husákův výrok „Nech odpadne čo je kolísavé“ správně přeložili jako „Kdo bude podporovat internacionální pomoc a KSČ, bude za to bohatě odměněn dosazením do funkcí, a tedy i výší platu.“  

Podobně vyzněla úžasná sbírka Českého rozhlasu obětem povodní, která se dostávala celý den až k šesti milionům, shodou okolností zrovna v době, kdy se odhalovaly stamiliony a kila zlata v tajných schránkách politických  korupčníků, či jejich lobbistických pomahačů. Těm pochopitelně vůbec nedochází, že svým počínáním až děsivě zrazují všechny ideály listopadu 1989, a chovají se tak úplně stejně, jako jejich zrádcovští předchůdci ze srpna 1968 a následující doby normalizace. To slovo předchůdci je třeba brát ovšem s reservou, neb často se jedná když ne o stejné zrádce, tak o politiky z rudého normalizačního chovu, či dokonce stáje.

 

Tak jako rudí normalizátoři nevěřili ve své papouškované fráze o socialistickém společenství a další pindy, když je zajímaly jen peníze a osobní moc, tak ani jejich  dnešní apgrejdovanou  garnituru nezajímá nějaká demokracie, ale zase jen peníze a osobní moc. Oprávněně se odjakživa považovalo za největší marasmus naší rudé totality to, že se několik generací učilo již od útlého dětství, že to co se říká doma, se nesmí říkat ve škole či v práci. S děsivou silou se tak nyní potvrzují tehdejší občasné poznámky, že mnohem horší než ekonomické škody tehdejšího komunisticko - estébáckého režimu je duševní zmrzačení značné části národa. Vypadá to, že duševně zmrzačení v tomto smyslu jsou teď již prakticky všichni politici a funkcionáři, když skoro každému přijde normální, že se odrbáváme všichni navzájem. No aby ne, když oni jsou v tom odrbávání na horních příčkách. Včetně naprosto vážně míněných úvah o tom, že odměnit funkcionáře za jejich loajalitu lukrativní pozicí ve státní firmě není žádnou korupcí.

 

 

Tomu plně odpovídá i dnešní situace, která kupodivu tolik lidí překvapila. Přitom je jen logickým důsledkem poklonkování většiny z nás před funkcionáři, ať už komunistickými, estébáckými,  či nynějšími rádoby demokratickými. Je třeba zdůraznit, že je to poklonkování oboustranné v tom smyslu, že tak jako funkcionář považuje za normální servilitu svých podřízených vůči sobě, tak neshledává nic špatného ani na vlastní servilitě k těm, co jsou v žebříčku nad ním. Za tzv. totality se to týkalo úplně všech, když i naši tehdejší mocipáni museli být servilní vůči Stalinovi, pak Brežněvovi a dalším.  Dnes se to změnilo, když snad k Rusku už servilní být nemusí, pokud budeme různé detailní zprávy o tom, že třeba část archivů StB je uložena v Moskvě považovat za hoaxy. Jenže když ne servilní k Rusku, tak zase musí být servilní k carevně či lobbistům, takže to vyjde nastejno.

 

V tomto směru není výmluvnějšího příkladu, než následující citace na iDNES koncem minulého týdne:

 

"Pár minut poté, co jsem poslal žádost na sekretariát vlády, mi volal sám premiér. Byl rozčilený, křičel na mě, co si to k paní vrchní ředitelce dovoluji. Při další cestě do Strakovy akademie jsem si vzal pugét a šel se Nagyové omluvit. Nechala mě půl hodiny čekat na chodbě, pak vyšla ven, vzala si kytku a řekla: To jste si dovolil hodně, doufám, že se to nebude opakovat," popsal MF DNES své seznámení s pravou rukou premiéra Nečase vysoce postavený státní úředník. Celý článek je ZDE

 

Škoda jen, že se novinář onoho vysoce postaveného státního úředníka nezeptal, jestli mu nedošlo, že tím, že si na paní vrchní ředitelku Nagyovou okamžitě nestěžoval, jen dále upevnil její moc a pozici carevny. Zvláště když se pak přišel ještě poklonkovat s pugétem. Ale můžeme mu to mít za zlé? Když se už za totality naučil, že se má držet pusa a krok?

 

Autor: Jan Šesták | středa 19.6.2013 10:22 | karma článku: 18,40 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 9,78 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1277x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 641x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2755x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik