Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podvody při MS v Liberci jsou skvělou zprávou!

Za pouhé dvě miliardy korun jsme totiž získali konkrétní údaje o tom, co by se v mnohem větším rozsahu dělo v případě, že bychom pořádali Olympijské hry. Připomeňme si, že původně nemělo stát liberecké Mistrovství světa v lyžování daňové poplatníky ani korunu. Pak zřejmě přišli organizátoři na to, že při samofinancování by se těžko mohly vyplácet zasloužené odměny, a tak podnikli úspěšný  lobbing a státní miliardy zajistili. Při přerozdělování tak vysokých částek se ovšem nutně museli dopustit mnoha nepřesností, takže zcela logicky se na scéně objevil NKÚ.  

Celou situaci nejlépe charakterizuje následující citace:

 

"Nás se toto zjištění opravdu netýká," říká za současný organizační výbor Zdeněk Soudný. "Ale co mě v této záležitosti zaráží a je mi líto, že NKÚ přišel s touto informací šest dní před zahájením mistrovství. Vždyť výsledky jejich šetření byly známy už 19. listopadu loňského roku! Domnívám se, že tím jen poškozují jméno MS a tohoto  sportu" dodal Soudný ve vyjádření pro iDNES.cz.

 

Takže podvádění nevadí ale informovat o podvodech, to už ano? Svérázná je také rada, kdy by se mělo šetření provádět a kdy už ne.  Jistěže rádi věříme, že se to organizačního výboru netýká, byť by mohl někdo poznamenat, že i jeho členové mají po skončení nějaký prezent slíben, třeba  v rámci nevinné provize. Část problému je ale i jinde.

 

Politice na všech úrovních se většinou věnuje určitý typ lidí, a to bez ohledu na právě panující režim. Ti, kterým nečiní potíže "naučit se usmívat  při ´zabíjení´" jak zpíval John Lennon ve svém Hrdinovi dělnické třídy /Working class hero - ...But first you must learn how to smile as you kill/. Mmch. píseň, která byla v BBC zakázána zřejmě z ideologických důvodů, byť jako záminka posloužil jeden fak.

 

Problém  České republiky leží v tom, že pro politiku disponovaní lidé se nemohli během svého totalitního působení dostatečně finančně zabezpečit přiměřeným způsobem.  Tehdejší stranické funkcionářské hvězdy tak měli často menší příjmy než třeba zelináři. Jistěže byli i výjimky, kdy se na někoho dostala např. levná vila po emigrantech, nepodařilo se to ale každému. Takže jejich odměna za  politickou práci většinou spočívala v drobnostech jako zájezd do  SSSR nebo na Kubu, přijetí dětí na školu  bez ohledu na jejich schopnosti a jiné, z dnešního pohledu spíš drobnosti.

Dokonce i soudruh, který se dostal k větším částkám musel být obezřetný, a tak si mohl pořídit maximálně žigulíka aby nevzbudil podezření.

 

Proto se po Listopadu tento druh lidí, vstupující do politiky, hleděl  především dobře hmotně zabezpečit včetně svých širších rodin, aby tak dohnal těch promarněných 40 let. To je ovšem dlouhodobější proces, který jak je vidět stále přetrvává. Tím, že se tomu věnovala většina politiků, tak se dosud až na výjimky všechny podezřelé kauzy, od záhadných privatizací přes topné oleje až třeba po Grippeny ve všeobecném politickém zájmu vždy nějak zaretušovaly.

 

Jak dokazují nynější liberecké události, proces hmotného vyčlenění se není u politického establishmentu ještě zdaleka ukončen. Buďme rádi, že stát v Liberci pozbyl pouze dvě miliardy. Během případné olympiády bychom vzhledem k násobku počtu disciplín přišli už o stovky miliard, nejméně tři až čtyři. Takže pokud Liberec rozsvítí oči většině z nás a olympiáda se v ČR konat  nebude, nakonec vyděláme či lépe řečeno ušetříme skoro všichni.

 

Ještě malé doplnění kvůli bezprostřední názornosti:

 Nynější, z části zpronevěřené dvě miliardy, tedy dva tisíce milionů korun, jsou bez ohledu na to jak mnoho se to může zdát opravdu pakatelem. 

Na jednoho z nás včetně kojenců atd. tak připadají pouhé dvě stovky. Jenže v případě Olympiády by těch miliard mohlo být až dvěstěkrát víc, a tak by každý z nás musel dát i dvěstěkrát víc těch dvoustovek, celkem by tedy na jednoho vyšlo 40 000 korun. Další komentář snad už není nutný.

 

Autor: Jan Šesták | čtvrtek 12.2.2009 23:58 | karma článku: 27,28 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik