Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Knížka nejen pro puberťáky a učitele dějepisu

Koncem minulého týdne se zachvěla čerstvě demokratická srdíčka mnohých z nás. Při zprávě, že major Zeman opět vstává z mrtvých. Tentokrát ovšem nemíří přes obrazovky či dokonce ve formě dývek do našich domovů, ale jako didaktická pomůcka do českých škol.  Nezbývá než doufat, že to nedopadne podobně jako když mnozí naši spoluobčané vstupovali do KSČ nebo StB aby je rozložili zevnitř.

Oficiální zpráva z Idnes a MFD zní:

"Díly komunistického seriálu Třicet případů majora Zemana, které dezinterpretují historii, teď míří do českých škol. Děti se podle nich budou učit – mají díky nim poznat, jak se žilo za minulého režimu."

Přestože si např. Lidovky nebo MFDnes zhruba každého půl roku při pravidelných materiálech o mládeži postesknou, že není dostatek titulů pro mládež, které by se např. zabývali sexuální výchovou, zřejmě z komerčních důvodů přehlíží tituly malých nakladatelství.  V rámci vyváženosti si tedy dovolím uvést jako protinávrh jiný knižní titul, taky doporučovaný, ale "pouze" Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze čili ne tak halasně jako dokáží hlavní média: 

·        Publikace předkládá osobní výpověď chlapce vyrůstajícího v době totality. Přestože příběh není zatížen detailními faktografickými údaji nebo daty, je možné si na jeho základě udělat představu, jak se tehdy dospívající mládeži žilo, jak vnímala tuto dobu nesvobody.

 ·        Knihu lze doporučit nejen jako kvalitní a velmi čtivý příběh, ale také jako podklad pro výuku doby 50 a 60. let 20. století v Československu. Osobní vyprávění dospívajícího chlapce, jeho postřehy, pocity, jeho zážitky se mohou stát přístupnou cestou, jak dnešním žákům přiblížit život v této době.

 Protože takové doporučení trochu "zavání" povinnou školní četbou, jsou přiloženy dojmy čtenářky Pavly, která se s tímto faktem vtipně vypořádala:   

"Dostala se mi do rukou knížka s názvem Beetles, která mě zaujala už svým názvem, připomínajícím mi vznik mé oblíbené skupiny Beatles. Přiznám se, že mě její obsah nalákal už proto, že jsem holka a zajímalo mě, jak asi takové dospívání probíhá u kluků, protože u sebe jsem jej poznala dobře a klučičí svět mi vždycky připadal takový tajemně zahalený do mlhy, do které se nám holkám v před ani pubertálním (ruku na srdce, ani v postpubertálním..) věku nepodařilo proniknout. „Tak teď mám jedinečnou šanci“, usoudila jsem a pustila se do čtení. Knížka je psaná velice milou, přátelskou, poutavou a čtivou formou a člověk (tedy aspoň já) se od ní prostě nemůže odtrhnout. Hltala jsem řádky a skončila jsem až k ránu, kdy jsem ji dočetla až do konce. Ráno, po pár hodinách spánku, se mi vůbec nechtělo do práce, ale to nevyspání stálo za ten zážitek. Vzpomněla jsem si přitom na spoustu zážitků, ovšem z druhé strany, tedy co jsem tehdy prožívala já a krásně mi to zapadalo do sebe. Některé zážitky jsem měla dokonce prakticky totožné – třeba vzpomínka na jednoho mého kamaráda, který mi chladivým mlékem po opalování natíral rozpálená záda. Tehdy jsem nevěděla, co je příjemnější, měla jsem v hlavě trochu zmatek a ve skrytu duše jsem toužila, aby nezůstalo jen u toho natírání.. Myslím, že jsme po tom toužili oba dva, ale bylo ještě brzy, oba jsme byli nesmělí a tohle byly jen roztomile neohrabané začátky našeho budoucího milostného života. V knížce se mi ale líbily i ostatní zážitky – ze sportu, poučení, které jsem nenašla v žádné jiné literatuře, ale i rozbor anglických písniček, které jsou mi velice blízké.
Na tuto knížku jsem si vzpomněla po nějaké době, kdy se děti mého přítele dostaly do věku 11 a 13 let. U toho mladšího ještě váhám, aby toho na něj ještě přece jen nebylo naráz trochu moc, ale starší dceři ji určitě dám přečíst. Sice jde o knížku o klukách ale myslím, že bude určitě zajímavá a poučná i pro holky. S přítelem, který byl knížkou taky velice nadšen, jsme se shodli na tom, že bychom ji doporučili jako povinnou četbu všem dospívajícím a nejen jim. Ovšem v tom je háček – vzpomínám si, s jakým nadšením jsem četla povinnou četbu…, takže to radši ne. Ale v každém případě, knížka je to skvělá a doporučuji ji všem.   Pavlína 

