Jak na fotbalové násilí? Fotbalem!

Právě se na ČT 24 pochlubil předseda Paroubek, jak poznal za posledních dvacet let evropský fotbal, a vyčetl ignoranci v tomto směru ministru Langerovi s tím, že jen čeká na první mrtvé ze stadiónů. Téměř všichni politici řeší o překot otázku, jestli policii na stadionech ano či ne a spolu s novináři  i našimi blogery /včetně některých ctěných dam, které možná ani na fotbale ještě nebyly/ skloňují unisono stále dokola stejná slova: kamery, agresivita, vstupenky na jméno, blacklist, idioti, peníze, bez diváků, riziková utkání, vymaštěné fotbalové hlavy atd. Jediný kdo zatím na tohle téma mlčí jsou tak už zřejmě jen fotbalisti.

Což je docela kuriózní. Ani za nejhlubšího totáče by si třeba fotbalisti jistě nenechali tolik kecat do svého sportu např. od tehdejšího předsedy ČSTV, Antonína nebeského Himla. Je už jedno, jestli je Himl sám nechával dýchat taky proto, aby pak od nich mohl přijímat v přátelštější atmosféře úplatky za povolení hrát v cizině. Ale dnes jim stačí, když ČSSD prohlásí, že má na fotbal tým expertů včetně toho nejvyššího, a všichni už jen v klidu čekají na výsledek.

 Ale copak si nemůžou jednou poradit sami? Což si nepamatují, jaké to bylo když hráli ještě  s klukama a někdo blbě kibicoval za brankou? Co se mu asi tak řeklo? Tak pojď a předveď co umíš sám. Buď se zařadil protože fotbal uměl, a jeho kibicování se vzalo jako projev nudy z toho, že ho ostatní nenechali taky si začutat. Pokud se ovšem projevil jako nemehlo, tak byl ztracen protože se mu každý vysmál, a po takové lekci byl už příště zticha. Proč tedy nezkusit podobný ověřený systém  i dnes? 

 Copak by byl problém, kdyby kapitáni Brna a Baníku před nedělním zápasem vyzvali své fandy, rowdies či jak si říkají k tomu, aby sestavili svá  mužstva a předvedli fotbalové umění v předzápase?  Mělo by to jen výhody. Již ve vlaku by Ostraváci  u piva řešili nominaci, třeba tak, že jedenáctka bude zvolena podle toho, kdo nadýchá nejmíň. To by je tak zaměstnalo, včetně přípravy strategie na zápas, že by se to jistě projevilo i na menším poškození vagonů. 

Další energie by padla na povzbuzování kamarádů během předzápasu, takže je předpoklad, že při hlavním mači o ligové body by se už všichni věnovali jen fotbalu. Taky proto, že by na vlastní kůži poznali, zač je toho fotbalový loket.

Jiná varianta by mohla nastat při zadržení výtržníků. Stačilo by je obléct do dresů a vyzvat, ať předvedou své umění ve zkrácené hře třeba o přestávce. Klidně i proti domácím žáčkům. S velkou pravděpodobností bychom se dočkali záběrů, které by po umístění na youtube dotyčné výtržníky vyloučily z fotbalového prostředí jistěji než všechny kartotéky policie.  

 

Nejčtenějším článkem tohoto blogu, uveřejněným i v sobotním celostátním tištěném vydání MF DNES dne 24. ledna 2009 je:

http://sestak.blog.idnes.cz/c/66610/Skolni-sex-hybe-republikou.html

Autor: Jan Šesták | úterý 24.2.2009 14:25 | karma článku: 19,54 | přečteno: 1843x