Mediálně vítězí norský masový vrah na celé čáře

Třeba vrah Johna Lennona pak musí ve vězení u toho skřípat zuby – taková nespravedlnost: „Zabil sice více lidí než já, ovšem samé bezvýznamné, copak to jde srovnávat? A moje fotka se objevila v tisku jen sporadicky, a o mně samotném toho taky zrovna moc nepsali. A teď ten Nor je všude, v uniformě i bez ní, jak míří s puškou se zaměřovačem i bez něj, a ke všemu ho pořád citují.“

Opravdu těžko říct, proč nám média pořád servírují fotky norského vraha včetně jeho videomateriálů a dalších věcí. Také část našich blogerů neodolala, a vrahovou fotkou zpestřila svůj blog. Vysvětlení možná bude spočívat v tom, že v případě vraždy Johna Lennona si média bohatě vystačila s obětí, a tak už vraha nijak zvláště nepotřebovala. Jenže co se školáky, byť jich bylo zavražděno několik desítek? Jistě, dá se fotka do novin, napíše pár slov, ale to nejde opakovat do nekonečna. Kdežto charismatický vrah, to je něco jiného. Navíc mu i spousta lidí fandí, a toho že by se měla média zříct?

Takže nám cpou jeho fotky pořád horem dolem, že jejich frekvence překonává i masové vrahy typu Hitlera, Stalina či Gottwalda, když u nich se to nyní už tolerovat dá, neb se jedná o dávné mrtvoly. O ostatních žijících masových vrazích ani nemluvě, z těch se takové popularity dosud nikomu nedostalo.

Takže by se jeden ani nedivil, kdyby za několik dní vyšel do češtiny přeložený, již dávno proslavený, vrahův elaborát o 1 500 stranách, když jeden z našich plodných blogerů má jistě už připravenou obhajobu na jeho vydání, podobně jako se dříve zastal originální faksimile Hitlerova Mein Kampfu.

Svým způsobem se dají média pochopit, je to přeci jen parádní změna, mít živoucího hrdinu, byť negativního, a nemuset tak pytlíkovat články s fotkami Profimedie. Ale pořád je snad většina lidí, která by právě v tomto případě dala přednost nic neříkajícím ilustračním fotkám. Třeba se připojí i ostatní, i za cenu toho, že vrah, který má v cele snad i internet, se tak nebude moci ukájet nad svou obrovskou popularitou.

Takže dost vrahových fotek, ovšem nic proti tomu, aby se zkoumaly případné vrahovy vazby na ostatní možné teroristy a jejich výcviková střediska, ať jsou kdekoliv. To má efekt pro případnou prevenci, vrahovy fotky ovšem jen obtěžují.

Autor: Jan Šesták | pátek 29.7.2011 15:05 | karma článku: 12,24 | přečteno: 1809x