Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Petr Kellner a Třetí odboj

aneb bez Třetího odboje by nebylo ani Petra Kellnera, protože by Československo navždy zůstalo ve stavu těsně po únoru 1948, tedy něčím podobným jako Severní Korea. V tom spočívá zásluha Václava Havla a Třetího odboje vůbec, když o změny v listopadu 1989 se musela postarat až mezinárodní situace, neboť teprve po pádu berlínské zdi i nás konečně trklo, že bychom se mohli taky konečně s totalitou jako jedni z posledních v Evropě rozloučit .

V následujícím turbulentním období nebyl na nějaké hodnocení minulosti vůbec čas, snad jen na zametání stop, a tak dopadli jako hubkaři všichni ti, kteří se za cenu vězení a dalších útrap zasloužili o to, že tady totalita severokorejského typu nikdy nevznikla, a přechod k demokracii tak mohl proběhnout celkem bez problémů. S výjimkou Václava Havla a jeho pár spolupracovníků, kterým byla zajištěna dobře placená místa ve státní správě.

Důsledkem pak byly mj. nadměrné důchody estébáků, lidových milicionářů, komunistických pohlavárů, příslušníků totalitní armády a bezpečnosti, učitelů marx-leninismu a všech dalších, kteří už dávno ne z naivního poválečného nadšení pro komunismus, ale jen a jen kvůli osobnímu prospěchu vykonávali totalitní moc. Vedle toho potom naprosto ostudné důchody těch, kteří vzhledem ke svému odboji proti totalitě mohli zastávat jen nejpodřadnější místa, když se často octli i bez práce, z čehož pochopitelně ani průměrný důchod vyjít nemohl.

Až poté, co z několika desítek tisíc účastníků Třetího odboje v roce 1989 jich nyní zbyly necelé dva tisíce, se naše vláda dopracovala k tomu, že se jim důchody dorovnají aspoň na průměr. Sice škoda, že jen na průměr všeobecný, protože kdyby to mělo být dorovnáno na průměr důchodů exponentů totality, bylo by to větší gesto, ale díky aspoň za to.

Včerejší velký rozhovor s Petrem Kellnerem ho představil nejen jako výborného experta, ale i jako sympatického sportsmana i rockera, takže si jeden nutně musel říct, že jeho impérium je opravdu ve správných rukou. Třetího odboje  se ale dotknul jen velmi okrajově, když pan Kellner zmínil nyní úsměvnou příhodu, jak mu „ za komunismu Martin Ulčák jako svazák na vysoké škole nepodepsal výjezdní doložku.“ Naznačuje to ovšem, že i pan Kellner si dodnes pamatuje, jaké to za totality bylo, a že se sám rozhodně nepřikláněl k přímým vykonavatelům totality, jakým byl třeba zmíněný pan Ulčák.

Z toho pohledu mohlo být čtenáři rozhovoru trochu líto, že když už pan Kellner  věnoval pár desítek milionů na dorovnání nákladů na institut pana presidenta Klause, že už nevěnoval nic na dorovnání důchodů zbylým účastníkům Třetího odboje. Ale třeba to bylo jen proto, že to považuje za politickou záležitost a jak prohlásil, do politiky vstupovat nehodlá.   

Takže by to mělo zůstat výzvou pro naše politiky, udělat ještě něco víc v tomto smyslu, když třeba v Polsku snížili už před více než dvěma lety důchody 41 tisícům bývalých spolupracovníků komunistické státní bezpečnosti a taky několika největším papalášům, kdy si teď např. Jaruzelski přijde místo našich 53 tis. korun "jen" na polovinu. Pro Poláky je to velmi dobrá zpráva zejména proto, že je důkazem toho, že v Polsku už neexistuje prolnutí bývalých estébácko -komunistických zločinců s nynější vládou a zastupiteli na všech úrovních, jako se zřejmě pořád ještě místy děje třeba u nás.

 

Autor: Jan Šesták | středa 11.4.2012 9:46 | karma článku: 14,48 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Hledaného dezinformátora Zítka zadržela policie na Slovensku, utíkal dva měsíce

24. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:24

Policie na Slovensku zadržela hledaného dezinformátora Pavla Zítka, informoval server Seznam...

Ukrajině pomoci, ale... Vyslání vojáků možný premiér Francie Bardella odmítá

24. června 2024  15:11

Šéf francouzské nacionalistické strany Národní sdružení Jordan Bardella slíbil ostražitost vůči...

Všichni vědí, že si to vymyslel, řekl muž o korunním svědkovi k vraždě ve Slopném

24. června 2024  15:02

Řízení o obnovení procesu v případu třináct let staré brutální vraždy v obci Slopné na Zlínsku je u...

Do Prahy přijel argentinský prezident Milei. Bude mít přednášku a setká se s Pavlem

24. června 2024  14:59

Česko v pondělí navštívil zhruba půl roku po svém zvolení do funkce argentinský prezident Javier...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik