Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klidná síla komunistů

Svého času lidovecký slogan komunisti nelepí na billboardy, ale o to důsledněji jej uplatňují v praxi. Dokázali se tak nenápadně přiřadit k vítězům voleb, a ještě více upevnit své pozice a připravit si tak půdu k dalšímu průlomu. Jistěže ne proto, aby tady jednou opět zavedli komunistickou diktaturu, to opravdu nehrozí. Ovšem podobně jak se nepotírá neonacistické hnutí z obav, že by se mohl objevit nový Hitler, ale kvůli jeho praktikám, které jsou v rozporu s lidskými právy, tak bychom měli být na pozoru i před komunisty. I jim jde především o to, dostat se k moci všemi způsoby, tak jak to u nás praktikují již od konce války, byť v současnosti mnohem rafinovaněji, než když měli k dispozici armádu, Veřejnou bezpečnost a StB nebo Lidové milice.

Nelze jim upřít jistou genialitu jejich počínání, se kterou se občas zůčastní čím dál řidších diskusí na téma změny názvu, nebo už jen ojedinělých zmínek o vyrovnání se s minulostí. Jako by si ke svému přetvořili poválečný fór o tom, jak pan Novák potkal známého Wassermanna. Když ho oslovil, ten se hned ohradil: "Pssst, už nejsem Wassermann, už jsem Vodička!"  "Chápu, chápu" odvětil Novák, vědom si poválečných protiněmeckých nálad. Takže když po čase nyní už Vodičku potkal znovu, zvesela jej oslovil jeho novým ryze českým jménem. Ten si však opět dal ruku k ústům: "Psst, už nejsem Vodička ale Potůček!" "Ehm, tak dobrý den pane Potůčku, ale promiňte, co byla tak špatného na jménu Vodička?"Načež nyní již Potůček odvětil: "Ale nic, Vodička byl v pořádku, jenom že mnohem lépe zní Potůček dříve Vodička, než Vodička dříve Wassermann."

  V posledních letech tak komunisti připustili jen rozebírání různých variant tohoto fóru, a přitom totálně zmátli drtivou část veřejnosti nejabsurdnějším polistopadovým fórem, kdy se jim podařilo umístit svého totalitního spolubojovníka Jana Fischera do funkce premiéra, spolu s plejádou dalších nomenklaturních kádrů KSČ. Vycházíme-li ze všeobecně uznávaného názoru i tady na blogu iDNES, že bývalý komunista je totéž, co řekněme bývalý Afro-američan, nemohl se jim podařit lepší tah. Jakmile komunisti totiž vstoupí jednou do vlády, už to nebudou ti, jejichž předchůdci udržovali tuto zemi 40 let v neskutečném marasmu, ale ti, jejichž předchůdce Jan Fischer byl nejoblíbenějším českým poválečným premiérem.

 Už nyní tak získávají neskutečnou podporu i u svých nesmiřitelných odpůrců. Dokládá to např. i včerejší názor jednoho diskutujícího na mém blogu, dosud zarytého antikomunisty, který např. jednoho kolegu - blogera  nezapomene nikdy oslovit soudruhu, a ať píše o čemkoliv, v diskusi pod každým jeho článkem připomene jemu i všem čtenářům to, že v roce 1968 vstoupil do KSČ,  byť poté co sám po roce vystoupil z toho měl dalších 20 let už jen problémy. Když mi včera tento diskutující zhodnotil Jana Fischera, málem jsem zaslzel dojetím: " Bývalý komunista a současný premiér Jan Fischer není mým oblíbencem a nikdy nebyl. Avšak to, že se svoji funkci vykonával s přehledem, jedná korektně a slušně, nechová se jako primitiv nebo buran, nepomlouvá a nenapadá druhé, to nelze nevidět. Není zkorumpovaný, nekrade a Stbáckým spolupracovníkem také nebyl. Nemusím ho proto házet do jednoho pytle s jinými grázly nebo lumpy a udavači, co v KSČ nikdy ani nebyli, ale ochotně sloužili kdejaké špatnosti a zlu."

 A to se jedná o pamětníka, který by o totalitě snad něco vědět mohl. Ti mladší už můžou milovat komunisty všeho druhu, ať bývalé či nynější,  už naprosto bez zábran, protože pro ně se už celá totalita zredukovala na dvě tři věci. Nějakou doktorku Horákovou kdysi dávno nechala popravit nějaká rychlokvašená prokurátorka, ale bylo to v době jakési krize, studené války nebo tak nějak, ale teď jí za to dali 6 roků natvrdo. A pak snad ještě to, že jistý Pernes měl šéfovat tomu hledání ve starých archivech, ale protože chodil  do nějakého marketingového kursu  ekonoma Marxe, tak ho teď zase vyměnili, a nikdo vlastně ani pořádně neví za koho, stejně jako k čemu ten ústav je.

 Komunistům hraje i do ruky známé mluviti stříbro, mlčeti zlato. Proto jsme se nikdy nedověděli třeba to, jestli VUML navštěvoval i Jan Fischer, jestli jezdíval na devizový příslib na Západ, a hlavně, jak si počínal coby kovaný komunista na Českém statistickém úřadu při sčítání výsledků totalitních voleb. Asi největším mýtem o totalitě je totiž to, že se k volbám chodilo povinně, a když někdo nešel, tak měl velké problémy. Komunisti pochopitelně nebyli hloupí a nestáli o to, aby se začalo mezi lidmi povídat, že někdo byl vyhozen z práce kvůli tomu, že nebyl u voleb. Volební účast kolem obvyklých  99.9 % jim totiž bez problémů odklepli soudruzi statistici.  Sám jsem k volbám někdy šel a jindy zase ne, problém jsem z toho ovšem nikdy neměl a např. v žádných materiálech StB jsem nikdy u nikoho nenašel zmínku o jeho volební aktivitě. Nelze ovšem vyloučit, že k volbám museli chodit členové KSČ, protože těm by ztráta místa hrozit mohla.

 Dalším velkým mýtem je zřejmě i to, že komunisti vyhráli v r. 1948 v demokratických volbách. Tomu jsem sám věřil až do minulého volebního víkendu, kdy jsem byl poprvé v životě členem volební komise. Tehdy mi došlo, že volby v r. 1948 mohly probíhat poněkud jinak než dnes. Možná i dřív byli v komisích zástupci různých stran jako dnes, aby byla zajištěna vzájemná kontrola při sečítání výsledků. Problém mohl být ovšem v tom, že zatímco ostatní strany byly zvyklé hrát fair play, komunisti se neštítili vůbec ničeho, což pak dokazovali dalších 41 let, včetně toho, že bez váhání popravovali a věznili naše největší vlastence. V konspirativní činnosti během války se vycvičili příslušníci všech politických stran,  podle mě své takto získané zkušenosti mohli během voleb zneužít právě jen komunisti, kteří nikdy neváhali jít ani proti vlastnímu národu.

Při jejich známé aktivitě a organizovanosti tak klidně mohli získat převahu ve volebních komisích, kdy ostatní strany vůbec nenapadlo, že by někdo mohl podvádět, a tak to připustili. Škoda jen, že zřejmě neexistuje žádný popis toho, jak to tehdy ve volebních komisí probíhalo. Třeba se nám ještě nějaký pamětník přihlásí.  Ale i kdyby mé podezření vyvrátil, před komunisty se i tak budu mít vždy na pozoru. Ne proto, že by se jednalo o stranu, která by tady chtěla opět zřídit rudou totalitu, to už by se jim nepodařilo. Ale proto, že se jedná o lidi, kteří se vždy chtěli dostat k moci neférovým způsobem - velmi mírně řečeno.

Autor: Jan Šesták | pátek 4.6.2010 11:31 | karma článku: 14,76 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,11 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik