Kafe od Nestlé vracet nebudu /přesto bude brzy i pivo jen v plastu/

  Koncem týdne informovaly tv stanice včetně iDNES o tom, že firma Nestlé stahuje z prodeje některé rozpustné kávy kvůli možnému ohrožení střepinkami, v případě poškození obalu.  Jako pravidelné konzumenty tohoto výrobku nás to zaujalo, a proto jako bloger k tomu přikládám  pár postřehů, protože si myslím, že záležitost by mohla mít závažnější dopad, než se teď zdá.

Riziko má dle firmy Nestlé spočívat v tom, že "Některé z těchto 100g sklenic, které jsou obaleny výraznou černou fólií  mohou být při přepravě k zákazníkům náchylné k poškození. V důsledku toho by mohly obsahovat drobné kousky skla."

Podle mé laické úvahy by k tomu mohlo dojít při prasknutí sklenice, protože vzhledem k pevné obepínající fólii by se sklenice nerozbila a prasklina by tak nebyla viditelná. Hned jsem si vzpomněl na to, jak jsem si nedávno otevřel láhev piva a přitom mi zůstala v ruce korunka plná skla, neboť láhev musela předtím zjevně dostat nějaký ťukanec. Vyřešil jsem to tak, že jsem tentokrát nepil přímo z láhve ale pivo si nalil do pohárku. Z praxe totiž už od dětství vím, že zatímco celá láhev se na vodě udrží, střepiny jdou okamžitě ke dnu. Pak už jen stačilo, při nalévání  neobracet láhev dnem vzhůru.

 Podobně jsem nezmatkoval ani před lety, když se mi  po pádu  na  zem rozbila sklenice nescafé. Velké střepy jsem vybral rukou a kávu jen smetl do jiné nádoby a v klidu používal dál. I kdyby se z mé podlahy třeba nedalo jíst /což se ovšem dá -:)/tak téměř vroucí voda by se postarala o případnou sterilizici a pak stačilo jen dávat pozor, abych při umytí dno použitého šálku nedrhnul prstama, protože tam by mohl nějaký střípek zůstat. 

 Protože jsou ale lidi jak známo různí, tak teď bude Nestlé všem ohroženým i neúplná balení plně refundovat. Čehož jistě využijí i někteří chytráčci, kteří už měli téměř dopito, či dokonce mají těchto káv zásobu. Pokud to tedy zatím přežili. Skoro bych si myslel, že se jedná o rafinovaný reklamní hoax samotné firmy Nestlé, která tak dává spotřebitelům najevo svou až hyperkorektnost. Kdybychom ovšem neměli zkušenosti s nejrůznějšími unijními předpisy a následně i žalobami. Takže z toho firmu určitě nepodezírám, z nedostatečné práce jejích marketingových a jiných specialistů už ale ano. Jak dokládá přiložené foto, po snadném odstranění fólie je totiž možné okamžitě zkontrolovat, jestli se jedná o rozbitou či neporušenou sklenku. Protože je datum spotřeby otištěno na jejím dně, jistě by nic nebránilo tomu, aby se tato káva prodávala dál, jen se slevou vzhledem k neúplné vinětě.

 

 

Všichni si totiž dovedeme dobře představit, co se stane s takto vráceným  zbožím. Či spíš se zbožím stáhnutým z prodeje. Půjde do spalovny? A tam budou nějací brigádníci sklenky otevírat a kávu házet do pece? Mám dojem, že tak daleko se tato balení ani náhodou nedostanou. A ti co je postupně vypijí, přežijí do jednoho, na to můžeme vzít jed.

 

Díky celé akce ovšem vejde společnost Nestlé do historie jako ta, která iniciovala zákaz skleněných obalů a skla vůbec ve všech oblastech spotřeby. Jistě se každému z nás už stalo v hospodě, že nám donesli pivo v nakřáplém půllitru. Což je o to nebezpečnější, že se někdy pije na ex. Jak tomu doufejme bude třeba zrovna  při dnešním i zítřejším hokeji.  Jenže již brzy budou po všech putykách šmejdit kontroloři, a za sebemenší prasklinky dávat mastné pokuty. Takže každý hostinský pak brzy přejde jen na plastové kelímky. Nemluvě už ani třeba o Plzeňském, to už zřejmě bude muset zanedlouho být v plastu povinně. 

 

Autor: Jan Šesták | sobota 22.5.2010 11:10 | karma článku: 15,81 | přečteno: 1320x