Většinou není čas ani prostor, kde bychom se mohli o nějaké knížce dovědět víc. Ale tady na blogu, zvláště třeba teď v noci si všeho můžeme dopřát do sytosti, tak ještě pár postřehů. Např. co napsal o knize Beetles /J. Kudrnáč/ oblíbený internetový server Knihovnice.cz, věnující se především recenzím:   

Celý příběh je vlastně o tom, jak se z kluka, který chodí na hrušky a tajně kupuje karty, postupně stává mladík zaneprázdněný starostmi o své mužství a stejným, ne-li větším dílem rovněž o něžné pohlaví. Objevování dívek i vlastního těla je podáváno lidsky, nijak nadneseně nebo snad přehnaně expresívně. Dočtete se něco málo o životě na venkově v padesátých letech, o kouzlu společných sprch a sportování, studiu cizích jazyků nebo první pracovní zkušenosti v socialistickém hospodářství. Vše je většinou docela nenásilně prošpikováno radami a poučeními, kterých se hlavnímu hrdinovi postupně dostává. Ať už jde o nevýhody nikotinové závislosti nebo tajemství velikosti penisu.
V dnešní době může být možná až trochu k smíchu, že se mládeži dostávalo více "odborných konzultací" od sportovní lékařky nebo tělocvikáře a nikoliv od rodičů. Doba ale byla prostě taková a ve výchově platily poněkud jiné zásady než dnes, kdy (pevně doufám) je běžné, že rodiče mluví s dětmi o otázkách sexu a dospívání otevřeně.
Celkově hodnotím vyprávění jako příjemné a odpočinkové čtení.

Jana Klusáková byla stručná, vtipná a výstižná:Beetles - třeskutá zpověď  o dospívání na přelomu 50. a 60. let. Text bez moralistních zámlk ilustruje Dušan Ždímal kresbami stejných kvalit.

 Ještě kousek z minirecenze mladé slečny učitelky biologie a tělocviku, která naznačuje, že by se kniha mohla využít vedle dějepisu i v dalších předmětech: 

Dovolila jsem si Vaši knížku vzít i na jednu z mých hodin ve škole a  napjatě jsem čekala, jak budou mojí sedmáčci reagovat, když jsem  předčítala úryvek ze sexuální výchovy. Mlčeli, poslouchali a pak po zvonění neutekli domů, ale ještě jsme si chviličku povídali. Tak tady máte  napsaných  pár řádků od jedné malé stydlivé paní učitelky, které se Vaši  beetlsáčci moc líbili.

V knize Beetles si můžete zalistovat třeba v Paláci knih Luxor na Václaváku nebo v knihkupectví Šedivý v Brně na Masaryčce. Ukázku - jednu kapitolu si můžete přečíst hned teď přímo na internetu na  http://www.eplanet.sk/kniha/beetles-kudrnac-j/  po kliknutí na odkaz "ukážkové kapitoly" a následně na Kapitola 3 - Zdechlina   I podle ní poznáte, že jsou v knížce některé věci, která nám rodičům přeci jen nejdou z pusy tak dobře, když je máme sdělovat potomkům sami.

Ještě poznámka k "puberťákům v titulku. Toto lehce pejorativní označení bylo zvoleno jen jako kontrast proti učitelům dějepisu, aby se tak zvýšila "údernost". Jinak i knížka sama se od toho distancuje, jak dokládá malá ukázka, zachycující situaci poté, co se tělocvikář nekompromisně a účinně vyrovnal s šikanou": 

„Abyste věděli, jsme tady jedním mužstvem! Pokud nějaký tupínek nechápe, ať si všimne, že ani v nároďáku nejsou všichni hráči stejně staří!“A byl klid. Trest to byl nepříjemný, většinou však stačila jedna lekce. Spokojen byl i ten, kdo si ji zopakoval. Na rozdíl od jiných učitelů Kotleta prohřešek dál nerozmazával. Jako jeden z mála také nepoužíval povýšeného označení vy puberťáci jedni

Autor: Jan Šesták | úterý 23.12.2008 2:06 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik