Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blogeři, karmy a počty čtenářů

Blogerem jsem sotva týden i s cestou a tak bych snad ani neměl mít tu drzost, nějak komentovat zdejší systém. Na druhé straně by mohlo být výhodou, že jako newcomer ještě netrpím tzv. profesní slepotou a je tedy naděje, že by některé postřehy mohly být přínosem.

V blogerských kuloárních diskuzích mě překvapilo hned několik věcí. Jak vážně se probíraji strategie s ohledem na to, jak získat co nejvyšší karmu nejen článku ale tím pádem i blogera samotného, co nejvíc čtenářů i nářky nad inflací většinou nekvalitních článků.

Přiznám se, že mě to poněkud zaskočilo. Jaky dlouholetý pasivní čtenář blogů jsem totiž tyto věci nikdy nesledoval ani trochu. Když mě zaujalo téma čili titulek tak jsem kliknul a prostě četl. Případně se pak zapojil do diskuze a moc rád s autorem diskutoval a jak jinak, třeba se i pohádal. Vůbec jsem nevnímal kde a na jaké pozici byl článek umístěn a už vůbec ne kolikrát např. dostal karmu či kolik čtenářů měl. Sám jsem dal za několik let karmu asi třikrát a to jen proto, abych si vyzkoušel co to udělá aniž bych tušil na co takové hodnocení je dobré. A že se nějaká karma nachází i pod fotem blogera, to jsem nezaregistroval čestné pionýrské ani jednou.

Teď ale vidím jak velký význam tomu přikládají blogeři samotní. Diskutují o tom, v který den a denní dobu je nejlepší článek umístit aby co nejdéle zůstal na první straně a mohl tak přilákat co nejvíc čtenářů. Ale láká čtenáře opravdu článek, není to nakonec  jen titulek či jím naznačené téma? Dá se vůbec říct kolik lidí po přečtení prvních  pár řádků mizí jinam, zvláště když je tak široká nabídka? Aby to mělo opravdu vypovídající hodnotu, tak by snad musela být na konci článku výzva, aby čtenář laskavě kliknutím nějakého odkazu potvrdil přečtení.

Chápu ovšem, že jsme skoro všichni soutěživí hračičkové a máme rádi každou formu uznání. Jen bychom tomu neměli přikládat příliš velký význam. A hlavně se neochuzovat o možnosti potěšení z jiných forem, které nám blog Idnes poskytuje. 

Mým největším dosavadním "úspěchem" byl např. článek  Je Pavel Bém opravdu obdařen?, přitom to byla jen taková poznámka vzniklá na základě mého dojmu, že se při své kandidátské řeči snad až moc vychloubal. Ovšem měla správný timing těsně po jeho prohrané volbě. Na druhé straně jsem za to sklidil kritickou poznámku od kamarádky Šárky, "že jsem se do něj nemusel tak pouštět". Oponoval jsem tím, že mu to snad může i prospět k tomu, získat trochu víc skromnosti. V tom jsem ale moc neuspěl, mladí to dnes vnímají zřejmě jinak a pokud něco znají tak s tím jdou ven. Skončili jsme pak u toho, že Sofiina volba je stejně fikcí a jestli to tedy brát stejně vážně jako konkrétní případ. Tak či onak, jedná se o článek, jehož životnost byla krátká a který kdyby napsán nebyl, tak by se zase nic moc nestalo. I když podněty vzniklé při rozhovoru s dcerou byly dobré a zase mě přinutily víc se  snažit vnímat svět i z pohledu jiných generací.

Pro zajímavost další příklad. Prakticky ve stejnou dobu a to v neděli odpoledne jsem umístil dva články týkající se Leonarda Cohena. První nazvaný "Leonard Cohen - s úsměvem" dosáhnul doteď více než dvojnásobné návštěvnosti než další nazvaný jen lakonicky LC II. Přitom ten úsměvný Cohen je jen popisem sice půvabné ale přece jen drobné příhody z jeho života. Zato v druhém a dost pracném článku je spousta moudrých myšlenek tohoto kanadského básníka. Možná to jen potvrzuje teorii síly titulku, v tomto případě je to ještě asi umocněno všeobecnou představou, že Cohen je zpěvák ponurejších písní. Takže jeho úsměv byl asi přitažlivý. Zajímavostí je to, že oba články dostali po pěti karmách. Kdoví jestli ne všechny vždy od stejných čtenářů a zřejmě současně i kolegů - blogerů, kteří vědí k čemu karma slouží. 

Závěrečný příklad se týká mého posledního článku "Dali mi jména mých udavačů". Podle mě jeden z nejdůležitějších v dějinách naší polistopadové žurnalistiky -:) OK, beru zpět. Ale jedno prvenství má určitě protože je v něm vůbec poprvé u nás ukázáno jak v praxi probíhalo získávání spolupracovníků StB. Včetně ukázek příslušných dokumentů. Tady si dovolím složit poklonu Idnes za uživatelský komfort pro blogery, protože pokud dokázal vložit přílohy takový pc analfabet jako jsem já, tak to musí být prostředí opravdu příjemné. V mé hitparádě se umístil článek na místě třetím ale přiznám se, že jsem očekával trochu větší zájem o tyto dokumenty.  Ale pokud se už lidi zajímají o zábavnější tématiku, tak to taky nemusí být zas až tolik špatná zpráva.

Dovolím si shrnout, že důležitější než všechna čísílka jsou konkrétní projevy zájmu třeba v diskuzi či s přáteli, které jsou našimi články iniciovány. A taky třeba dobrý pocit z toho, když po půlnoci zjistíte z počitadla, že se zase pár lidí podívalo aspoň na perex článku.  Jinak čestně prohlašuju, že jsem vůbec nepřemýšlel nad tím, kdy tento článek umístit. Poobědval jsem prostě karbenátky vyjmuté z krabičky plněné inertním plynem a dal se do psaní a hned po dokončení poslílám.

Závěrem ještě malá poznámka. Po uveřejnění prvního článku jsem si vyzkoušel, jestli si může vlastní karmu zvýšit i samotný bloger. Může. Pak jsem si to pro jistotu ještě dvakrát ověřil. A řekl jsem si, že to by teda mohlo stačit. Jenže při čtvrtém článku se to nějak dlouho drželo na dvě a něco, tak jsem tomu trochu pomohl. A při pátém článku ... 

Autor: Jan Šesták | pátek 12.12.2008 15:00 | karma článku: 19,25 | přečteno: 1336x
  • Další články autora

Jan Šesták

Jak prezident Petr Pavel řešil své známky

"Moje vize byla nemít žádný portrét, nemít žádnou známku, a pokud možno se takhle nezviditelňovat." Dále na středeční tiskové konferenci pan prezident Pavel zmínil, že to není způsob prezentace, který by mu byl vlastní.

9.6.2023 v 10:38 | Karma: 15,38 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Rozhlas vykročil do další stovky naplno, stejně jako děkování za pozvání

Nejen náš rozhlas, ale podobně i televize či internetové podcasty jsou zaplaveny inflací děkování za pozvání. Zejména ve vysílání zpravodajských stanic, jakou je třeba Český rozhlas Plus, s krátkými vstupy expertů či politiků.

23.5.2023 v 11:23 | Karma: 10,76 | Přečteno: 251x | Diskuse| Média

Jan Šesták

Michael Kocáb si asi dovolil už hodně

Když na stanici ČRo Plus řekl: "Prezident s komunistickou minulostí? Plivnutí do tváře všem obětem komunistického režimu," a dodal: "Naprosto nepřijatelné a zklamání, že je tady 70 % voličů, kterým nevadí komunistická minulost."

26.1.2023 v 12:16 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Danuše Nerudová naštěstí nepostoupila

Danuše Nerudová se ze začátku zcela vážně chlubila tím, že nemá jako jedna z mála žádnou komunistickou totalitní minulost. Stopla to až poté, když se stala terčem vtipů kvůli tomu, že byla za totáče teprve školačkou.

15.1.2023 v 18:40 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Jan Šesták

Ministerstvu zdravotnictví České republiky

Vážení pracovníci ministerstva zdravotnictví. Velmi pravděpodobně došlo v souvislosti s aktuálním nouzovým stavem ke dvěma pochybením ministerstva, které na různých úrovních buď řídíte, nebo kde máte různé funkce.

16.12.2021 v 0:35 | Karma: 20,45 | Přečteno: 642x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Raději rezignuji! Kandidáti ve Francii nechtějí tříštit síly proti Le Penové

1. července 2024  18:27,  aktualizováno  22:20

Nejméně 179 kandidátů převážně z řad levice či z bloku prezidenta Emmanuela Macrona se v pondělí...

Museli použít dron. Chorvatští záchranáři našli tělo pohřešované Češky

1. července 2024  21:41,  aktualizováno  21:44

Chorvatští záchranáři našli v neděli po třídenní pátrací akci tělo Češky, která byla pohřešována v...

  • Počet článků 505
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2756x
Pamětník, který se snažil byť jen nepatrně ovlivňovat dění u nás už za totality, a tak by se pomocí blogu rád pokoušel o totéž i nyní...

Seznam rubrik