Chilské horníky vzápětí vystřídají turisti

Prakticky hned poté, co bude vytažen na povrch poslední horník, sjede dolů jeden záchranář, který tam bude působit jako průvodce, a po něm již první turista. Nápad na turistické využití nyní nejproslulejší světové atrakce vznikl sice náhodou, když mnoho ze dvou tisíc přítomných novinářů nabídlo tisíc i víc dolarů za možnost prohlídky, i bez toho by k němu ale jistě došlo co nejdříve.  Vždyť málokterému jinému místu světa či události se dostalo kdy takové pozornosti.

Při omezené kapacitě, dané rychlostí záchranné a zanedlouho tedy již turistické kapsle tak není divu, že se v mžiku vyprodaly lístky na  půl roku dopředu. Pak byl vyhlášem stop stav, neboť zájem o koupi celého zmíněného dolu projevil  britský miliardář Richard Branson. To je člověk, který v pondělí v Kalifornii představil loď SpaceShipTwo, kterou by od roku 2011 mohli do vesmíru létat turisté, ochotní dát za dvouhodinový let v přepočtu skoro 3,5 milionu korun. Branson totiž chce prodávat obě atrakce jako paket, když výlet kapslí do dolu by přišel na mnohem méně než cesta jinou kapslí do vesmíru, při zhruba stejné době trvání.

 

Navíc je to mnohem atraktivnější záležitost v tom smyslu, že výletníci do vesmíru navštíví místa, kde bylo již asi 450 kosmonautů, kdežto na místě rekordu v dlouhodobém pobytu v závalu pod zemí bylo chlapů jen  33. Mimochodem, všem z nich již Branson nabídl grátis cestu, pro změnu i pořádně nahoru do vesmíru, což bude další skvělá reklama. Nesmíme taky zapomenout, že roční kapacita bude pouze kolem 5 tisíc turistů, což z výletu do slavného závalu učiní opravdu exkluzivní záležitost. Škoda jen, že zatím padly návrhy na zřízení podzemního baru s vybranými drinky a hlavně s podzemní přirážkou /pochopitelně, že nekuřáckého/, kde by mohli případně obsluhovat i někteří ze zachráněných  horníků.  Důvodem byly hlavně obavy z toho, že by při možné panice, způsobené i menším tektonickým pohybem, mohlo dojít ke strkanicím u odjezdové kapsle. V každém případě měli Chilané velké štěstí, které jim všichni, včetně našich uhlobaronů, jistě ze srdce přejeme.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Šesták | středa 13.10.2010 20:13 | karma článku: 12,71 | přečteno: 1125x