Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má president Klaus VUML? A premiér Fischer taky?

A co naši ministři, poslanci, senátoři, velvyslanci, hejtmani, primátoři či ředitelé státních podniků a další? Těžko říct, nikoho to dosud nezajímalo, nikdo o tom nepsal. Proto docela věřím Jiřímu Pernesovi, že tuto část svého vzdělání nepovažoval za nijak důležitou a tak ji nezahrnul ani do svého CV.

Přesto najednou, zřejmě vůbec poprvé, je pro nějakou funkci hendikepem to, že někdo chodil do VUMLu. Asi proto, že aspoň ředitel  Ústavu pro studium totalitních režimů by měl mít nějakou fazónu. Všude kolem exkomunisti a estébáci, kteří se po několikadenním listopadovém  přikrčení rychle narovnali, o KSČM ani nemluvě. Tak ať je aspoň  jeden člověk "čistý." A že prý by byl vhodnější jako ředitel ÚSTR nějaký disident. Jenže copak disidenti udělali po Listopadu 89 něco pro očistu společnosti od komunistického zlořádu?  Spokojili se s teplými flíčky, což bylo na jedné straně pochopitelné a lze přijmout jejich zdůvodnění, že po letech neustálého tlaku chtěli už konečně žít zase v klidu. Ale právě proto můžeme předpokládat, že i případný ředitel  ÚSTR z řad disidentů by nebyl v tomto smyslu výjimkou, nehledě na možnou absenci odborné erudice. Pokud má někdo obavy, že Jiří Pernes teď bude přimhuřovat oči kvůli svému VUMLu, podobné nebezpečí by hrozilo i od disidenta na jeho místě, byť zase z jiných důvodů.

 Rozhodně se totiž nedá říct, že by disidenti byli po r. 1989 nějak důslední v odhalování pravdy o totalitě. Nijak zvlášť neusilovali např. o zpřístupnění svazků StB, seznamu členů KSČ nebo Lidových milicí. Nebo třeba o zveřejnění seznamů Státní banky československé s desetitisíci jmen  těch, kteří dostávali devizové přísliby k cestám na Západ. I to by mohlo být zajímavým dokladem o tom, jak si kdo počínal, když třeba dostával příslib každý rok, někdy i víckrát. Nikdo se na to nezeptal v žádném rozhovoru pana presidenta Klause, ani premiéra Fischera či kohokoliv jiného. Ono by se přece nehodilo  připomínat, že si byli někteří rovnější, včetně těch, kteři zdánlivě nepatřili k totalitní elitě.

 Takže paradoxně jediným,  komu je v této zemi neustále vytýkáno přidělení devizového příslibu jsem se stal sám, když jsem využil Helsinské konference o spolupráci  v Evropě za účasti USA a Kanady v r. 1975, kde i ČSSR podepsala mj. klausuli o sbližování národů. Takže jsem si znovu podal žádost o devizový příslib, doplněnou i o zdůvodnění, že chci navštívit USA hlavně proto, že se chci blíže seznámit s Country music jako s hudbou  převážně amerických dělníků a farmářů, a že jsem zván některými  jejími předními interprety. Pozvání mi poslal Country DJ a televizní moderátor Dave Hogan, který mě navštívil i v Brně, a se kterým jsem si pilně dopisoval, stejně jako další kamarád Earl Poole Ball, který byl téměř 30 let vedoucím doprovodné skupiny Johnnyho Cashe, a taky mě zval kamarád George Hamilton IV, další hvězda americké country. Jistě mi pomohlo i to, že na mou návštěvu se těšil také Jimmie Davies, slavný nejen kvůli svému evergreenu You are my sunshine ale i proto, že byl dvakrát guvernérem státu Louisiana.  Více ZDE Takže mě bolševik už pustit musel, aby nějak nepopřel ještě čerstvý podpis pod Helsinskou smlouvou.

Důvodem toho, proč je mi toto jediné přidělení devizového příslibu za celou totalitu vytýkáno je to, že se pravidelně na blogu věnuji praktikám udavačů StB v jednom hotelu, které byly svým způsobem ojedinělé v tom, že udavači využívali StB k prosazování svých  soukromých zájmů. Více např. ZDE  Těm se to pochopitelně nelíbí, a tak se snaží odvádět pozornost čtenářů tím, že pod různými nicky poukazují prakticky v každé diskusi na mém blogu třeba právě na mou cestu do USA. Takže nezasvěcený mladší čtenář může lehce nabýt dojmu, že jsem byl jediným z celého socialistického Československa, kdo mohl vyjet na devizový příslib na Západ. Což jsem nebyl, podobně jako Jiří Pernes nebyl jediným, kdo chodil do VUMLu.

 Měli bychom se už tedy rozhodnout o tom, jak zacházet s naší minulostí. Buď měřit všem stejně, nebo vyhlásit generální pardon a říct, že se vlastně až tak moc během totality nestalo. Ale nedopouštět, aby si někteří byli opět rovnější než ti druzí. Aby u někoho třeba VUML vadil, a u jiného ne.

Autor: Jan Šesták | sobota 6.3.2010 11:33 | karma článku: 18,25 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Hasiči vyhlásili druhý stupeň, použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik