Je jazykovým ignorantem Obama nebo spíš novináři?

Zřejmě nebylo možné odolat a snad se i pokusit "zlidštit" před dokonale zorganizovaným příletem Obamu tím, že se z něj udělal totální antigermanista. Na rozdíl od novinářů na to ovšem většina z diskutujících na iDnes neskočila a prokázala, že není ochotna přijmout nepodložené výtky.

 Šlo o to, že Obama použil spojení "in Austrian" což přišlo některým novinářům jako doklad jeho neznalosti.  Připomeňme si, že sice English může být Angličan, angličtina i anglický, nebo German Němec, němčina i německý stejně jako Czech Čech, čeština i český, u Austrian je však zatím vžito jen Rakušan a rakouský. Ovšem na druhé straně, podobně jako American English je americká angličtina, stejně tak je Austrian German rakouská němčina.

 A je naprosto běžné, že když se ptáme na nějaký výraz v americké angličtine, stačí když řekneme How do you say it in American? aniž bychom nutně museli dodávat ještě English, protože tomu každý rozumí. Jednoduše proto, že američtina existuje, stejně jako rakouština. Čili stejně tak se logicky mohl Obama spokojit se spojením " I don't know what the term is in Austrian." aniž by dodal German.

 Zajímavé je ovšem to, že novináři zřejmě úplně ignorovali mnohem podstatnější věc a to výrok samotný, kde byla rakouština zmíněna. Tam totiž na rozdíl od našeho pokryteckého nazývání zákulisních kšeftů a šmeliny politickým lobbingem, nazval Obama vše pravými jmény: 

 Podrazácké kšeftování v politice je univerzální

Bylo zajímavé vidět, že politická interakce v Evropě se zase tak neliší od té v senátu Spojených států. Je hodně - nevím jaký je pro to výraz v rakouštině - podrazáckého kšeftování, a víte, lidé sledují své zájmy, a každý má své zvláštní zájmy a svou zvláštní politiku.

 Wheeling and dealing in politics is universal."It was also interesting to see that political interaction in Europe is not that different from the United States Senate," said Obama, a former senator. "There's a lot of — I don't know what the term is in Austrian — wheeling and dealing, and, you know, people are pursuing their interests, and everybody has their own particular issues and their own particular politics."

Nejčtenější článek tohoto blogu se také zabývá v závěru američtinou:

http://sestak.blog.idnes.cz/c/66610/Skolni-sex-hybe-republikou.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šesták | neděle 5.4.2009 18:01 | karma článku: 18,70 | přečteno: 1757x