Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunistická propaganda Michela Fleischmanna z F1 u Karla Šípa

Ve včerejší  Všechnopárty,  věnované emigraci, pan Fleischmann poznamenal: “Já nejsem emigrant, já jsem zavlečenej,  protože mi bylo teprve 16 či 17. Otec pracoval v roce 1968 na československé ambasádě v Paříži jako titulní rada, a byl první československý diplomat, který emigroval.“  Takže hlavně mladším  divákům bylo jistě vše jasné.  Když sovětská okupace ukončila v šedesátých letech naši svobodu, otec pana Fleischmanna neohnul hřbet před okupanty a  kolaboranty jako byl Husák, protože dokonce jako  první  ze všech našich diplomatů pochopil, že v nesvobodě se žít nedá.

Je zde ovšem problém, protože takový přístup zase jen slouží k rozšiřování mylné představy, že do roku 1968 se tady žilo naprosto skvěle, než to přerušila sovětská okupace. Ano, někomu se tady žilo skvěle, ovšem výhradně představitelům a vykonavatelům totalitní komunistické moci. Např.  zcela jistě se neměla špatně právě rodina pana Fleischmanna. Protože kdo jiný se asi mohl stát,  jak před rokem 1968 tak i po něm, např. titulním radou v Paříži, než člověk plně oddaný režimu?  Jen ten, kdo se aktivně stavěl třeba za to, že pravdu nemá doktorka Milada Horáková, ale právě prokurátorka Brožová – Polednová, jen takový komunista se mohl stát radou na ambasádě. A i když jistě i v Jáchymově působilo dost vzdělanců znalých francouzštiny, nepochybně ani jeden z nich na ambasádě v Paříži nikdy nepůsobil.

 Takže je jasné, že otec  pana Fleischmanna musel aktivně po únoru 1948 přispívat k budování  totalitní společnosti. Škoda tedy, že se Karel Šíp pana Fleischmanna nezeptal, jestli tomu jeho otec věřil, nebo jestli si jen spočítal, že to bude výhodnější. Podobně jako si  jistě spočítal v roce 1968, že lepší bude zůstat v Paříží. Je sice pravda, že se diváci chtěli bavit. Jenže to nebylo ještě všechno.

Jedním z hostů byl totiž i Jaroslav Hutka, kterého donutil k emigraci během normalizace samotný režim. Jenže o tom nepadlo skoro ani slovo, opět se  jen  dokola vtipkovalo, tentokrát na téma Hutkových manželek,  či proč si vybral k emigraci právě Holandsko. Nikdo se nepokusil zmínit rozdíl mezi emigrací rodiny Fleischmannů a právě Jaroslava Hutky.  Proč se třeba Hutka nezeptal, jak jejich emigrace z pařížské ambasády probíhala? Kdo se k nim ještě přidal? A jestli emigrovali až poté, co otec pana Fleischmanna dostal  výplatu, aby měli aspoň něco do začátku? Bouchli jen dveřmi, nebo počkali až z Prahy přijede náhrada, taky proto, aby mohli ambasádu včetně pokladny a účtů pořádně předat?

Možná by se i při těchto tématech diváci pěkně pobavili. Shrnuto podtrženo, tento pořad byl dalším z řady, který opět obrousil hrany zrůdné totality. Zvláště když asi jen málo z jeho diváků si dnes na rádiu Česko poslechne další díl Příběhů bezpráví, věnovaných totalitním zločinům.  Pak se nesmíme divit, že 50. léta  či normalizace už téměř nikoho nezajímají.  Důsledkem je pak to, že se komunisti nadále roztahují, a  uznání protikomunistického odboje vzbuzuje spíš opovržení.  

U Karla Šípa či Michela Fleischmanna se tento přístup dá pochopit. Žádný z nich za totality nijak nestrádal, nikdo jim nebránil v uplatnění. Škoda tedy, že to trochu nezachránil  aspoň Jaroslav Hutka, kterému komunisti  pořád zavírali pusu, až ho z republiky vyštvali. Omluvou mu může být to, že televizi sám nemá, a tak vlastně ani netušil, do jakého typu pořadu byl pozván.  I když vlastně, co asi tak mohl čekat? Copak tady jsou v médiích jiné besedy než zábavní a propagační?

Autor: Jan Šesták | sobota 12.2.2011 11:13 | karma článku: 24,63 | přečteno: 2062x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,44 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Biden a Trump jdou do boje. Diskutují v první televizní debatě

27. června 2024,  aktualizováno  28.6 3:08

Aktualizujeme V pátek od tří hodin ráno Joe Biden a Donald Trump měří síly v první televizní debatě. Hodinu a půl...

Další Mikulášovy patálie. Bekovy asistenty platí Senát i resort školství

28. června 2024

Premium Nejen ministr školství Mikuláš Bek (STAN) umí využít maxima možného. Po nejdražším pronájmu...

Zákulisní dohoda o nominaci Leyenové štěpí Unii. Zuří i italská premiérka

28. června 2024

Premium Evropští lídři se ve čtvrtek sjížděli na dvoudenní summit v Bruselu s tím, že věci jsou dané....

Bouřky vytopily také část Olomouckého kraje, v pátek přijdou další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  22:39

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Další se pak ze západu postupně přesouval směrem na...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik